Nyheder

Kropssprog afslører rigdom

18. februar 2009

Forkælelse kan i et vist omfang avle møgunger. En undersøgelse viser at studerende fra højere sociale lag opfører sig mere uhøfligt end deres jævnaldrende.

Studerende, der er vokset op med forældre med penge på lommen, opfører sig mere uhøfligt end unge studerende, der kommer fra mindre kår, skriver den amerikanske hjemmeside Livescience.

Det viser en amerikansk undersøgelse af opførsel og social-økonomisk status. 100 studerende, der ikke kendte hinanden blev videooptaget i samtaler på tomandshånd. Ud af denne samtale har forskerne hevet et tilfældigt minut ud og analyseret det. Forskerne kiggede efter kropssprog, der kunne indikerer niveauet af interesse i den anden person.
Forskellene er:
De lavere sociale klasser er mere åbne og så at sige venlige med i snit et til to sekunders grin, nik og løftede øjenbryn. Det havde de høje klasser næsten intet af.
Derimod viste de uhøflig opførsel ved at have svært ved at koncentrere sig om samtalen. De havde tydeligvis deres tanker andre steder ved eksempelvis at pille ved ting i to sekunder i snit – de lavere klasser pillede næsten ikke ved tingene omkring dem. De højeste socialøkonomiske klasser blev også observeret at tjekke op på deres eget udseende engang i minuttet i snit – det gjorde de lavere social-økonomiske klasser heller ikke.
Fattige har ikke råd til konflikt
De påviste forskelle er små, men ifølge forskerne af stor betydning.Psykologen Michael Kraus, der sammen med sin kollega Dacher Keltner fra Berkeley Universitet står bag undersøgelsen, forklarer til Livescience, hvorfor de social-økonomiske forskelle udmynder sig i uhøfligt kropssprog hos de rige og høflighed hos de fattigere.
– I dyreverdenen opstår konflikter, når man kæmper for status. Så vi tilpasser os til at undgå konflikter ved at sige til os selv: ”Jeg er højere status end dig, så der er ikke engang grund til en konflikt med mig”.
Folk med lavere økonomisk og social status har altså slet ikke råd til at være uhøflig over for en artsfælle højere i hierarkiet.
– De har færre ressourcer og derfor per definition mere afhængige af andre, siger Michael Kraus til Livescience.
Kilde: Berlingske

Forrige artikelKvinde er kvinde værst

Næste artikelForurening under graviditet øger risiko for børneastma