Jeg tror, alle ved, at stress er usundt. Det er ineffektivt, ødelæggende, skadeligt, farligt. Og man havner lettere i hverdagsmisbrug som alkohol, tobak, medicin osv. Men derfra, og så til at vide hvad man egentlig skal gøre ved den stress, kan der være meget langt.
Du kender sikkert en eller flere, som har været nede med stress. Eller måske har du selv. Så ved du, at det kan være et langt og hårdt forløb at komme på fode igen.
Alle kan berette, at de, set i bakspejlet, tidligt i forløbet havde masser af signaler på, at den var helt gal – men at de ikke kunne/turde/vidste hvordan de skulle stoppe den karruseltur. Og derfor bare bed tænderne endnu hårdere sammen, og fortsatte.
Indtil stressen gjorde det for dem: Smed dem af, satte dem ud af spillet og sagde stop.
Hvis man så kunne gøre noget om, var det selvfølgelig at stoppe i tide. Eller endnu bedre: slet ikke nå så langt ud over egne grænser. Og det kan vi da lære.
Kroppen er klog! Den fortæller os mange ting, og lærer vi at lytte til den, bliver vores samarbejde mellem hoved og krop skønt og harmonisk.
Det er kroppen, der fortæller de første ord om, at den er gal, hvis vi har alt for meget fart på. Det gør den f.eks. ved, at vi ligger søvnløse, bliver i dårligt humør, har ondt i maven, spænder alt for meget, mister lysten til sex, mister den humoristiske sans, junker for meget dårlig sukker, kaffe, alkohol og andre stimulanser. Nogle bliver aggressive, glemsomme, taber håret. Der er mange forskellige symptomer på stress.
Allerede dér burde vi reagere. Ved at sætte tempoet ned, uddelegere opgaver, sige fra. Gøre hvad der skal til. Og lytte til hvad mavefornemmelsen siger.
Mange af os lever mest i hovedet. Vi kunne klare mange af dagens opgaver, selv hvis vi manglede hele underkroppen. Derfor bliver vi mere og mere fjerne fra kroppen, og ord som kropsbevidsthed lyder som noget hippie-noget fra 70’erne. Men du er først hel, når hoved og krop forenes. Så vil du undgå stress, så må du se at blive venner med kroppen og give den plads i din bevidsthed.
Jeg har et par genveje til kroppen, så du – ikke mindst – kan finde ro indeni dig.
I dagens løb
Du kan sagtens tilsætte din dag små meditationsøvelser, der styrker forholdet mellem krop og hoved.
Når du går:
Det er selvfølgelig bedst at gå bare for at gå, ikke for at komme fra A til B. Er det muligt så gå et smukt sted. Hav fodtøj på, der ikke generer.
Gå i et tempo der er lidt langsommere end dit normale, og det skal på ingen måde minde om løb.
Følg så dit åndedræt, så der f.eks. er tre skridt på en indånding og tænk imens ind, ind, ind.
Tre skridt på udånding og tænk ud, ud, ud.
Passer det bedre med 4 skridt, eller måske kun 2, så gør du bare det.
Det er heller ikke sikkert, at længden på din ind- og udånding er den samme. Så er det åndedrættet, der bestemmer og ikke antallet af skridt.
Hav fuldt fokus på, hvordan dine fødder mærkes mod underlaget. Forestil dig, at din fod, der rører underlaget, sender ro og fred tilbage til jorden.
Når du sidder på dit arbejde:
Sæt dig, så du kigger ud af vinduet, meget gerne et vindue uden specifik udsigt. Du skal hellere lade blikket stå på langsyn. Kig laaaangt ud uden at fokusere på noget. Slap helt af i øjnenes muskler. Imens trækker du vejret dybt ned i maven, imens du tænker ”ind”. Og giver slip på åndedrættet, mens du tænker ”ud”.
Hvis du humørmæssigt er i bund, vil det løfte dig, at du i stedet tænker på indåndingen: ”Jeg trækker vejret ind og smiler” og på udånding: ”jeg puster ud og finder indre styrke”
Når du tænker, at du smiler, så mærk om du kan føle energien løfte sig en lille tak for hver gang.
Afspænding hører sig absolut til, når du kommer hjem og skal lande efter en travl dag.
Stillesiddende øvelse derhjemme:
Sæt dig godt til rette i sofaen og tænd et levende lys foran dig. Det er fristende at lægge sig ned, men mon ikke du vil falde i søvn?
Det er ikke meningen at du skal sove eller slumre, men finde ro indeni og stadig være opmærksom. Det vil genoplade dine batterier bedst og ikke ødelægge din nattesøvn, som middagslure kan.
Du kan tænke: ”Jeg ånder ind og beroliger min krop, jeg ånder ud og smiler”.
Mærker du hverdagstanker komme snigende, så lad dem passere og forestil dig, at du har en kasse stående, som de kan forsvinde ned i.
Stormer der stressende tanker ind i dit hoved, kan du kigge på lyset og fokusere på det. Tænk på lyset i alle de detaljer du kan komme i tanke om, hvad er det lavet af? Hvordan fremstiller man stearin/paraffin/soyaolie? Hvad med vægen, den er lavet af bomuld, tænk på hvordan bomuldsplanten er blevet vævet til væger. Varmen fra lyset, farven på flammen.
Her tænker du aktivt, men ikke på hverdagsproblemer. I stedet er du tilstede med lys, flamme osv.
Afspænd krop og sind, inden du sover:
Scan din krop grundigt fra top til tå, og mærk om du ligger godt. Mærk, om du bider tænderne sammen, det skal du ikke. Om muligt så træk vejret ind og ud gennem næsen. Det giver det bedste åndedræt.
Føler du dig anspændt, kan du starte med at massere dine ansigtsmuskler, og gnubbe din hovedbund.
Læg dig så godt til rette.
Du kan også gennemgå kroppen del for del ved at starte med at spænde f.eks. hele det ene ben og så slippe det. Når du slipper spændingen, kan du understøtte afspændingen ved at puste ud samtidig.
Vid, at det betaler sig at øve sig på at give slip og slappe godt af hver dag og gerne også i løbet af dagen.
Det er antistress, så det batter, og det vil give dig meget mere tilstedeværelse i det, du ellers foretager dig. Og ikke mindst vil det lære dig at lytte til kroppen.