Tema

Kronisk sygdom er kommet for at blive – men symptomer kan komme og gå

Foto: Shutterstock
4. februar 2022

Antallet af kronisk syge danskere er steget støt i de seneste mange år, og udviklingen ventes at stige en tid endnu, fordi befolkningens gennemsnitsalder stiger.

Anslået lider to ud af tre danskere af kronisk sygdom. Med alderen stiger risikoen for at være ramt af mere end én kronisk sygdom.

Når en sygdom er kronisk, betyder det oftest, at den ikke kan helbredes. Men det betyder ikke, at man ikke kan påvirke sygdommens symptomer. Mange af de store folkesygdomme skyldes til dels livsstil. Derfor er der er en indbygget logik i, at symptomerne ofte kan dæmpes ved at ændre sin livsstil (det gælder i øvrigt også flere af de sygdomme, er ikke skyldes livsstil).

I dette nummer af Naturli belyser vi nogle af de situationer, hvor du kan mindske symptomer på kronisk sygdom med din livsstil.

Mere end 20 % i Danmark har forhøjet blodtryk. Langt de fleste dog kun let forhøjet.

Over en million danskere har haft brug for behandling af smerter i ryg eller lænd.

Recept på kolesterolsænkende medicin udskrives hvert år til mere end 600.000 danskere.

Depression er den tredjestørste kroniske sygdom. 10% har lidt af psykisk sygdom – tre gange flere end antallet af mennesker med osteoporose, som også er på top 10 over kronisk sygdom.

20% er ramt af D-vitaminmangel, når de ikke tager tilskud. D-vitaminmangel er forbundet med udvikling af bl.a. hjertekarsygdom, forhøjet blodtryk, flere former for kræft, sklerose og leddegigt.

Et højt indtag af magnesium mindsker risikoen for hjertekarsygdom (især hos kvinder), diabetes type 2, forhøjet blodtryk og knogleskørhed. For stort indtag af magnesium samme dag giver diarre.

Forrige artikelMotivation: Din indre motor

Næste artikelVil du bygge bæredygtigt? Du er ikke alene

Carsten Gottlieb

Redaktør