Nyheder

Lad en dårlig vane gå op i røg

Foto: Adobe Stock
4. januar 2021

Rygning øger risikoen for en række alvorlige sygdomme, og de fleste ved efterhånden godt, at det er indbefattet med risici at tænde en cigaret. Men det betyder ikke, at det er nemt at lægge vanen på hylden. Det kan dog blive lidt nemmere, med den rette hjælp, viser ny evaluering.

Der var engang, hvor man ikke vidste, at det var farligt at ryge. Hvor læger trak vejret gennem cigaretter, gravide pulsede løs og restauranter lå indhyllet i tyk røg. Men i løbet af de sidste især 20 år, er det blevet evident, hvor sundhedsskadelige cigaretterne faktisk er. Derfor fik vi også i 2007 en ny rygelov, som indskrænkede mulighederne for at ryge i det offentlige rum, og også sidste år, var cigaretpriserne en politisk diskussion. 

På trods af de lovmæssige tiltag og større viden på området, røg 23 procent af den voksne befolkning dagligt eller lejlighedsvist i 2018, hvilken var en stigning på to procentpoint sammenlignet med 2016. I samme år røg 16 procent af 15-årige piger dagligt eller lejlighedsvist og 18 procent af drengene. 

Fordi cigaretter indeholder afhængighedsskabende stoffer, kan det være en vane, som er svær at kvitte. Men en ny evaluering lavet af Kræftens Bekæmpelse på foranledning af Københavns Kommune viser, at et simpelt hjælpemiddel som en app, kan øge chancen for at kvitte smøgerne. 

Hver femte bliver røgfri

Appen E-kvit hjælper rygere med at blive røgfri med et skræddersyet tilbud målrettet den enkelte brugers behov. Man får blandt andet små video, øvelser, tips og et overblik over, hvor mange penge, man sparer, ved ikke at ryge. Appen har været tilgængelig siden 2014, men det er først nu, at der er blevet evalueret på effektiviteten af tilbuddet.

I 2019 var knap 3.000 borgere i Københavns Kommune tilmeldt appen – næsten samme antal, som deltog på fysiske rygestopkurser i kommunen sidste år. Og det viser sig, at succesraten for rygestop er sammenlignelig på tværs af de to tilbud. Mere end 20 procent af brugerne lykkedes nemlig med at blive røgfri, uanset om de bruger de fysiske eller digitale tilbud. Der er dog forskel på, hvem der benytter de forskellige tilbud. 

Det er nemlig især de yngre, dem med en mellemlang eller lang videregående uddannelse og storrygere, som har gavn af appen. De fysiske møder tiltrækker i højere grad ældre eller mennesker med en anden uddannelsesmæssig baggrund.

[relateredehistorier]

Sundheds- og omsorgsborgmester i kommunen Sisse Marie Welling (SF), understreger vigtigheden af at give støtte til mennesker, der gerne vil stoppe med at ryge, og derfor er hun også positiv over for resultaterne af den nye evaluering, som netop viser, at app’en ser ud til at yde den tilstrækkelige hjælp, ligesom den fanger andre typer af rygere.

– Rigtig mange rygere vil gerne stoppe med at ryge, men det kan være svært at gennemføre helt på egen hånd. Derfor er det vigtigt, at vi i København har en bred palette af forskellige tilbud, for det, der virker for nogle, virker ikke nødvendigvis for andre, udtaler hun i en pressemeddelelse.

E-kvit stilles gratis til rådighed for borgere i Københavns kommune, men kan hentes af alle i app-store, eller hvor man ellers henter sine apps. 

Forrige artikelGiv dit kæledyr en tryg nytårsaften

Næste artikelVed du, hvad din pensionsopsparing bliver brugt til?