Gad vide hvad man får, hvis man blander: En opvækst med kinesisk medicin i kulturrygsækken. Mange ældgamle skrifter om sundhed og sygdom. En ingeniørs ambition om at få ligningen til at gå op. Og tilsætter en god portion oprigtigt ønske om at hjælpe syge mennesker til at blive fuldkommen raske?
Man får den akupunkturmetode, der kaldes 1, 2, 3 og en mand, der hedder Richard Tan. Jeg har mødt en af vor tids store ”revolutionære” indefor akupunkturen på et fire dages seminar i London. Selvom kurset var rettet mod behandlere – akupunktører, kiropraktorer, læger – skal jeg her forsøge at give et billede af, hvorfor hans metode er så unik og så effektiv.
Richard Tan siger selv, at hvis hans metode kunne udbredes til hele verden ville medicinforbruget ligge på et lille bitte sted. Metoden ikke kun reducerer smerter, hjælper til fertilitet, behandler hormonelle ubalancer og alverdens andre lidelser – den kan, som det allervigtigste, føre kroppen tilbage i den totale balance, hvorfra ingen sygdomme overhovedet opstår. Er kroppen i total balance, er den nemlig selvhelbredende.
Fra den tilstand kan kroppens sagtens selv reparere skader, opretholde flowet, og derfor være sin egen behandler. Derfor kaldes metoden for fremtidens medicin.
Teorien er overordnet den, at hvor traditionel medicin lindrer symptomerne, behandler akupunktur årsagen og genopretter balancen, og gør dermed personen rask.
I kinesisk medicin er det yin-yang balancen, vi skal søge at opretholde, men da vi samtidig, konstant, er underlagt yin-yang skift, er det noget af en kunst. Vi skal hele tiden indrette/tilpasse os på ny. Yin og yang flyder over i hinanden døgnet igennem, året igennem, livet igennem – hele tiden på vej til at aftage eller tiltage.
Derfor har vi brug for at være fleksible, samtidig med at vi skal være stabile og stå godt i vores fundament.
Traditionel akupunktur arbejder ud fra at bringe organerne i indbyrdes balance, men Dr. Tan arbejder på den måde, at han bringer alle kroppens energibaner, altså meridianer, i total balance.
Meridianer har kontakt til organerne og derfor kan man stadig behandle organer med hans balancerende akupunktur. Organer har følelser i kinesisk medicin, og ad den vej kan følelsesmæssige ubalancer også behandles, præcis som vi kender det fra den almindelige klassiske akupunktur. Dr. Tans udgangspunkt er blot et andet: at finde frem til den syge meridian med balancerende meridian(er), eller at go-all-in og balancere samtlige meridianer.
Dr. Tan er i dag bosiddende i USA, hvor han har en særdeles travl klinik. Han har gennem 30 år behandlet hundredtusindvis af mennesker med alverdens sygdomme. Så hans erfaringsgrundlag er meget solidt.
I dag deler han sin tid mellem klinikken, at tage verden rundt og undervise, skrive undervisningsbøger og udvikle nye metoder.
På kurset blev vi hver dag introduceret for hver sit emne:
1. dag var balance metoden. Det er den hurtige vej til at blive smertefri.
Man finder ud af præcis hvilken meridian, der er syg, ud fra hvor smerten befinder sig. Behandler så den balancerende meridian. Det vil i praksis sige, at hvis du kommer til behandling for en tennisalbue, vil du blive behandlet på ydersiden af foden! Og endda på modsatte side. Det er, fordi smerten befinder sig på den meridian, der hedder SanJaio, og den kan man balancere ved at bruge galdeblæren. Giver dette ikke umiddelbar bedring, er der fire andre balancerende meridianer, man kan bruge.
Dr. Tan stikker aldrig i den syge meridian, for smerte er som en skrigende baby – og den stikker man jo ikke i.
Dr. Tans metode menes at kunne hjælpe langt de fleste smerter. Han anbefaler sine patienter at få behandling i hvert fald to gange om ugen – ”få det dog overstået” er hans holdning.
Han påstår ikke, at alle patienter hopper smertefrie ned fra briksen, men langt de fleste gør. Er der tale om udtalt slidgigt, altså hvor knogle skurer mod knogle, vil virkningen være tvivlsom, i hvert fald i forhold til, om der kan skabes en varig bedring. Men ellers har Dr. Tan en masse spændende historier om patienter, der har levet i smertehelvede længe, og som får deres liv tilbage.
2. dag var emnet, hvordan man kan bringe kroppen i fuld balance, hvis symptomerne ikke er til at lokalisere.
Et eksempel: Kvinde lider af uregelmæssig menstruation, hedeture, humørsvingninger, sover dårligt.
Den meridian, der er mest knyttet til hormon-ubalancer er milten. Denne skal så balanceres med meridianer på armene og på det andet ben, så der opstår total balance.
Her er det selvfølgelig ikke til at mærke, om behandlingen virker lige nu og her som med smerter, men det er fuldstændig afgørende, at man får arbejdet med at balancere alle meridianer. Det er nemlig sådan, at de 12 meridianer alle har direkte kontakt til og indflydelse på organerne.
De øvrige symptomer, som kvinden kommer med, arbejder man med på samme vis, dog skal de indbyrdes balancere hinanden. Man finder de meridianer, der relaterer sig til disse ubalancer, og afbalancerer dem indbyrdes. Hedeturene betyder, at tyndtarmen skal med i det hele billede, for den relaterer til hede.
3. dag handlede om at behandle mennesket ud fra bagua-metoden. En bagua er jo egentlig noget, vi kender fra feng shui – boligindretning fra kinesisk filosofi.
Men Dr. Tan har altså en metode til at behandle krop og sjæl ud fra denne bagua – jeg skal prøve at gøre det enkelt:
Bagua betyder 8 rum eller felter. Disse felter/rum hører til i forskellige elementer, f.eks. jord, vind, himmel osv. og det gør meridianerne også. Da der er 12 meridianer, og kun 8 rum/elementer, må nogle af dem deles igen, ud fra hvilket element de tilhører. Nogle meridianer er yin og andre er yang.
Ved at konvertere en yin til en yang meridian (for at balancere polerne) vil man dels kunne give en behandlingsplan, som består af få punkter, og dels få kroppen bragt i harmoni.
Fuldkommen balance alle meridianer imellem er det kodeord Dr. Tan arbejder ud fra. Meridianer styrer vores organer, vores energi, vores krops funktioner, psyken, vores muskler og knogler, kort sagt ALT.
Richard Tan underviser med varme og humor, og hans syn på sundhed og de muligheder, de åbner for, er i hvert fald spændende.