Nyheder

Kronisk behandling af ADHD fejler

6. juni 2013

Det er stadig uvist, hvor stort omfanget af bivirkninger ved lang tids ADHD-medicinering vil blive. Men ny forskning viser, at ADHD-medicin med tiden virker stik mod hensigten.

De langsigtede konsekvenser af den udbredte brug af ADHD-medicin vil først være synlig om nogle årtier. Ingen ved rigtig, hvad mange års behandling med ritalin kan have af bivirkninger. Effekten vil formodentlig være meget individuel, hvorfor de mest udbredte konsekvenser først anes om en del år, når tilstrækkelig mange har været igennem behandlingen.

Omkring 15.000 danske børn og unge er i øjeblikket i medicinsk behandling for ADHD.

Allerede nu viser forskning, at længere tids Ritalin-behandling kan få præparatet til at virke stik mod hensigten. Det skriver Videnskab.dk.

ADHD skyldes for lavt dopamin-niveau

ADHD-diagnosen forbindes med for lave forekomster af signalstoffet dopamin i visse dele af hjernen. Den lave forekomst af dopamin skyldes en øget forekomst af de transportstoffer, der fjerner dopaminen. Derfor er en af ADHD-medicinens opgaver at øge forekomsten af dopamin, så den kan nå at påvirke hjerneaktiviteten før transportstofferne fjerner den igen.

Efter 12 mdr. virkede Ritalin modsat hensigten

Men da man undersøgte patienter, der havde været behandlet med Ritalin i 12 måneder, var der en forøget forekomst af transportstofferne. Hele 24 pct lå forøgelsen på i gennemsnit.

Flere transportstoffer mindsker dopaminniveauet

ADHD-patienter har som udgangspunkt et højere niveau af transportstofferne, men forskerne bag forsøget konkluderer, at niveauforøgelsen snarere skyldes kronisk behandling end selve lidelsen.

Mange undersøgelser har tidligere vist, at et højere niveau af dopamin i hjernen på kort sigt kan mindske ADHD-symptomerne, men den nye undersøgelse er den første, der beskæftiger sig med udviklingen på længere sigt.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelOst er godt for tænderne

Næste artikelBelugalinser med sea salad