Vores krop består af et væld af bakterier. Nogle af de særligt gavnlige bakterier er mælkesyrebakterier, der hjælper til flere steder i kroppen. De går også under betegnelsen probiotika, da de er med til at opretholde eller genopbygge den naturlige og sunde bakterieflora. Modsat antibiotika, der dræber kroppens bakterier.
Bakterierne fungerer ved at omsætte kulhydrater og andet organisk materiale til mælkesyre. De lever især i tarmen, hvor de er med til at stimulere tarmens bevægelser samt celledelingen på indersiden af tarmen og regulere pH-værdien.
70 pct. af immunforsvaret sidder i vores tarme, hvor mælkesyrebakterierne dominerer. Når der er fare på færde slår mælkesyrebakterierne alarm, så immunforsvaret kan gå i gang med at jage fjenden væk. Hvis det er for stor en mundfuld, hjælper mælksyrebakteriene til ved at føre de uønskede elementer ud med afføringen.
For at mælkesyrebakterierne kan levere en effektiv arbejdsindsats, er der brug for mange af dem, og at der findes mange forskellige i tarmen, da de har forskellige egenskaber.
Det er vigtigt at huske, at de ikke er uovervindelige. F.eks. kan de dø, hvis kroppen får antibiotika, da det dræber både gode og dårlige bakterier. Derfor kan det være en god idé at tage tilskud af mælkesyrebakterier efter en antibiotika behandling for at få immunforsvaret på rette kurs igen.
Mellem benene er kvinder fyldt med mælkesyrebakterier, som sørger for at holde en lav pH-værdi på under 4,5. Det betyder, at skadelige bakterier og svampe ikke trives.
Ved svampeinfektion eller bakteriel vaginose øges pH-værdien, hvilken får sygdomme til at trives endnu bedre. Derfor kan det i nogle tilfælde hjælpe at tilføre kroppen mælkesyrebakterier, så den opnår sin naturlige flora igen.
Det kan gøres gennem tabletter eller via creme, du smører direkte på skeden. Intimsæber indeholder også mælkesyrebakterier.
Du kan selv lave mad, der beriger dit system med mælkesyrebakterier. De fleste grøntsager er nemlig fyldt med disse gavnlige bakterier. Når man tilsætter salt og masserer det ind i grøntsagen, adskilles sukkerstofferne fra plantecellerne. Mælkesyrebakterierne omdanner sukkeret til energi, og danner derefter mælkesyre, som gør grøntsagen sur. Det er sådan man f.eks. laver sauerkraut.
Processen er en fermenteringsmetode, hvor saltet og det sure miljø fungerer som konservering. Udover at det smager skønt, er fermenterede grøntsager også en sund spise. Vitaminerne bevares samtidig med, at mælksyrebakterierne gavner vores fordøjelse.
På årstiderne.dk kan du købe en ’fermentér selv-kasse’, så du nemt kan komme i gang med at lave smagfulde grøntsager og dyrke dine egne mælkesyrebakterier. Der findes også masser af opskrifter på nettet, og her kan du finde Naturlis egen opskrift på mælkesyregærede grøntsager. Du kan også lave eller købe kefir, der er en mælkedrik, der indeholder tre forskellige mælkesyrebakterier.