Et nyt studie viser, at kunstige sødemidler ødelægger tarmfloraen og forårsager nedsat glukose-tolerance og ændringer i stofskiftet. Dermed kan light-sodavand resultere i fedme og type 2-diabetes.
Kunstige sødemidler har længe været omdiskuteret. Mange studier har resulteret i konklusioner, der satte spørgsmålstegn ved de slankende egenskaber. For selvom alt sukkersødet bliver erstattet af light, kan det sjældent aflæses på vægten. Men hvor forklaringen hidtil har været, at de kunstigt sødede produkter blot gjorde den søde tand endnu sødere, hvorfor man endte med at spise mere sødt, er israelske forskere fra Weizmann-instituttet nået frem til en noget mere opsigtsvækkende konklusion.
Ifølge de israelske forskere påvirker stoffer som aspartam, sakkarin og sukralose tarmfloraen, så glukose-tolerancen falder og stofskiftet ændres.
Forskerne lavede først en test på mus, som de gav drikkevand med de tre forskellige sødemidler i den maksimale, anbefalede dosis pr. gram kropsvægt. Derefter testede de syv frivillige mennesker, der normalt ikke fik kunstige sødemidler. De kom på en diæt, hvor det daglige indtag af de kunstige sødemidler holdt sig under det anbefalede niveau. Allerede efter en uge havde fire af de syv nedsat glukose-tolerance.
Den islandske forsker Thórhallur Halldórsson fra Institut for Fødevarer og Ernæring på Islands Universitet har tidligere vist, at aspartam kan få gravide til at føde for tidligt. Han tror på konklusionen i det nye, israelske studie.
– Forskningsresultatet ser ud til at være forholdsvis robust, idet de både har testet i dyr og mennesker. Det er et meget fokuseret studie ud fra en klar hypotese. Det bliver spændende at se, om andre studier kan bekræfte resultatet i den nærmeste fremtid, siger Thórhallur Halldórsson til fagbladet Ingeniøren.
Han er ikke i tvivl om, at studiets konklusioner vil møde heftig kritik fra mange sider, fordi der er så store interesser på spil.
Musene i forsøget udviklede forhøjet blodsukker, mens mus i en sødemiddelfri kontrolgruppe ikke viste de samme symptomer. Musene i kontrolgruppen fil både rent vand og vand tilsat sukker.
Forskerne undersøgte også tarmfloraen hos 400 tilfældigt udvalgte mennesker, og de kunne se en ændret tarmflora hos dem, der regelmæssigt fik kunstige sødemidler. Disse mennesker havde også både højere blodsukker og en lavere glukose-tolerance.
Der er dog alligevel grund til at mane til besindighed. Det er kun syv mennesker, der er blevet testet på, og de fik alle en mængde kunstige sødemidler, der svarer til 40 dåser light-sodavand om dagen. Hvis der skal findes svar på, hvordan mindre mængder sødemidler påvirker metabolismen over en længere periode, skal der nye og større studier til.
Kilde: ing.dk