Krop

Bækkenbundstræning: Brug for en legekammerat?

8. oktober 2014

Vi er jo alle forskellige, vores foretrukne træningsmetoder er ikke de samme. Vi foretrækker legekammerater, eller vi foretrækker at træne selv. Vi har fundet legekammerater, der kan være løsningen for nogle i bækkenbundstræningen.

Du kender sikkert en eller anden, der kan træne sig selv op til – og gennemføre – et maratonløb, helt på egen hånd. Og så kender du sikkert også en, der kun kommer afsted, fordi det ville være synd for resten af holdet, hvis hun bliver væk.

Nogle skal piskes, andre holdes i hånden. Nogle skal have et stramt skema at gå frem efter, andre skal træne efter motivation og andre igen har brug for en personlig træner, der ånder dem i nakken. Ellers lokker sofaen alt for ofte.

Nogle skal følge en stram kostplan for at tabe nogle kilo, andre skal lære at mærke sig selv og sin sult. Nogle er til udstyr, andre er til det enkle.

Ja, sådan er vi altså bare forskellige.

Når det gælder træning af bækkenbunden, er der jo mange veje til Rom og mange forskellige behov. Der er mange forskellige problematikker, og derfor også flere forskellige tilbud.

Her vil jeg beskrive nogle hjælpemidler, som jeg har testet, og som kan være en anden vej til at få styr på det med knibeøvelser og en stærkere bækkenbund.

Udfordringer ved bækkenbundstræning

Hos nogle kvinder er det meget svært overhovedet at mærke de muskler, der skal trænes.

Det kan handle om to ting, enten en meget svag muskulatur (og det bliver den jo, hvis den ikke bruges/aktiveres regelmæssigt) eller en meget ringe kropsbevidsthed. Hjernen ved simpelthen ikke, hvordan pokker den skal aktivere de muskler, for der føles ikke rigtig en forbindelse.

I den situation er det jo meget svært at træne musklerne op, for hvis signalerne er for svage, hvordan mærker man så de muskler, der skal tages fat i?

Nogle får kontakten etableret ved at sammenkæde brug af bækkenbunden med billeder, vi kender fra vores hverdag: Forestil dig, at du skal holde på en prut, at du skal holde dig, indtil toilettet er ledigt osv. Det hjælper også nogle at træne i forskellige stillinger.

Men for andre er det bare ”lukket land”. Her kan legekammerater i form af hjælpemidler have effekt:

Elektrostimulation af musklerne

Det betyder jo så heldigvis ikke, at man er et opgivet tilfælde. For firmaet Mediogroup sælger apparatet ITouch SURE, som elektrostimulerer musklerne og vækker dem til live igen.

Som firmaet skriver i deres materiale, så er knibeøvelser det bedste til at træne musklerne op, men er der ikke kontakt, er denne løsning en mulighed.

Hvis du har prøvet Bailine (som er en ”træningsform”, hvor der sættes strømimpulser til kroppens muskler, der trænes, mens man selv ligger og laver ingenting) så svarer fornemmelsen til dette.

Det føles underligt at få elektrostimuleret musklerne, ikke smertefuldt, men bare en sær fornemmelse. Det niver lidt. Det er muligt at skrue op/ned for styrken, så det skal ikke opleves som direkte ubehageligt.

Sådan gør du: Du anbringer en probe i skeden, og den har forbindelse til et lille apparat, som er kontrolpanel. Der er tre slags programmer: Et for stress-inkontinens, et for trang-inkontinens (urgency) og et, der mixer. Et fuldt program varer 20 minutter.

Vurdering: Som bevægelsespædagog vil jeg sige, at denne hjælper er en rigtig god ven, hvis du slet ikke kan aktivere dine muskler selv. Har du brugt ITouch gennem nogle måneder, skal du gerne kunne lave knibeøvelser selv, og så bør du gå over til det, så de muskler integreres i dit daglige liv.

