Nyheder

Kvinder mest udsatte for allergi

13. april 2012

Mens 24,3 pct. af kvinder har allergi, så er mændenes tal 19,4 pct. Årsagen skal findes i kvindernes hang til at dufte godt og smykke sig.

 

 

´Diamonds are a girls best friend´, men det er nikkel ikke

Da Marilyn Monroe blev spurgt, hvad hun sov i, svarede hun: ”Det eneste, jeg har på, er Chanel nr. 5”. Det lyder måske sexet kun være iført parfume, men faktisk er det bare dumt. Allergimæssigt set i hvert fald. Marilyn er dog lovligt undskyldt, for dengang hun svarede, havde man ikke samme viden om allergifremkaldende parfumestoffer, som man har i dag. Men kvinder i dag bruger stadig parfume på huden og smykker sig med tvivlsomt metal.

 

Smykker kan være skyld i eksem

I hvert fald kan hudens kontakt med nikkelholdige smykker give nikkeleksem, som får huden til at blive rød og danne blærer. I værste fald også sår. Har man først fået nikkelallergi, slipper man aldrig af med det igen. Det gælder for både nikkel- og parfumeallergi, der hører til i kategorien kontaktallergi.

 

Immunforsvaret er kroppens dørmand

Kontaktallergi opstår, når små allergifremkaldende stoffer trænger gennem huden. Stoffer bliver modtaget af såkaldte Langerhans-celler fra immunsystemet, der fungerer som en slags taxa og bringer stoffet frem til nærmeste lymfeknude, hvor det præsenteres for T-cellerne, ligeledes fra immunsystemet. T-cellerne er en slags dørmand, og nu kan alle kroppens T-celler genkende stoffet, så snart de ser det, og allergien er udviklet.

 

Kontaktallergi får immunforsvaret til at opruste

Næste gang huden kommer i kontakt med det stof, der fremkalder allergi, reagerer immunsystemet og forsøger at uskadeliggøre det indtrængende stof. Det kan man se, når huden bliver rød og hæver, hvilket er symptomer på kontaktallergi.

 

Parfumeallergi elsker kvinder

– Kvinder er generelt mere udsatte for kontaktallergi end mænd, fordi kvinderne oftere bruger parfume og er udsat for nikkel, fordi de bruger flere smykker, siger professor Jeanne Duus Johansen fra Videncenter for Allergi og tilføjer, at mænd med nikkelallergi faktisk er et sjældent syn.

 

Allergi elsker også armhuler

Parfumeallergi starter oftest i armhulerne, hvis man bruger deodorant med parfume. Det er der to grunde til. Den første er, at deodoranten sidder på huden hele dagen, og langvarig kontakt øger risikoen for eksem. I værste tilfælde allergi.

Den anden grund er, at huden i armhulen er ekstra sart, både fordi den barberes og fordi fugtigheden gør det ekstra let for kemiske stoffer at trænge igennem huden.

 

 

Allergiprofessor Jeanne Duus Johansens råd til at undgå parfumeallergi

1. Undgå produkter med parfume.

2. Brug kun parfumerede produkter sparsomt.

3. Brug altid deodorant uden parfume.

4. Vil du gerne bruge parfume for at dufte godt, så spray det på tøjet i stedet for på huden.

 

 

Kilder: Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Wikipedia

Forrige artikelHjælp til selvhjælp mod overvægt

Næste artikelVitamintilskud – ufarlige og nødvendige