Krop

Krop: Din holdning starter nedefra

8. september 2011

Gang er en effektiv, nem og dejlig motionsform. Det er yderst svært at lave skader, man behøver hverken varme op eller skifte tøj. Det eneste, der kræves er et par gode sko. Men hvad er det? Og hvordan kan de hjælpe kroppen med at blive rettet op?

Der er kommet flere skomærker på markedet, som ikke bare er futteraler, men som vil lære os at gå som en masai eller som vil udvikle muskler af det rene stål.

Så nu har jeg vandret, travet, jogget, været på storbyferie, gået og bevæget mig iført de mest hippe og mest sjove og mest underlige sko. For at prøve at se, hvad det gør ved os. For at undersøge, om de mon holder, hvad de lover.

FitFlop-sandaler – mere end de syner

Man lægger dårligt nok mærke til, at disse sko er anderledes end de sædvanlige, for de er ganske nydelige og neutrale at se på.

Hemmeligheden bag sko af dette mærke er, at sålen er bygget helt specielt op og gør, at trykbelastningen reduceres med gennemsnitligt 25-30 pct. For hvert skridt, du tager. Det er ikke så lidt.

Det giver træning, mens man går og hjælper på smerter i muskler og led. Har man problemer med uro eller ødemer i benene, vil sko af mærket FitFlop ligeledes afhjælpe dette, fordi der kommer gang i venepumpesystemet.

Skoens sål er blevet opfundet som en slags fitness-sko, der træner muskler ved almindelig gang i højere grad, end almindelige sko gør. Man aktiverer musklerne en hel del mere med et par FitFlop-sko på fødderne på grund af den helt særlige sål. Men testpersonenerne meldte tilbage, at deres lænde-smerter, hælsporer og øvrige ben- og fodsmerter var væsentligt reduceret, og derfor er dette nu lige så meget et argument for at bruge dem.

Det er tydeligt, at man ruller hurtigere forbi hælen, når man har dem på. Det giver en lettere og hurtigere gang – hvilket først gik op for mig, da jeg skiftede til mine gamle sko efter en uge i FitFlop sandaler. Hold da op, det føltes, som om jeg klistrede fast til jorden! Det er ikke uden grund, at disse sko har vundet flere priser. Jeg er sikker på, at de er kommet for at blive.

Fordi de sko, jeg har afprøvet, ligner helt almindelige sandaler, regnede jeg nok med, at der ikke ville være den store forskel på dem og mine almindelige. Men jeg lagde ud med en laaaang tur og havde dem på en hel dag. Og fik ømme lår og lægge. Så lad dig ikke snyde. De gør altså brug af musklerne på en anderledes måde.

 

Fordele ved FitFlop:
Kan bruges hver dag, selv til kjole, og der findes FitFlop-fodtøj til alle årstider (i sandhed et eksempel på, hvordan design og funktion kan gå hånd i hånd). Koster ikke mere end sko ellers gør. (Sandaler 600 kr.)

Ulemper ved FitFlop:
Kræver tilvænning, mere end jeg lige havde regnet med.

Interesseret?
Forhandlere findes over hele landet, se på www.soft-spot.dk.

 

MBT-sko – masaiens ranke holdning

Skoene er lavet for at skulle efterligne masaiernes ranke holdning. Hælen er nærmest ikke eksisterende, meningen er også, at man ruller fra hælen og fremad. Det er tydeligt, at musklerne i læggene bliver aktiveret, og at man lige skal vænne sig til, at hele kroppens tyngdepunkt ligger et andet sted. Det er  så godt som umuligt at stå helt stille med MBT-sko på fødderne, så der er ingen mulighed for at stå og lave hængeholdningen. Derfor bruger man også ryg og mavemuskler på en mere aktiv måde ved at gå i disse sko. Ja, man får faktisk lidt ømme mavemuskler i begyndelsen. Den gængeformede sål gør, at  kroppen opfatter det som ustabilt underlag, som tvinger den til at søge ligevægt for ikke at falde, og det gør, at man får en bedre holdning og brugt musklerne mere end ellers.

Folk med svage muskler i anklerne skal nok tilvænnes endnu længere, men skoene er til gengæld rigtig gode til dette formål også: at få stærkere ankler og bedre balance helt nedefra.

Samtidigt er skoene meget skånsomme for hælene og ryggen. Der er ingen hårde stød, og hvis man får gang i muskelkorsettet er det jo ikke så ringe. Gang og styrketræning i et.

Skoene kræver nogle dages tilvænning, men er ellers velegnet til folk i jobs, hvor man går og står meget.

Fordele ved MBT:
Ingen stød op gennem kroppens led.

Der kommer gang i musklerne i lægge, ryg og mave (gang og muskeltræning i ét).
Hjælper til at få en flottere kropsholdning, (hvis du står og falder sammen, mister du simpelthen balancen).
God betjening i butikkerne, (så man kommer ikke altid ud med de sko, man egentlig ville – det kan være, de ikke passer til ens fødder).

Ulemper ved MBT:

Jeg synes, at jeg får klemt min storetå, fordi skoene ikke er tålige.
Man kommer til at tage mindre skridt.
Ret kostbare, ca. 1500 kr.

Interesseret?
Forhandlere af MBT sko er veluddannede i konceptet, og det er rigtig dejligt. Find din forhandler www.mbt.com/home/stores.aspx.

