Nyheder

Kvinder på slankekur ældes hurtigere

Overvejer du en slankekur? Ny undersøgelse viser, at kvinder og ældre ikke får den samme positive gevinst ved vægttab som mænd, yngre og midaldrende.

Foto: Shutterstock
4. juli 2022

Overvejer du en slankekur? Ny undersøgelse viser, at kvinder og ældre ikke får den samme positive gevinst ved vægttab som mænd, yngre og midaldrende. 

Det har længe været kendt, at yoyo-vægt ikke er sundt. Det er ikke sundt at tabe sig, tage på og tabe sig igen. Hvis du er overvægtig, bør du holde dig fra slankekure og i stedet satse på livsstilsændringer. Hvis du langsomt begynder at spise sundere, lidt mindre og bevæge dig mere, vil kiloene langsomt ryge af. Det er simpel matematik – selvom det ikke er så enkelt i virkeligheden. Livsstilsændringer kan være en afsindig hård opgave, som ikke kun kan klares med rygrad eller viljestyrke.  

Forsøg over tre år

Nu viser et omfattende, internationalt studie, at kvinder og begge køn i aldersgruppen 55-70 år ikke har den samme sundhedsmæssige gevinst ved vægttab som voksne mellem 25 og 54. Studiet er anført af professor Anne Raben fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. I studiet er der brugt data fra 2.223 overvægtige forsøgsdeltagere over en treårig periode gennem EU-projektet PREVIEW. 

Kroppen ældes hurtigere hos kvinder, der taber sig

Både kvinder og ældre oplever ringere resultater på to overordnede parametre. Det ene parameter omhandler kroppens sammensætning af fedt, knogler, vand og muskelmasse. 

– De fleste ældre over 65 år taber muskelmasse og får svagere knogler, efterhånden som de bliver ældre. Men i vores studie viser det sig, at det også gælder for kvinder, der taber sig, siger professor Anne Raben. 

Det andet parameter, hvor kvinder og ældre ikke oplever den samme gevinst, er de såkaldte kardiometabolske markører. De omfatter blandt andet blodsukkerværdier, kolesteroltal og blodtryk. Det er indikatorer, der bruges til at undersøge udviklingen af f.eks. hjertekarsygdomme og diabetes. 

Vægttab kan stadig være en god idé

Men selvom kvinder og ældre ikke opnår samme gevinst som andre ved vægttab, er sunde livsstilsændringer og vægttab stadig en god idé, hvis du døjer med egentlig overvægt.  

– Det er vigtigt at understrege, at det ikke er sådan, at overvægtige kvinder og ældre ikke får noget ud af vægttab. Det gør de bestemt. Der er stadig store sundhedsgevinster at hente ved vægttab, hvis man er overvægtig. Der er bare nogle forskelle på tværs af befolkningsgrupper, som det er værd at være opmærksom på, siger Anne Raben.  

Husk kosttilskud, når din kost ændrer sig

Opmærksomheden kan med fordel gå i retning af, om du får de rette næringsstoffer, når du forsøger at tabe dig. Tab af muskelmasse og svagere knogler kan modarbejdes med motion og kosttilskud.

Det er vigtigt at undersøge, hvordan kostændringer påvirker din sundhed. Hvis du pludselig spiser mindre, får du også færre næringsstoffer. Her kan det være en god idé at supplere med kosttilskud, så både din muskelmasse og knogler får den næring, du har brug for.  

Kilde: Institut for idræt og ernæring, KU 

Forrige artikelVi har brug for hinanden

Næste artikelCreamy dreamy fibercreme

Thomas la Cour

Journalist