Krop

Kvinde: Få styr på det hormonelle cirkus!

Foto: Shutterstock
15. juli 2019

Fra unge piger træder ind i puberteten, til de rammer bagsiden af overgangsalderen som modne kvinder, løber de månedligt ind i hormonelle udsving. Det er en naturlig del af kvindelivet, men for nogle bliver udsvingene livet igennem lidt værre end for andre.

Nogle danser gennem livet uden at fatte, hvad det der PMS drejer sig om, andre slipper helt for hedeture og humørsvingninger i 50’erne. Og så er der alle de andre, der må træde varsomt mellem de hormonelle udbrud af uren hud, irritationer, oppustethed, brystspændinger, svedeture osv.

Gennem livet kan vi udsættes i varierende grad. Der er ingen tvivl om, at vores livsstil påvirker vores hormoner, og nogle af os er også heldigere genetisk end andre, når det kommer til udbrud. Men fælles for alle er, at det kan være små ubalancer, der giver store gener. Derfor har vi fundet et par naturlige hjælpere, der kan gøre de hormonelle udsving mindre eller lettere.

Dråber, der får styr på de utøjlelige

Agnus Castus: Det specielle navn dækker over et ekstrakt, der laves på abrahamsstrå. Hvis dit problem stammer fra en overvægt af østrogen, kan dette middel hjælpe.

Agnus Castus formindsker nemlig produktionen af østrogen og fremmer produktionen af progesteron-hormonet.

Det gør midlet anvendeligt ved alt fra menstruationsforstyrrelser og det præmenstruelle syndrom – PMS. Det kan være hovedpine, migræne, smerter i brystkirtlerne, underlivsspændinger, svedeanfald, hævelser osv. Af menstruationsforstyrrelser kan midlet have effekt på styrken og varigheden af menstruationen samt smerter og ubehag.

Agnus Castus stimulerer organismen således, at den hormonelle uligevægt udjævnes, uden at der tilføres hormoner udefra. Du finder f.eks. Agnus Castus i dråber fra Natur-Drogeriet.

Både kvinder og mænd kan oven i købet bruge midlet i forhold til urenheder i huden, hvis de er hormonelt betinget.

Lægeplanten, der tøjler sveden

Salvie er en yderst kendt og skattet lægeplante. De aktive stoffer stimulerer blodomløbet og nervesystemet, hvilket helt sikkert har været med til at bidrage til plantens popularitet.

Dens sammentrækkende effekt har både en gavnlig indflydelse på fordøjelsen, men også f.eks. på produktionen af sved, hvilket gør salvie til et klassisk middel mod den nattesved, som rigtig mange kvinder lider af i overgangsalderen.

Den styrker desuden livmoderen, regulerer menstruationen og hjælper med til at rette den hormonale ligevægt op, men indeholder ikke selv hormoner. Den tørrede urt fås både som salvie-te, men den har en smag og lugt, der afholder mange fra større mængder. Her kan man i stedet tage f.eks. Phyto Salvie kapsler.

Kløveren, der kalder kvinden tilbage

Allerede fra midten af 30’erne begynder kvinders østrogenniveau at dale. Det kan for nogen måske være en lettelse, at de hormonelle udsving mindskes, men østrogen er ikke blot et hormon, der gør os kvindelige, det hjælper også med kvinders sundhed og ungdommelighed.

De hjælper f.eks. kroppen med at holde knoglerne sunde og kolesterolniveauet under kontrol. De holder arterievæggene elastiske, huden glat, humøret positivt og meget mere.

Det er derfor kvinder kan have glæde af østrogentilskud, når produktionen omkring overgangsalderen er dalet rigtig meget.

Rødkløver er en af de mest velundersøgte planter de senere år, og interessen handler bl.a. om, at planten indeholder store mængder naturlige østrogener eller phytoøstrogener, som man også kalder planteøstrogenerne. Du kan f.eks. finde kapsler i Phyto-serien med rødkløver.

Phytoøstrogener er ikke så stærke som de østrogener, kroppen skaber. Hos yngre kvinder, som har gode mængder af egne østrogener i deres blod, har phytoøstrogenerne en begrænset virkning, fordi kroppens egne østrogener er stærkere. Men med en faldende østrogenproduktion bliver phytoøstrogenerne mere og mere vigtige, idet de overtager de menneskelige østrogeners rolle.

Når kvinder bliver omkring 50 år gamle, og østrogenpro­duktionen er meget lav, bliver phytoøstrogener­ne hovedkilden til østrogenaktiviteten.

Cirkusdronningen, der pisker energi ind

Traditionelt kalder kineserne midlet Dong Queen – fra planten angelika – for kvindens ginseng. Og det er især, fordi midlet er virksomt ved al slags menstruationsbesvær, gener i overgangsalderen og muskelspændinger samt blodmangel.

Dong Queen er et naturligt kosttilskud, der udover at regulere hormonelle udsving også virker blodrensende og afslappende på musklerne. Når der er styr på udsvingene og balance, skaber det som regel også mere overskud og energi – deraf referencen til ginseng.

I Danmark kan du bl.a. få Dong Queen i et sammensat kosttilskud med salvie, lupulin og rødkløver, som alle spiller sammen for at give så godt et resultat som muligt, når problemerne er hormonelle.

Forrige artikelHjerteproblemer: De oversete årsager og symptomer

Næste artikelTemperament? Få styr på din indre termostat