 

Fivefingers – næsten bare fødder

Passer som fod i …..handske. Fivefingers er, som navnet siger, sko med fem fingre. Så hver tå kan få sin egen bolig.

Sjove ser de ud. Jeg er sikker på, at mine naboer har fået sig et godt grin, når de har set mig komme fistrende. Og det er jo i grunden ikke så galt.

Idéen til fivefingers er da også barfodsløb. Tanken er, at når foden får den facon og udfoldelsesmulighed, som naturen havde tiltænkt dem, så arbejder muskler og led, som DE er blevet tiltænkt. Og det, tror jeg, er rigtigt tænkt.

Fivefingers hjælper således kroppen til at bevæge sig frit og naturligt. Tæerne bliver trukket en smule fra hinanden, og jeg tænker på om folk med sammenpressede tæer overhovedet kan få dem på? Men for dem med naturformede fødder er det bare dejligt at have Fivefingers på. Her er der virkelig tale om fod-fitness.

Når grundlaget for vores holdning er stærkt og veltrænet, så er alt andet, som f.eks. kropsholdning, så meget lettere. Også her kræves tilvænning, men skoene er vedlagt en informativ brochure, som anbefaler, at man starter med at gå med dem indendørs og derefter løber kortvarigt på græs. Det, tror jeg, er en klog fremgangsmåde.

Det er umiddelbart underligt at stå med en træningssko med så lidt opklodsning, affjedring, støddæmpende gelesåler og hvad ved jeg, som vi ellers er vant til at få tudet ørerne fulde af, når vi går i sportsbutikken.

Men tilbage til naturen. Hvis fodens muskler laver noget, bliver de stærkere. Hvis foden er stærk og sund, har den affjedring i sig selv via svangbuen og tværbuen. Vi får stimuleret de funktioner, der handler om balance og bevægelighed. Når skohælen ikke er høj eller tyk, men derimod nedsænket vil kropsvægten blive mere ens fordelt over fodballen, der skulle hjælpe ryggen til at finde den naturlige facon med lændesvaj, runding i brystdelen og nakkesvaj.

Der er mange forskellige modeller, fra 600 – 1500 kr.

 

Fordele ved Fivefingers:

Giver virkelig bevægelsesfrihed og naturlig gymnastik for fødderne (og det elsker et naturbarn som jeg).
Vejer næsten ingenting og fylder ingenting (genialt, hvis du vil have løbesko med i kufferten eller tasken).

Ulemper ved Fivefingers:
De ser altså skøre/sjove ud (behøver ikke være en ulempe, vel?).

Interesseret?
Forhandlere ses f.eks. på www.alun.dk.

 

Barfodsløb – helt uden sko!

Man kan vel næppe kalde det for en ny trend, for det må da være det allerældste, vi kender. Ikke desto mindre var det den australske barfodsløber, der blev interviewet efter Copenhagen maraton flest gange. Han vakte opsigt.

Analyser af løbestil med fødder, der er ikke er vænnet til at løbe med sko, viser, at den måde, foden bliver sat i underlaget på, er anderledes. Sko inviterer til, at man skal lande med hælen først, men barfodsløbere lander på midtfoden eller forfoden, og derved udnyttes fodens naturlige affjedring eller støddæmpning.

 

Fordele ved barfodsløb:

Er altid lige ved hånden.
Gratis.
Træner foden.

Ulemper:
Kræver lang tilvænning.
Stor risiko for at træde små sten og glasstumper op i foden.

 

Holdningens betydning for vores psykiske tilstand

Der er ingen tvivl om, at en flot holdning gør en hel masse godt for vores udseende. Vi taber os 5 kg på et sekund ved at rette os op.

En god og flot kropsholdning handler ikke bare om at rette ryggen, men lige så meget om at få aktiveret den indre holdningsmuskel nemlig mellemgulvet. Forestil dig mellemgulvet som et vandfad med bunden opad. Musklen går hele vejen rundt på indersiden af ribbenskanten. Hvis musklen er faldet sammen opfører den sig lidt som en punkteret ballon og støtter således ingenting. Men hvis den er stærk og aktiv vil den løfte ribbenene en smule og hjælpe med, at overkroppen ikke falder sammen, give mere længde i overkroppen, holde god afstand mellem de enkelte ryghvirvler (så ingen nerver kommer i klemme), og brystbenet vil også blive løftet og skudt fremad.

Bare at indtage den holdning – at stå godt på fødderne, at få støtte fra mellemgulvet, at trække vejret igennem – vil gøre, at din selvtillid vokser. Du har en holdning som én, der har ret godt styr på det.

Kinesiologer, som arbejder med at spørge kroppen, om f.eks. hvilke fødevarer der er livgivende for hver enkelt af os, kan fortælle, at hvis deres patient sidder med en sammensunket holdning, vil testsvaret være “svag” over for alt.

En flot holdning signalerer overskud og glæde, og hvis du tiltrækker det, du sender ud, ja så er du godt i gang med en positiv spiral.

Så der er al mulig grund til at arbejde med at få oparbejdet en god holdning. Og nu kan fodtøjet altså hjælpe dig lidt på vej.

 

Forrige artikelPiller giver ondt i hovedet

Næste artikelTomatsuppe med pasta og bruschetta