Nyheder

Kvinder risikerer mere ved rygning

21. august 2013

Det er ikke nogen hemmelighed, at rygning er usundt – ej heller, at rygning er mere usundt for kvinder end for mænd. Men betydningen af de to sandheder overrasker alligevel i nyt studie.

Hvis du er kvinde og ryger, skal du ikke kun frygte lungekræft. Faktisk er en blodprop i hjertet en langt mere sandsynlig dødsårsag. Kvinder, der ryger, har nemlig hele 8,5 gange så stor risiko for at få en blodprop i hjertet i forhold til kvinder, der aldrig har røget. Blot tre til fem daglige cigaretter fordobler risikoen.

Det viser nye studier, der netop er offentliggjort i American Journal of Public Health.

Stor uvidenhed om rygnings effekt på hjertet

Men uvidenheden om rygnings indvirkning på hjertesundheden er ganske stor i den danske befolkning. Kræftens Bekæmpelse er landets største patientforening, og de mange kampagner mod lungekræft og andre kræftformer forårsaget af rygning har tilsyneladende skygget for andre – og i visse tilfælde alvorligere – risici ved rygning.

Hjerteforeningen har tidligere lavet spørgeskemaundersøgelser om hjertelidelser og fandt ud af, at hele 44 pct af de danske kvinder ikke vidste, at rygning er en af de tre største trusler mod hjertesundheden.

Næsten alle hjertekarsygdomme hos kvinder skyldes rygning

Hele 88 pct af de hjertekarsygdomme, som rammer kvinder i alderen 40 – 49 år, kan henføres til tobaksrygning. For mænd er tallet 79 pct, men senere i livet er forskellen endnu mere udtalt: Når kvinder eller mænd i alderen 50-59 rammes af en hjertekarsygdom, er det hos mændene grundet rygning i 56 pct af tilfældene, mens det hos kvinder er 81 pct. Det viser tal fra Hjerteforeningen.

Kilde: BT.dk

Forrige artikelRødkløver mod hedeture og knogleskørhed

Næste artikelHyldebær mod efterårets influenzaplage

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.