Nyheder

Kroniske smerter kan forudsiges

24. september 2013

Forskere har fundet ud af, at kroniske smerter efter en ulykke kan forudsiges før ulykken indtræffer.

Ud af 17.388 afsluttede arbejdsskadesager fra Arbejdsskadestyrelsen i 2011 fik næsten 5400 tilkendt en méngrad. Disse mén er i hovedparten af tilfældene forbundet med kroniske smerter – typisk i ryg, skuldre eller nakke.

Kroniske smerter kan forudsiges

Der kan tit være en udbredt mistro blandt kolleger, når en medarbejder får kroniske smerter efter en løfteskade eller lignende. For det er jo ikke noget, der kan ses – og prøver han nu ikke bare at skumme fløden? Er det ikke bare hysteri? Foregår det hele ikke bare i hans hoved?

Det sidste er rigtigt i mere end én forstand. For selvfølgelig kommer al følelse af smerte fra hjernen, men et nyt studie viser, at kroniske smerter tilsyneladende kan forudsiges i hjernen, før skaden indtræffer.

Hjernestruktur varierer

Forskerne har fundet ud af, at hjernestrukturen har betydning for, om smerterne efter eksempelvis et piskesmæld bliver kroniske eller forbigående.

Det han længe været kendt, at der er forskel på hjernestrukturen hos mennesker med kroniske smerter og mennesker uden. Men det har været usikkert, om forskellene kunne skyldes ændringer som følge af langvarige smerter, eller om forskellene var tilstede før smerterne.

Derfor har forskere fra Feinberg School of Medicine lavet hjernescanninger af 46 forsøgspersoner, der ved forsøgets begyndelse alle havde haft rygsmerter i mellem fire og 16 uger.

Smerter kunne læses i hjernescanning

Forskerne fandt tydelige forskelle i hjernestrukturen, der kunne hjælpe dem til at forudsige, om smerterne var på ved væk, eller om de blev kroniske. Det var særligt forskelle på de bundter af nerveceller, der sender impulser på tværs af hjernehalvdelene, som kunne hjælpe forskerne til at forudsige smerternes varighed.

Efter de 12 måneder kunne forskerne se på hjernescanningerne, om deltagernes smerter var blevet kroniske eller var forsvundet. Forskerne analyserede ikke forkert i et eneste tilfælde.

Opdagelsen kan betyde meget for fremtidens arbejdsmarked

Forskningsresultatet kan betyde ganske meget for fremtidens arbejdsmarked og de karrierevalg, vi foretager. For hvis du er disponeret for kroniske smerter, skal du måske undgå et arbejde, hvor risikoen for en løfteskade er stor. Det kan også være, at en arbejdsgiver ikke vil ansætte dig som lastvognschauffør, hvis din hjernestruktur viser øget risiko for tab af erhvervsevne efter et fald fra liften eller et forkert løft.

Men én ting er de forskningsmæssige landvindinger – noget andet er, hvad lovgiverne mener, de nye muligheder for risikoberegning må bruges til.

Kilde: Los Angeles Times

Forrige artikelNy medicin testes på danskerne

Næste artikelMandelkage med kokosfløde og bær