Kraftige øvelser eller ro?

Min mand er blevet beordret af en fysioterapeut til at lave nogle meget kraftige bagoverbøjninger med ryggen. Hans læge sendte ham til fysioterapeut, fordi han fik et slemt lændehold. Da han for flere år siden fik det samme, blev han anbefalet at tage den med ro! Hvad er din mening om det?

Tak for muligheden for at spørge!

En forvirret ægtefælle


Jeg kan godt forstå, du undrer dig, for der er virkelig sket noget de seneste år. Nu skal jeg give dig forklaringen:

Man troede tidligere, at ved en truende diskusprolaps, som kan være ”videreudviklingen” af et voldsomt hold i ryggen, at det var bedst at holde sig i ro. Men man mister hurtigt muskelkræfter ved at ligge stille. Man gik så over til at sige, at man kunne bevæge sig lidt og forsigtigt, men aldrig gå til yderstillinger i leddene. Og så komme din mand hjem og er blevet beordret netop at gå til yderligheder!

Men for år tilbage var der en fysioterapeut fra New Zealand, der tilfældigt opdagede, at bagoverbøjningen faktisk gjorde, at folks lændesmerter forsvandt. Manden hed McKenzie, og det hedder øvelserne også.

Han fandt ud af at de små rifter/ødelæggelser, der kan komme i bruskskiverne mellem ryghvirvlerne, og som senere kan blive til den kanal, hvor kernen i bruskskiven presser sig ud ved en prolaps, faktisk kan reparere sig selv ved disse bagoverbøjninger. Han satte system i øvelserne, og patienterne oplever virkelig, at de hjælper.

Så din mand kan roligt gå i gang. Han skal selvfølgelig ikke lave bevægelserne større end han kan, men gradvist vil han nok opleve, at han kan mere og mere.

Hvis han i fremtiden kan mærke den mindste smule af et lændehold, er det bare om at komme i gang med øvelserne igen.

Mange hilsner

Tine Lange

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*