Nyheder

Kræsenhed kan forebygges

30. marts 2007

Gode kostvaner kan sagtens læres. Her er gode råd til at forebygge dit barns kræsenhed.

Vil du undgå, at dit barn bliver kræsen, så skal du starte med at kigge på dine egne vaner! Undersøgelser viser nemlig, at dine spisevaner, både mens du er gravid og i barnets første leveår, påvirker dit barns forhold til mad.Fostret kan smage den mad du spiserFostrets smags- og lugtesans er allerede veludviklede i 6. måned af graviditeten. Derfor skal du sørge for at spise varieret, da smagsstofferne fra din mad bliver overført til fostervandet og videre til dit barn. Børn imiterer de voksnes vanerBørn lærer tidligt af moderens madvaner, og imiterer både forældre, søskende og kammeraters spiseadfærd. Derfor er det vigtigt, at du spiser sammen med børnene, og inspirerer dem til at smage og dufte til nye madretter og ukendte fødevarer. Gode råd til dig og din familieUndgå søde mellemmåltider kort før middag (kiks, saft mv.). Hvis dit barn ikke kan vent e tilbyd en tallerken med udskåret frugt og grønt.

  • Forsøg at skab en god atmosfære under maden.
  • Hav et par favoritter på menuen hver uge, som du ved dit barn kan lide.
  • Lad selv dit barn vælge blandt de sunde madvarer, og bliv ved at tilbyde madvaren, selvom barnet har afvist den èn gang. Men tving aldrig barnet til at smage.
  • Hav gerne forskellige typer af grønsager i små skåle til aftensmaden – det er vigtigt for mindre børn at kunne overskue og kontrollere situationen.
  • Tag gerne dit barn med i køkkenet. Børn er mere åbne over for ny mad, hvis de selv har været med til at lave den.
  • Spar på det søde og lov aldrig slik, kager og dessert som belønning for at spise middagsmaden.

Hvorfor siger vi “adr” til én type mad og “uhm” til noget andet?At vi foretrækker én smag frem for en anden, er dels noget vi arver fra vores forældre, og dels er det genetisk bestemt. F.eks. er alle mennesker født med en forkærlighed for den søde og fede smag. Årsagen er, at forkærligheden for den søde og fede smag hos nyfødte sikrer, at de kan lide modermælken. Bitre og sure smagspræferencer skal derimod tillæres gennem livet. Faktisk har den begyndende kræsenhed ved 2-årsalderen, som mange forældre oplever, en evolutionær årsag. I tidernes morgen skulle børn i 2-års alderen selv finde deres mad i naturen. Her opstod kræsenhed, som en beskyttende egenskab mod farlige fødeemner. Kilde: altomkost.dk og Sundhedsbørsen

Forrige artikelDu er hvad du drikker

Næste artikelAidskampagne med humor

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.