Nyheder

Kur mod autisme på vej

5. november 2013

Svenske og franske forskere har tilsyneladende knækket koden til autisme. Man mener nu at kunne behandle flere typer autisme meget effektivt indenfor en overskuelig fremtid.

Omkring 50.000 danskere har en autismeproblematik. Autisme er en fællesbetegnelse for flere forskellige diagnoser, som har at gøre med vanskeligheder med socialt samspil. Autisme er en medfødt udviklingsforstyrrelse, derblandt andet påvirker evnen til at kommunikere socialt.

Da årsagen til autisme ligger i generne, har det været svært at behandle tilstanden effektivt. Men nu har forskere fra bl.a. Göteborg Universitet afsluttet meget lovende studier på både dyr og mennesker.

Genfejl hos mange autister

Man har længe forsøgt at kortlægge genforandringerne hos mennesker med autisme. Tidligere var det omkring 20 pct af patienterne, hvor man kunne se genforandringer. Nu nærmer tallet sig 25 pct.

De forskellige genforandringer påvirker alle proteinerne i hjernen, så de ikke fungerer, som de skal. Hvis det skal forklares enkelt, kan man sige, at proteinerne forstyrrer nervecellerne i hjernen, så de ikke fungerer, som de skal.

– Forsøg på både dyr og mennesker med autisme viser, at man ikke får den “opkobling” i hjernen, som man forventer. Det er som at surfe på internettet på computeren, hvor man kun kommer ind på én enkelt webside, man kommer ikke videre ud på nettet, siger Christopher Gillberg til det svenske dagblad Expressen. Gillberg er professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Göteborgs Universitet og medforfatter til studiet, der er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskift Nature medicine.

Hjernens nervesystem skal genoprettes

Det er meget vanskeligt at reparere en genfejl. Men forskerne arbejder på at finde midlerne til at rette de fejlfunktioner, genfejlen forårsager – eksempelvis at få proteinerne i hjernen til at fungere korrekt.

– På den måde kan man vende processen. Man får kål på det som skader hjernens nervesystem. Autismesymptomerne bliver færre, og man fungerer mere normalt, siger Christopher Gillberg.

Opsigtsvækkende resultater

Christopher Gillberg havde selv svært ved at tro sine egne øjne, da flere af de autismediagnosticerede forsøgspersoner pludselig ændrede adfærd i en normaliseret retning, når proteinerne i hjernen fungerede, som de skulle.

– At se voksne mennesker blive totalt forandrede i normaliseret retning, med egne øjne. Det er helt specielt. Vi har ikke vovet at tænke tanken før, men nu tør vi tro på, at vi kan helbrede visse former for autisme, siger Christopher Gillberg.

Man har netop søsat et nyt, verdensomspændende studie, hvor 150 mennesker med autisme og genfejl deltager. Forsøgspersonerne afprøver et lægemiddel, der skal dæmme op for proteinernes skadelige effekter på nervecellerne i hjernen. Det er et såkaldt blindt forsøg, hvor halvdelen får placebo. Man regner med at have et resultat klar til foråret.

Kilde: Expressen.se

Forrige artikelManglende søvn kan ikke indhentes

Næste artikelSå er det rodfrugtetid