Mad

Krukke-køkkenhaver – Claus Dalbys metode

Foto: Claus Dalby
12. april 2021

Haveguruen Claus Dalby har udvidet sin ekspertise til at omfatte spiselige planter. Han specialiserer sig i at dyrke i krukker, og i sin nye bog lærer han alle os andre, hvordan vi også kan høste vores egne sunde fødevarer uden at anlægge en stor køkkenhave.

– At dyrke spiselige afgrøder er blevet en af de stær­keste havetendenser de senere år. Især er det populært at dyrke i højbede, fordi de med deres forholdsvis sparsomme areal er nemme at overskue. Og endnu enklere er det med krukker.

Sådan skriver Claus Dalby i forordet til sin nye havebog, hvor han springer ud som avlsbruger – dog stadig på hobbyniveau, for han nævner, at vi ikke skal regne med at blive helt selvforsynende. Så stort udbytte giver krukke-køkkenhaverne trods alt ikke, men der er megen anden glæde ved den grønne hobby.

Læs også: Sådan kommer du i gang med køkkenhaven

– Det glædelige er, at køkkenhavedyrkningen også giver en helt ny ge­neration jord under neglene. En større bevidsthed omkring natur, klima og bæredygtighed er vigtige aspekter. Der er noget helt basalt og meget tilfredsstillende ved at høste sine egne afgrøder. Og jeg kan kun anbefale at drage børn ind i processen, siger Claus Dalby.

Hans køkkenhave er baseret på dyrkning i havekrukker, og hans bog giver tips og læring til både nybegyndere og mere erfarne havefolk, som ønsker at arbejde med frøspiring, prikling, ompotning – og glæden ved at servere måltider, hvor det hele er hjemmedyrket.

Claus Dalby: Krukke-køkkenhaven

320 sider. Kr. 299,-

Udkommer på forlaget Klematis 29. marts

Forrige artikelAt tænke sunde tanker

Næste artikelK-vitamin og Covid-19

Carsten Gottlieb

Redaktør