Kræftforsker: Brug mindre solcreme og bliv sundere

Af: Freja Fredsted Dumont

Foto: Adobe Stock

Det kan for nogle virke som en kontroversiel påstand, at vi skal bruge mindre solcreme, eftersom 44 danskere hver dag får konstateret kræft i huden – ikke desto mindre er det det, en norsk kræftforsker anbefaler.

Professor og kræftforsker Johan Emilian Moan mener, at vi kan undgå en række alvorlige sygdomme, hvis vi er mere ubeskyttede i solen. Men hans udmeldinger møder stærk kritik fra Kræftforeningen i Norge, der mener, at vi tværtimod burde blive bedre til at bruge tilstrækkeligt med solbeskyttende midler.

”Udgangspunktet for ophold i solen er for negativt”

– Advarslerne mod solbadning er alt for unuancerede og til dels vildledende, siger Johan Emilian Moan, professor emeritus på Oslo Universitetssygehus, Radiumhospitalet, til NRK.

Johan Moan har mere end 600 videnskabelige artikler og en 50 år lang forskerkarriere indenfor sol og helse bag sig, og han mener, at det er en skam, at solbadning har fået så dårligt et rygte.

– Solen er sund, og ophold i solen givere os vigtige D-vitaminer, som modvirker flere end 100 sygdomme – blant andet en hel del indre kræftformer, diabetes og mange sygdomme, som har med immunsystemet at gøre, siger han til NRK.

Skræmmekampagner

Han mener, at sundhedsmyndighederne skræmmer folk fra solen, fordi de vil have, at vi skal være forsigtige – og han hentyder dermed til, at myndighederne tror, vi er for dumme til selv at vurdere.

– Man behøver kun at smøre sig, hvis man skal være længe ude i solen – og helst med et tyndt lag, hvis solfaktoren er høj. Bruges der for meget solcreme, reduceres D-vitamindannelsen i huden, siger Moan til NRK.

Han tilføjer dog også, at man selvfølgelig også må tage sig nogle forholdsregler, da man naturligvis ikke skal lægge sig direkte ud og stege i solen – og især ikke, hvis man har en lys, sart hud.

Kræftforeningen: Han forvirrer folk

Men hos Kræftforeningen i Norge vækker Moans anbefalinger til solbrug ikke just glæde. De mener nemlig, at han er med til at forvirre folk med sine opfordringer til at spare på solcremen.

– Det er bekymrende, hvis hans udtalelser fører til, at folk undgår at beskytte sig mod stærke UV-stråler, siger generalsekretær i Kræftforeningen Norge, Anna Lise Ryel til NRK.

Det er noget nyt, at der nu er divergerende holdninger til myndighedernes officielle anbefalinger, da diskursen hidtil har været ret entydig vedrørende solbeskyttelse. Fremtiden må vise, om de alternative anbefalinger vil vinde mere indpas.

 

Kilde: https://www.nrk.no/rogaland/kreftforsker_-_-bruk-mindre-solkrem_-bli-friskere-1.14069521

 

3 kommentarer

 • Inge-lise Wulff siger:

  Jeg så en udsendelse fra England hvor man blandt andet målte d vitamin optagelsen med og uden solkrem.
  10 minutters ophold i sol med solkrem gav næsten ingen optagelse, mens 10 minutter ophold gav god optagelse og som en positiv sideeffekt også en naturlig sænkning af blodtrykket. Så deres anbefaling var at få 10 minutter i solen daglig UDEN solkrem.
  De var selv overraskede. Til lyse personer som mig er en langærmet hvid skjorte og lange hvide bukser i tyndt stof stadig den bedste beskyttelse med en god solcreme i ansigtet og på andre ubeskyttede steder. HELLERE bleg end syg.

 • Carsten Bjerre siger:

  I de hele taget forekommer det mig ulogisk, at solen, som er kilde til alt liv på jord, skulle være farlig for os. Selv har jeg aldrig brugt solcreme, bortset fra de første par dage i syden. Jeg er 62 år, og der var slet ikke noget, der hed solcreme, da jeg var barn og ung. Oprindelig var jeg håndværker, og vi arbejdede altid med bar overkrop, når vejret tillod det, og vi var alle helt “sorte” på ryggen. Mig bekendt har ingen af mine gamle kolleger fået hudkræft. Det skal siges, at jeg er lidt mørk og har brune øjne, så jeg er godt klar over, at jeg nok tåler solen bedre end de “lyse”. I de senere år er jeg dog begyndt at praktisere såkaldt “intelligent solbadning”, som betyder, at jeg ikke er i solen i middagstimerne. Som efterlønner er jeg i den situation, at jeg selv kan vælge, hvornår jeg vil være ude i solen, og jeg synes, at min krop selv kan mærke, hvornår den har fået sol nok. Det skal man selvfølgelig lytte til.

  • søren siger:

   Hej carsten.
   Vand er også rimeligt vigtigt for mennesker, alligevel drunker der hvert år danskere.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *