Nyheder

Kun få fornuftige fastelavnssminker

3. februar 2010

Informationscenter for Miljø og Sundhed har testet 55 fastelavnssminker og ansigtsmalinger. Kun fire var fornuftige valg.

Fastelavn står for døren, og mange børn har allerede nu planer for, hvad de skal klædes ud som. Rigtig mange planlægger også at skulle males eller sminkes – det sætter lige prikken over i’et, når man sådan kan blive helt uigenkendelig.

Desværre får alt for mange endnu mere med, end de beder om, når de køber fastelavnssminke. Størstedelen er nemlig stadig fyldt med parabener og allergifremkaldende stoffer.

Informationscenter for Miljø og Sundhed – IMS – har deklarationstestet 55 fastelavnssminker og kun fire produkter så fornuftige ud, som valg til børneansigterne. De fire er: Eulenspiegel Familien Schmink-palette købt i Fest & Farver, Lyra sminkestifter basic og plus købt i Krea, samt Rio Ansigts make-up palette købt i Kvickly.

Parabener i over halvdelen

– Seks ud af ti produkter indeholdt parabener, selv om Miljøstyrelsen netop anbefaler, at man undgår sminke og ansigtsmaling med parabener til børn. Testen viser, at forældrene skal være vakse og se deklarationen nøje igennem, hvis de vil undgå at smøre børnene ind i fastelavnssminke med parabener, siger Rikke Bille, testkoordinator i IMS.

Der var kun parfume i fire af produkterne, til gengæld optrådte der andre stoffer, som er kendt for at kunne fremkalde allergi i lige under halvdelen af fastelavnssminken. Det kan være et problem, når rigtig mange institutioner med jævne mellemrum hygger om børnene med udklædning og ansigtsmaling.

– Jo flere gange man udsættes for allergifremkaldende stoffer, desto større er risikoen for at udvikle allergi, siger Rikke Bille.

Valg og brug af fastelavnssminke

De fire produkter, som slap igennem IMS-testen med æren i behold, kan heldigvis fås over hele landet – det er ikke kun små lokale specialbutikker, der fører varerne.

Derudover har IMS nogle gode råd til brugen af fastelavnssminke:

Inden I sminker, så smør huden ind i en uparfumeret svanemærket ansigtscreme. Det beskytter huden – og senere, når sminken skal af.

Undgå sminken helt, hvis dit barn får allergiske reaktioner, eller huden virker irriteret.

Rens sminken af grundigt. Brug gerne renselotion (uparfumeret svanemærket) og vat, så sminken ender i skraldespanden og ikke i vandmiljøet.

Brug kun fastelavnssminke og børnemakeup ved særlige lejligheder.

Brug ikke sminke på hud som i forvejen er tør, revnet eller har eksem.

Læs mere på miljoeogsundhed.dk
(Oprettet den 3. februar 2010)
Kilde: Informationscenter for Miljø og Sundhed

Forrige artikelSøvn

Næste artikelHård tid for nytårsforsæt