Liv

Fit for ferien

5. juli 2011

I vores dyrebare ferie skulle vi gerne have det rigtig godt. Så det ville være mere end almindeligt træls at bruge den på at have gener eller være syg. Vi har fundet gode tips til at navigere udenom.

Vi kan hurtigt blive enige om, at hverdage er der flest af. Men i ferien skal vi lade batterierne op, nyde livet, opleve, næres, forkæles og virkelig mærke glæden ved, at vi lever. Vi vil også gerne have stort overskud til at være sammen hele dagen og på en anden måde, end vi plejer. Vi vil helst have mest muligt ud af tiden. Så kroppen skulle gerne være sund og frisk og bare klare det, vi vil have den til. Men du kan altså også hjælp den lidt på vej.

Dig, der skal på bilferie

Det er hårdt at sidde i samme stilling gennem mange kilometer og samtidigt skulle være lysvågen og klar i hovedet. Næsten umuligt, hvis I skal køre langt. Måske kan I skiftes til at være chauffør? Overvej også, om det ikke ville være pengene og tiden værd at bide ruten over i flere dele og tage et par overnatninger undervejs. Det er kedeligt at komme frem til ferieparadiset fuldstændig smadret og bruge de første tre dage på at komme sig over det.

Alternativt hold mange pauser. Alt for mange stiger ud af bilen for at finde en bænk og bord at sidde og spise ved. Det er i dette tilfælde “same same but different” – altså ikke et  hak bedre.

Du skal nemlig tænke på at gøre det modsatte af, hvad du har gjort i bilen. Så gå rundt, jog på stedet. Hvis det er en rasteplads, I er på, er der evt. en græsplæne, hvor du kan  lægge dig ned. Når du alligevel er her, tør du måske at være så fri, at du lader benene være oppe i luften, så du kan cykle, ryste og hjælpe blodkredsløbet?

Stræk hele kroppen ligesom et godt velfortjent morgenstræk. Gab, massér ansigtet og hovedbunden. Kan også gøres stående.

Spænder det i højre balde? Så er det om at få strakt den dybe baldemuskel, inden det sætter sig til “rigtige” ischias-smerter: Sæt dig på en bænk/fast stol. Læg nu højre ankel op på venstre lår sådan at højre knæ peger ud til siden. Læn så overkroppen fremover med strakt ryg, så du læner frem helt nede fra bækkenet.

Føles lænden stiv og radbrækket, så sid på bænk/stol og rul frem og tilbage over sædeknuderne (de knoglefremspring vi sidder på).

Forsiden af ankelleddet er ofte spændt af at sidde med foden på speederen. Den bør strækkes ud ved hver pause: Stå ret op, før nu den ene fod bagud og læg oversiden af  foden i underlaget. Forsigtigt, hvis du har tendens til krampe under foden.

Sørg for at spise dig til et blodsukker, der ikke er for ustabilt. Dvs. rugbrød, grøntsager osv. Sukker, slik og andre stimulanser vil give dig et energikick, men du får den retur i  form af et tilsvarende energidyk bagefter. Mens du kører, kan du jævnligt rulle med skuldrene, strække fingrene ud, trække vejret dybt ned i maven. At skråle med på radiohits er faktisk også en velkommen øvelse for mellemgulvet, åndedrættet og dermed iltningen af kroppens celler.

Dig, der skal flyve langt

Du kan måske bruge nogle af de samme råd, som hvis du skulle køre langt i bil, men ofte er der problemer med ødemer, altså væske i benene, når vi flyver. Det er dels på  grund af tyngdekraften, inaktiviteten og trykket i maskinen. Sørg for at rejse i sko, der giver plads til, at der kan ligge 5 tæer ved siden af hinanden. Altså ikke tæer, der ligger som sardiner i en dåse.

Er der ledigt på sædet ved siden af dig, kan du sidde lidt på skrå og have fødderne oppe der. Ellers må du ud og gå lidt omkring, skubbe skoene af, når du sidder, og give dig til at vippe og cirkle med anklerne, krumme/sprede tæerne skiftevis.

Når du har været på toilettet, kan du lige bukke dig ned og stå med enden til vejrs (som om du binder snørebånd), så du letter trykket i underlivet. Derved kan du undgå at få en stor og udspilet ballonmave.

Dig, der skal på aktiv ferie

Her er manglende motion og bevægelse ikke problemet, til gengæld lurer nogle andre farer.

Sørg for at have flere forskellige sko med til formålet. Vabler er rigtig irriterende og kan forhindre, at du får det udbytte, du drømmer om.

Kommer du ud for overbelastningsskader, vrikker om eller lignende, så hav en tube Traumeel Arnika-salve med i tasken. Den sætter fut i blodtilførselen og hjælper med  ophelingen.

Produkter som Atrogel, Icepower og Biofreeze vil også lindre og være en hjælp til at undgå hævelser osv.

Men er du ikke i superform, bliver du nødt til at lægge lidt forsigtigt  ud. Stor muskelømhed og deciderede skader er jo overbelastninger, som opstår, fordi kroppen ikke er klar til så store udfordringer.

Dig, der skal på storbyferie

Ja, her gælder noget af det samme som ved aktiv ferie, for du er jo netop aktiv, når du skal opleve en storby.

Igen bør du vægte forskellige, gode sko meget højt. Hold pauser, hvor du gør det modsatte af at gå. F.eks. sidder/ligger ned, har benene opad, ruller med skuldrene,  strækker hele kroppen.

Tænk over, hvilken taske du medbringer. En skuldertaske vil helt sikkert gøre, at du løfter den skulder, hvor tasken hviler. At bede dig om at skifte mellem den ene og anden skulder holder ikke. Tasken “bor” bare bedst på den ene skulder! Men du kan da prøve det af, inden du rejser.

En rygsæk kan være god. Især med tyk skulderrem. Er du nervøs for at blive bestjålet kan en bæltetaske til pengene være løsningen.

Sørg for at have fodbadesalt med i kufferten og den uundværlige lavendelolie. Den kan du enten blande selv (f.eks. mandelolie og få dråber lavendelolie) eller købe en, f.eks. fra Weleda. Virker beroligende, hvis der er få dråber lavendelolie i, men opkvikkende hvis der er mange. Lavendelolien er ideel til ømme fødder, lægge, ben og balder. Døjer du med hævede fødder og ben, kan Aesculaforce, der både fås som gel og tabletter være en hjælp for dine vener.

Generelt når vi er hjemmefra

Har du nogensinde oplevet at sove med verdens dårligste hovedpude? Så ved du også, at det giver ondt i nakke og skuldre.

Her er din ven en lille massagebold, ball stick, som kan ligge i enhver kuffert, og som kan massere dine spændinger væk. Kan også bruges under bruseren.

Mange maver har ikke så godt af, at vi spiser/drikker anderledes, end vi plejer. Her lyder rådene:

  • Drik vand, så afføringen ikke bliver hård og tør. Undgå sodavand.
  • Spis frugt og grønt og ikke for meget is og slik.
  • Træk vejret dybt mange gange, så mellemgulvet arbejder og masserer tarmene.
  • Drik aloe vera-juice eller prøv Frugt & Fibre, der kan få gang i maven. Loppefrøskaller som Husk giver også god tarmgymnastik, men husk godt med vand sammen med.
  • Massér din mave, inden du står op om morgenen i ca. 5 min. Bevæg dine hænder rundt på maven i urets retning.

Rigtig god ferie.

Forrige artikelJordbærsmoothie

Næste artikelVand stabiliserer blodsukker