Nyheder

Kvinder vil ikke vise sig i badetøj

23. juni 2009

Fire ud af ti kvinder føler sig i år for utrimmede til en sommer som badenymfe på stranden. Men også mange mænd vil blive væk fra stranden for at slippe for at smide tøjet.

Utrimmet og uegnet til offentlig fremvisning i badetøj. Sådan lyder dommen over egen krop fra 37 procent af landets kvinder.

Ifølge en ny undersøgelse – foretaget af Gallup for Urban – fremgår det, at mere end hver tredje danske kvinde i år dropper strandturen, fordi de væmmes over eget udseende.

Samtidig kaster hver femte mand drømmen om en sommer som strandløve over bord af samme årsag.

På Århus Universitet kalder lektor og ph.d. Karen Klitgaard Povlsen tallene forskrækkende, men ikke overraskende. Hun har i mange år forsket i krop og køn og mener, at flertallet af de kvinder, som føler skam over alt lige fra bagdel til overarme, lider af en forskruet selvopfattelse.

Konstant selvkritik

»Kvinder reflekterer uafbrudt over, hvordan de opfattes. De har et konstant kritisk blik på egen krop og formåen – og selv om det også er det, der typisk får dem til at yde mere end mændene, så er det en faktor, som ofte fører til spiseforstyrrelser og anden selvskadende adfærd,« siger Karen Klitgaard Povlsen.

I hendes øjne er der intet, der tyder på, at de 37 procent, som i år føler sig for utrimmede til offentlig fremvisning i badetøj, vil smide hæmningerne og springe i bølgerne sammen med alle andre sommerglade danskere.

»I dag er det desværre de færreste kvinder, der spiser, når de er sultne, og indtil de er mætte. For kvinder er stadig afhængige af deres udseende i kampen for anerkendelse – og derfor ender mange med at gemme sig, selvom det er sørgeligt,« siger hun.

Værre i USA

Det er et kendt problem med danske kvinder, som mangler selvsikkerhed og selvtillid i forhold til deres krop, fortæller lektor på Københavns Universitet Birgit Petersson, som blandt andet forsker i sygdom og sundhed i dagligdagen samt kønsforskelle.

»Over halvdelen af unge kvinder har et dårligt forhold til deres egen krop, ved vi fra undersøgelser, som jeg selv har været med til at lave med unge mellem 16 og 24 år. De har en stor afsky og usikkerhed omkring deres egen krop. Om man er noget værd, og om andre vil kunne lide en,« siger hun og gør opmærksom på, at det dog står endnu værre til andre steder.

For eksempel i USA, hvor 80 procent af kvinderne, ifølge Birgitte Petersson, ikke har det godt med deres krop.

Kilde: fri.dk

(oprettet 24. juni 2009)

Forrige artikelUsund mad bremser børns vækst

Næste artikelEkstrasystoler – for tidligt udløste hjerteslag