Apparatet koster ca. 1.000 kr. og købes på www.hjemmetest.dk

Test og træn

Firmaet Props and pearls er en smuk kvindelounge med dejlig beliggenhed i hjertet af København. Her sælges og rådgives om produkter og hjælpemidler, som er relevante for kvinder med f.eks. kræft, sexuelle problemer osv.

Jeg har testet deres bækkenbundstræner af mærket EPI-NO.

Særligt ved denne er, at den er udstyret med et såkaldt perineometer, som man ellers tidligere kun kunne blive testet af, hvis man fik en konsultation hos en specialist. Perineometeret viser, hvilken styrke du kan knibe med. Og på den måde også om det bliver bedre, og om der kommer mere power på dine knib, efterhånden som du kommer i form.

Sådan gør du: Når man pakker apparatet ud, minder det lidt om et gammeldags blodtryksapparat. Der er en lille ”ballon”, som skal placeres, så du kan knibe om den. Hvis din muskelstyrke sender viseren på trykmåleren op til 1, så ved du, at der bør arbejdes målrettet på at forbedre styrken. Viser den 2, er du på rette vej, mens 3 er ganske godt osv.

Du kan også se på apparatet, om du slipper spændingen ordentligt imellem hvert knib, hvilket er ret så vigtigt.

Vurdering: Ikke mindst set i lyset af, at mange kvinder faktisk har en overspændt og smertefuld bækkenbund, er målingen af den afspændte bækkenbund vigtig. Og så kan det være en rigtig god hjælp for mange, at man kan spore sine fremskridt på det lille ”ur”.

Denne bækkenbundstræner koster lidt over 1.000 kr.

Props and pearls sælger mange, gode, feminine produkter. Der tilbydes også spændende foredrag og andre arrangementer på www.propsandpearls.com.

Kugler og vægte

Så er der også de to prisbillige muligheder: Smart balls til ca. 200 kr og LadyVag vaginalvægte til knap 500 kr.

Begge redskaber træner udelukkende den statiske styrke af musklerne. Så du kan altså ikke slippe spændingen eller knibet.

Smart balls har to forskellige vægtklasser, og kan du ikke holde den på plads, så glider den ud. Det er jo så blot et hint om, at du bør prioritere knibeøvelserne, og at du skal lægge ud med at styrke musklerne på en anden måde end med smartballs.

Ved LadyVag kan du vælge mellem fire vægte. Det er noget mere anvendeligt, for det betyder, at du kan begynde med en vaginalvægt, der er let og langsomt øge vægten. Men stadig er det statisk spænding: Hvis du slipper knibet, falder vægten ud.

Sådan gør du: Begge metoder går ud på, at du placerer dem i skeden – for Smart Balls vedkommende er det kuglerne, for LadyVag er det en tamponlignende plastikvægt. Og så fortsætter du med dagens gøremål en rum tid.

Vurdering: Kan give god træning, men hvis du (måske uden at vide det) lider af en overspændt bækkenbund og begynder at træne med disse, så kan du opleve, at det problem bliver endnu værre. Desuden får du slet ikke trænet den dynamiske effekt, der er i at spænde og slippe.

Smart balls kan købes flere steder på nettet f.eks. på www.ladycup.dk, mens LadyVag købes på apoteket.

God fornøjelse med legekammeraterne!

 

Symptomer på svag bækkenbund:

 Tyngdefornemmelse i underlivet

Hyppig tissetrang

Hyppige blærebetændelser

Kan ikke holde på urin, når man hopper, nyser, hoster mv.

Nedsat sexuel lyst

Kan ikke holde tarmluft tilbage

Blæren tømmes pludseligt, uden at der er kontrol over det

Symptomer på en overspændt bækkenbund:

Smerter i bækkenbundens muskler

Svært at få foretaget gynækologisk undersøgelse

Kramper/smerter ved samleje

 

Forrige artikelFatalt forsvar: Får du D?

Næste artikelÆgte Bærglæde