Nyheder

Kun hver fjerde forstår UV-indekset

14. juni 2016

Vejrudsigten slutter ofte af med ”.. og et uv-indeks på 5”, men det er de færreste, som faktisk ved, hvad det konkret betyder. Det er selvom, at vi bør tage hensyn til UV-indekset for ikke at øge risikoen for kræft.

Når solens stråler endelig titter frem, er vi danskere hungrende efter at komme ud og få noget farve på kroppen. Men jo mere uv-stråling og solskodning vi udsættes for, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft. Derfor har Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Sundhedstyrrelsen nu sammen lavet en ny app, hvor du kan få informationer om din hudtype og UV- indekset.

 

Find rundt i uv-indekset

Hvornår skal man tage hensyn til uv-indekset? Ni uf af ti har hørt om uv-indekset, men her er det kun hver fjerde, der ved, hvordan det skal tolkes.

Faktisk skal du allerede tage hensyn ved et uv-indeks på 3, da der er lille risiko for solskoldning. Ved uv-indeks mellem 3 og 7 er der moderat risiko for solskoldning. Derfor bør du opholde dig i skyggen mellem klokken 12 og 15 – og derudover finde solcremen frem. Ved et uv-indeks mellem 6 og 8 er risikoen for solskoldning stor. Med uv-indeks fra 8 og op efter er det meget høj risoko for solskoldning. I Danmark kommer uv-indekset dog højst op til 7 på en sommerdag. Men kommer man tættere på ækvator, kan den nå op omkring 15.

 

Det handler ikke om temperaturen

Strålerne fra solen er god i mindre doser, men så snart det bliver til solskoldning, kan det være skadeligt og øge risikoen for kræft. På badeferier, hvor uv-indekset ofte er højere, er det især vigtigt at huske de tre solråd skygge, solhat, solcreme. Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse. Der er også godt grundt til at huske solrådene på en overskyet dag.

– Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. Og skyer er heller ikke nogen garanti for, at man ikke bliver solskoldet. Uv-strålingen kan nemlig godt trænge igennem på en overskyet dag. Uv-indekset fungerer som en slags termometer for uv-strålernes styrke, og er uv-indekset tre eller derover, skal man passe på i solen, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

 

UV-INDEKS app

Nogle har nemmere ved at bliver solskoldet end andre, og derfor kan der også være forskel på, hvordan man skal tage hensyn til uv-indekset. På den nye app ”UV-INDEKS”, er det muligt at finde sin hudtype og aflæse dagens UV-indeks. Den er især god, når man skal pakke til badeferien sydpå.

– Uv-appen gør det nemmere at beskytte sig ordentligt i solen. Her kan man allerede hjemmefra tjekke uv-indekset på feriedestinationen, så man kan planlægge en god solbeskyttelse hjemmefra, f.eks. solhatte til hele familien. Man kan også bruge appen til at planlægge udflugter på ferien. Og så anbefaler vi generelt, at man flytter hyggen ind i skyggen og giver huden en pause midt på dagen, hvor strålingen er mest intens, siger Mette Meldgaard,  programchef i TrygFonden.

 __________

Uv-indekset og solbeskyttelse

0 – 3: Lav uv-intensitet

Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er ikke nødvendig, med mindre du har meget lys hud.

3 – 6: Moderat intensitet

Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt muligt skygge mellem 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse

6 – 8: Høj uv-intensitet

Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem 12 og 15. brug tøj, hat, rigeligt med solcreme som har faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

8 – 10: Meget høj intensitet

Meget stor risiko for solskoldning. Bliv så vidt som muligt inden døre mellem 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

10+: Ekstrem uv-intensitet

Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv så vidt som muligt inden døre mellem 12 & 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt

 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Forrige artikelVand er vigtigt: Skyl symptomer væk

Næste artikelNy metode fjerner CO2 på rekordtid

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.