Fuldkorn er godt for mange ting. Blandt andet har et tilstrækkeligt indtag af fuldkorn vist sig at have forebyggende effekter på hjertekarsygdomme, visse kræftformer, diabetes og overvægt. Det skyldes i høj grad det høje indhold af kostfibre i fuldkornsprodukter, som desuden er godt for fordøjelsen og et stabilt blodsukker. Men fuldkorn er mere end bare fibre.
I fuldkornsprodukter har man nemlig udnyttet hele kornet, og malet det til mel, som kan være forarbejdet til mel i forskellig finhedsgrad. Når man udnytter hele kornet, betyder det, at man også får langt flere vitaminer, mineraler og antioxidanter i det færdige produkt.
[relateredehistorier]
Blandt andet kan det fremhæves, at fuldkorn indeholder alle otte B-vitaminer. B1- og B12-vitaminer er vigtige for nervesystemet, mens de resterende blandt andet hjælper til, at man får den optimale udnyttelse af madens næringsstoffer. Derudover er der i fulkorn også jern, zink og magnesium, som er vigtige for dannelsen af røde blodlegemer og regulering af blodsukkeret, Der er altså mange sundhedsfordele ved fuldkorn. Desværre viser en ny undersøgelse, at nogle grupper er bedre til at inkorporere dem i kosten end andre.
Læs også: Fuldkorn kan forlænge dit liv
Studiet, som går under navnet ”Kost, kræft og helbred – Næste generationer” er et befolkningsstudie foretaget af Kræftens Bekæmpelse. I undersøgelsen har man spurgt 38.553 voksne danskere om deres kost og livsstil samt haft deltagerne gennem en fysisk undersøgelse.
Overordnet viser resultaterne, at 54 procent af deltagerne lever op til anbefalingerne om at spise mindst 75 gram fuldkorn pr 10 MegaJoule om dagen. I forhold til en undersøgelse lavet af DTU Fødevareinstituttet i 2013 er det en stigning på 24 procentpoint.
Der er dog nogle bemærkelsesværdige forskelle, når man dykker lidt mere ned i tallene. Her finder man, at der er en overvægt blandt mænd, yngre og mennesker, som er fysisk aktive, normalvægtige og hverken drikker for meget eller ryger. Det betyder altså, at kvinder ikke længere ligger i top, når det kommer til indtag af fuldkorn. Julie Munk Andersen er en af forskerne bag studiet, og hun udtaler i en pressemeddelelse:
– Tidligere studier, som har undersøgt fuldkornsindtaget, har fundet, at det oftest er kvinder, som har det højeste indtag af fuldkorn, men i vores studie er det omvendt. Det kan måske skyldes, at fuldkorn allerede indgår som en naturlig del af mange mænds kost – når de f.eks. spiser havregryn til morgenmad og rugbrødsmadder til frokost.
At mændene har overhalet kvinderne, er ikke som sådan en dårlig ting, men påpeger, at der altså for nogle grupper – herunder kvinder generelt, klinisk overvægtige, mennesker med en kort uddannelse og rygere – er plads til forbedring. Og det bør egentlig ikke være så svært at få mere fuldkorn i hverdagen.
Der findes nemlig mere end 1000 produkter på markedet, som er markeret med det orange fuldkornslogo. Logoet er garant for et højt indhold af fuldkorn, ligesom det stiller krav til indholdet af sukker, salt, fedt og kostfibre.
Blandt fuldkornsprodukterne findes varer, som ikke er fremmede i de danske hjem. Brød, ris og pasta er eksempler på madvarer, som man nemt kan skifte ud med et fuldkornsalternativ. Chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse Gitte Laub Hansen forklarer, at det altså er blevet meget nemmere at få sit daglige indtag, og at det også viser sig positivt i undersøgelsen.
– Med alle de fuldkornsprodukter på markedet, er det i dag nemt at få fuldkorn med hjem i indkøbskurven. Vi ved, at jo lettere det er at få fat i fuldkorn, jo mere fuldkorn spiser danskerne – og det gælder heldigvis også dem, der spiser mindst fuldkorn. Denne gruppe har nemlig også øget deres indtag af fuldkorn, og det er godt for folkesundheden, udtaler hun i en pressemeddelelse,
Anbefalingen lyder på 75 gram fuldkorn pr 10 MegaJoule. Det betyder i praksis, at det ikke er alle, som skal spise 75 gram, eller at det er nok for alle at gøre det. Det kommer an på energibehovet, som kan variere meget. En lille, let fysisk aktiv kvinde kan måske nøjes med 60 gram, mens en større mand vil skulle spise 90 gram fuldkorn om dagen, for at få sit behov dækket.
Det kommer altså an på aktivitetsniveau, højde og drøjde. Når det er sagt, er der ikke noget, der taler for, at man ikke godt må overskride de daglige anbefalinger.
– Anbefalingen er, at vi skal spise 75 gram pr 10 MJ, og forskningen viser os, at der sandsynligvis er ekstra sundhed at hente ved endnu højere indtag, udtaler Gitte Laub Hansen.
Så det er altså bare med at få fyldt nogle fuldkornsprodukter i kurven, og komme i gang med at høste de mange sundhedsmæssige fordele ved de små korn.
Forrige artikelSolcreme: Beskytter din hud, men skader havmiljøet
Næste artikelEn kædereaktion skal starte søvnen