Krop

Krystalsten og collagen hitter

Foto: Shutterstock
11. februar 2022

Vintermånederne er travle i mange helsekostbutikker, når forfrosne kunder søger støtte til den evindelige kamp imod snue og sygdom. Vi besøgte en Helsam-butik i Horsens, hvor kunderne ikke kun er på jagt efter vitaminer i den bedste kvalitet.

Allerede tidligt på eftermiddagen er mørket ved at sænke sig over gågaden i Horsens, men som et lille lys i mørket drages mange mennesker mod den lokale Helsambutik.

Butikken har betjent horsensianerne i 40 år og lå oprindeligt et andet sted i byen. Butikschef Tine Birkebæk Bertelsen kan tydeligt se forskellen på de kunder, som besøger hende i Søndergade, hvor man har haft adresse de seneste 2 år.

– Vi har mange stamkunder, som vi genkender.

“En stor del handler hos os, fordi de ønsker at gøre brug af den rådgivning, vi kan tilbyde. Det kan de jo ikke få andre steder.”

– Men samtidig er det også tydeligt, at vi har fået flere unge kunder. De kendte os måske slet ikke tidligere, men har opdaget os på grund af beliggenheden. Så det kan jeg da godt være glad for, siger Tine Birkebæk.

Naturli har sat sig for at besøge nogle af landets mange naturkostbutikker i 2022. Butikken i Horsens er den første i rækken.

Oplysningssalg gør en forskel

Vi ser en del kunder gå målrettet efter de produkter, der hører årstiden til; selen, zink samt vitaminerne C og D til immunforsvaret. Desuden kombinationsprodukter, som styrker både den mentale og fysiske energi.

Nogle har huskesedler med og tager imod råd om, hvilket produkt der passer bedst til deres behov. Tine Birkebæk understreger, at hendes personale tager denne rolle meget alvorligt.

–  Kunderne har tillid til os, og den skal vi leve op til. Når vi giver reel rådgivning, har vi bedre chancer for at se dem igen – og igen. Jeg kalder det ”oplysningssalg”. Vi sætter gang i en proces, hvor det gør en forskel i kundernes liv, hvad de vælger at putte i posen og tage med hjem, siger Tine Birkebæk.

Hendes forkærlighed for oplysning fremgår helt ned i detaljen, når man tager forretningens udvalg i øjesyn. Mange produkter er udstyret med et diskret lille mærke ved siden af prisskiltet. ”Vegansk”, ”Glutenfri” eller andet.

De magiske krystaller

En særlig opstilling rummer et af butikkens helt særlige kendetegn, nemlig dens udvalg af krystalsten og andre varer fra det mystiskes verden.

– Det var en tradition helt fra butikkens start i Jessensgade, og det er stadig meget populært blandt kunderne. Nu er krystaller blevet en salgsvare i mange af kædens andre butikker – og med stor succes, fortæller Tine Birkebæk.

Hun bemærker, at krystal-afsnittet ofte er det, der tiltrækker yngre kunder. Og er nærmest magnetisk, når kunderne har børn med.

Kort efter kommer en mor ind i butikken med sine to drenge. De styrer direkte hen til de kulørte sten – ænser slet ikke stativerne med chokolade og vingummi på vejen. Drengene er optaget af de magiske genstande, og deres mor kan uforstyrret vælge emnerne på sin huskeseddel imens.

Collagen til alle aldre

Betegnelsen naturkost forpligter, og butikken har også et flot afsnit med økologiske melprodukter og urter, som tydeligvis har mange kunders interesse.

– Og ellers er collagen et af de mest populære produkter i den senere tid. Det tiltrækker såvel unge som mere modne kvinder, der ønsker at give en ren og naturlig hjælp til deres huds sundhed. Vi har både produkter produceret på kalv og på fisk, og vi rådgiver ofte om dem, forklarer Tine Birkebæk.

Antallet af kunder stiger. Måske har de lige fået fri fra arbejde og kigger forbi Helsambutikken på vej hjemad. Én skal have klorofyl, en anden spørger til melatonin og går hjem med en bøtte Tryptofan (melatonin kan kun købes på recept). Tine og hendes kollega har svar på alle spørgsmål samt supplerende kommentarer.

Det er en meget alsidig opgave at arbejde i naturkostbutik. I næste nummer besøger Naturli en naturkost et andet sted i landet.

Læsernes egne råd

Rødbedesaften tager min rosacea

Anne Marie, Brædstrup, 40 år

”Jeg kæmpede i tre år med at finde et godt middel mod rosacea, før jeg fandt frem til løsningen: Rødbedesaft.

”Det har vist sig utrolig effektivt for min hud, og min rosacea er faktisk helt i ro. Hvis jeg mærker, at der er noget acne eller rosacea på vej, skruer jeg lidt op for dosis, og så dæmper det sig igen. Min rutine er at drikke et glas rødbedesaft hver morgen. Nogle gange varierer jeg det med den rødbedesaft, som også indeholder ingefær.

”Jeg har prøvet at lave min egen rødbedesaft, og det fungerer også. Men effekten er lige så god, når jeg køber en ren og økologisk saft i naturkosten.

”Rødbedesaft har jo kraftige detox-egenskaber, så den har en naturlig effekt på alle typer af urenhed eller inflation i huden. I mit tilfælde er det lige det, der skal til.”

Rosacea

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden. Den starter midt i ansiget og giver rødme, hævelse og knopper. I de fleste tilfælde brænder sygdommen ud efter nogle år, men den kan efterlade knopper og rødme fra tidligere udbrud.

Forrige artikelRekordår for kiropraktik

Næste artikelSlip af med sukkertrangen

Carsten Gottlieb

Redaktør