Nyheder

Kræft-helbredte børn i farezonen

27. juni 2022

Den hidtil største undersøgelse af voksne, der som børn er helbredt for kræft, afslører at de siden har langt større risiko for at pådrage sig alvorlige sygdomme end børn, der aldrig har haft kræft.

Det amerikanske National Cancer Institute har ladet undersøge 10.000 voksne, der her det tilfælles, at de som børn blev helbredt for kræft.

Undersøgelsen, der offentliggøres i New England Journal Of Medicine, konkluderer at en ud af fire, der som barn er blevet helbredt for kræft, siden er ramt af alvorlige – ofte livstruende – lidelser.

Kun 5 pct. af deres søskende, der ikke har haft kræft, har udviklet samme sygdomme.

Da de 10.000 mennesker – som gennemnitlig var 25 år – blev undersøgt, havde kun en ud af tre ingen helbredsproblemer. Dette galdt 63 pct. af deres kræftfri søskende.

Blandt de alvorlige sygdomme, der blev registreret var hjerteproblemer, yderligere kræftudbrud og svære hukommelsesproblemer.

Høj helbredelses-procent

Konfronteret med resultatet af undersøgelsen, understreger det amerikanske kræftinstitut, at der stadig er grund til at glæde sig over helbredelsesraten af kræftsyge børn: To tredjedele kureres enten via strålehandling, operative indgreb eller kemoterapi.

Undersøgelser

Undersøgelsen får Kevin Oeffinger, læge ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, til at opfordre alle, der har kræfthelbredte børn til at lade barnet regelmæssigt undersøge for følgesygdomme.

“Der er helbredsproblemer vi kan forebygge eller opdage i så tidligt et stade, at vi kan gøre noget.”

Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelGå en tur!

Næste artikelNegative kommentarer skader piger