Nyheder

Kvinder, som ikke vil have børn

1. maj 2007

En væsentlig grund til ikke at få børn, viser ny forskning, er, at kvinder ser sig godt for, før de finder den mand, de ønsker at stifte bo og familie med.

Hvor er alle babyerne blevet af? Stadig flere højtuddannede kvinder bliver først mødre i en sen alder eller fravælger helt at få børn.

Karrierehensyn, høje boligpriser og kræsenhed over for valg af livspartner er blandt årsagerne, viser britisk undersøgelse.

Fravær af børnMan behøver blot at kigge sig om i omgangskredsen for at notere fraværet. De fleste af os kender kvinder i midten af trediverne, som ikke har fået børn. Nu tegner ny forskning et billede, mange vil finde foruroligende: 40 procent af de universitetsuddannede britiske kvinder er stadig barnløse i en alder af 35 – det er en stigning på 20 procent i forhold til for ti år siden. Og en tredjedel af dem vil aldrig opnå at få børn.

Nogle kommentatorer af højreobservans beskylder disse »selviske kvinder« for at være skyld i den pensions-finansieringskrise, som tårner sig op ad åre. Men forfatteren til den nye forskningsrapport pointerer, at forklaringerne er betydeligt mere sammensatte end som så. Forskningsrapporten bygger på en undersøgelse af over 5.000 kvinder født i 1970 gennemført af Centre for Longitudinal Studies på University of London. »Ifølge forskningslederen, professor Heather Joshi, er forklaringen i vidt omfang, at kvinder i dag »har bedrekarrieremuligheder og bedre alternativer, og at det for mange er vigtigt først at få etableret sig på arbejds- og boligmarkedet, før de spekulerer på at kombinere arbejdsliv med familieliv.

Højt uddannede kvinder er også mere kræsne i valget af livsledsager og derfor redetil at lede længere efter denne.«

Svært at finde den rigtige partnerEn væsentlig grund til ikke at få børn, som ofte overses af forskerne og politikerne, er som nævnt, at kvinder ser sig grundigere om, før de finder den partner, de ønsker at stifte bo ogfamilie med. En ud af tre britiske kvinder på 35 år er stadig single.

Kvinder har ikke længere behov for at gifte sig af økonomiske grunde eller for at få socialstatus og oplever ofte, at de mandlige partnere simpelt hen ikke lever op til deres forventninger.

Det er imidlertid ikke altid mangel på penge eller på den rette mand, som får kvinder til at afstå fra at føde børn. Nogle siger, at de simpelt hen savner det såkaldte moderinstinkt. Skuespillerinden Helen Mirren, 61, indrømmer således: »Det er altså bare ikke noget, derinteresserer mig. Jeg tror, at mange kvinder dybest set ikke ønsker sig børn, men får dem, fordi der udgår et stort pres fra omgivelserne for det. Og føler de, at der må være et eller andet i vejen med dem selv, hvis de ikke har den længsel.«

Andre kvinder føler sig afskrækket fra moderskabet, fordi de frygter, at de ikke blot er nødt til at slide i jobbet for at skrabe sammen til den fælles husstandsindkomst, men oven i dette står til at få hovedparten af de huslige pligter. Hertil kommer, at de kvinder, som ønsker at blive hjemme hos deres småbørn, ikke altid får deres ægtemænds velsignelse til det – i den grad er der brug for to indtægter til at få hverdagen til at hænge sammen.

Bent Follini, en parterapeut, som specialiserer sig i at vejlede kvinder, som ikke rigtig kan finde ud af, om de vil have børn, supplerer med denne iagttagelse: »Nogleaf mine klienter har mænd i 35-årsalderen som partnere – mænd, som stadig ser sig selv som for unge til at blive fædre. I alle debatter om, hvorfor kvinder føder færre børn, er dette det store uudtalte problem. Hvor er mændene? At få børn udfordrer deres eget billede af dem selv som evigt unge.«

Kilde: Information

Forrige artikelEuropæere bliver fede

Næste artikelVestjyske børn har mange huller i tænderne