Tema

Lad styrken flyde fra D-vitaminet

D-vitamin er så vigtigt for din krops sundhed – bl.a. knogler og immunsystem – at du bør overveje tilskud også i det lyse halvår.

Foto: Shutterstock
1. september 2022

Du kan ikke smage det og du kan heller ikke rigtig mærke, at du tager det. Men D-vitamin er så vigtigt for din krops sundhed – bl.a. knogler og immunsystem – at du bør overveje tilskud også i det lyse halvår. Og hvis du vil være sikker på effekt, så vælg et tilskud med forskning bag.

Har du ikke fejlet noget i lang tid? Så er dit niveau af D-vitamin i blodet sikkert rigtig fint. D-vitamin kan på mange måder forbindes med sundhed, fordi solskinsvitaminet både hjælper dig med ikke at blive syg – og med at bekæmpe en infektion, når du alligevel er blevet ramt.

I forbindelse med D-vitamin taler man oftest om dets betydning i forebyggelsen af en række lidelser. Det gælder ikke mindst i forebyggelsen af osteoporose, også kendt som knogleskørhed.

D-vitamin indgår som katalysator i en række forskellige processer i kroppen, og en af de vigtigste er i forhold til optagelse af calcium (kalk). D-vitaminet stimulerer både tarmen til at optage kalk fra fødevarer, og – endnu vigtigere – det bidrager til den proces, hvor kroppen benytter calcium og magnesium til at styrke knoglerne.

Hvis du ikke har tilstrækkeligt med D-vitamin i kroppen, reducerer du din krops evne til at styrke eller genopbygge knoglevæv. Det er vigtigt for mennesker, som via deres alder eller andre forhold er i risiko for at udvikle osteoporose. Men det er faktisk også vigtigt for børn i voksealderen. Jo stærkere knoglevæv, der er opbygget i barndommen, jo mere er der at tære på, den dag du skulle være så uheldig at få osteoporose.

Af samme grund anbefales ekstra D-vitamintilskud til såvel de ældste som de yngste her i landet.

D3 optages bedst

D-vitamin findes i flere forskellige former, hvoraf D2 og D3 er de vigtigste. Når du optager D-vitamin via kosten – især i fed fisk – er der tale om D2, mens D3 er den form, som kroppen selv skaber ved påvirkning af solens UV-stråler.

Flere undersøgelser har vist, at D3 indgår meget mere effektivt i vores krops processer. Typisk optager kroppen kun halvt så meget af en dosis D2 som af en dosis D3.

For at kroppen skal danne D3-vitamin, kræves en UV-stråling, som ligger over værdien 3. Det er en af grundene til, at mange på vores breddegrader kommer i underskud af vitaminet gennem vinteren, for UV-værdien reduceres kraftigt ved, at solen aldrig kommer højt på himlen i vinterhalvåret (det betyder naturligvis også en del, at du i vinterhalvåret dækker din krop med mere tøj).

Fedt- eller vandopløselige vitaminer

B- og C-vitamin er de såkaldt vandopløselige vitaminer. Det betyder, at de nemt optages i kroppen – men også nemt skylles ud igen med kroppens væsker. Derfor skal du sikre indtag af disse vitaminer på daglig basis.

A-, D-, E- og K-vitamin er fedtopløselige. Det lagres bedre i kroppen end vandopløselige vitaminer (i fedtvæv og leveren), men de optages kun i kroppen, når de i fordøjelsessystemet er i kontakt med fedtstof. I kosten findes disse vitaminer primært i fedtholdig mad, men når du tager dem som tilskud, skal du huske at spise fedtstof sammen med, så de optages bedst muligt.

Brændstof til immunceller

En anden kropslig funktion, hvor D-vitamin har afgørende betydning, er immunforsvaret.

Historisk er D-vitamin blevet benyttet som behandling af sygdom i mere end ét tilfælde. Når eksempelvis tuberkulosepatienter blev sendt på rekreation med solbadning, var det et boost til kroppens naturlige produktion af D-vitamin. På samme måde blev levertran eller fiskeolie (som er en stærk kilde til D-vitamin) benyttet i behandling af tuberkulose og andre infektionssygdomme.

I dag forstår vi mere om, hvordan D-vitaminerne gavner immunsystemet. Der indgår nemlig D-vitamin i nogle processer, som stimulerer de celler, der bekæmper infektioner i kroppen. Især de såkaldte T-celler, der er kroppens stærkeste våben imod inficerede celler, er afhængige af adgang til D-vitamin.

T-cellerne kan både angribe celler, som er inficeret med eksempelvis tuberkulosevirus – eller coronavirus – men de nedbryder også kroppens defekte celler, som kan udvikle sig til kræftceller.

Ny viden om D-vitamin

Meget af den moderne viden, man har om D-vitamin – både betydningen for immunsystemet og for knoglestyrken – kommer fra forskning igennem de seneste ca. 20 år.

I denne periode er det lykkedes at forstå processerne og skaffe dokumentation for virkningen af tilskud, så anbefaling af D-vitamintilskud er blevet en del af det etablerede sundhedssystem.

I en stor del af denne forskning – samt i mange af de resultater, der kommer til i de næste mange år – er benyttet D-vitamintilskuddet D-Pearls. Ikke alene indeholder D-Pearls formen D3, som kroppen får det største udbytte af, i en standardiseret udgave, så man er sikker på at patienten får en ensartet mængde hver gang. Den gives også i en særlig type kapsler, der ligeledes øger muligheden for optagelse i kroppen.

d-vitamin

Inden i D-Pearls’ kapsler ligger D-vitaminet opløst i koldpresset olivenolie, og det betyder, at vitaminet er klar til at blive integreret i organismen med det samme, når det er indtaget.

D-vitamin er et såkaldt fedtopløseligt vitamin, som kun kan integreres i vores kredsløb, når det har været i kontakt med et fedtstof.

Immunforsvar og sygdom

Et område, hvor forskningen stadig er i udvikling, handler om forbindelse mellem D-vitaminmangel og autoimmune sygdomme (f.eks. sklerose, diabetes, leddegigt og gigtsygdommen lupus).

Flere studier har påvist en forbindelse mellem lavt D-vitamin i kroppen og udvikling af disse sygdomme. I et studie fulgte man 161 mennesker med forskellige bindevævssygdomme gennem to år. For størstedelens vedkommende blev sygdommen ikke forværret, men hos det mindretal (21%), hvor sygdommene viste fremadskridende tendens, lå D-vitaminniveauet gennemsnitligt markant lavere end i restgruppen.

Især er der udført talrige studier med mennesker, der lider af gigtsygdommen lupus, som danner betændelse i bindevævet. Her er gentagne gange påvist en markant D-vitaminmangel hos en stor andel af patienterne. Tilskud af D-vitamin har vist positiv effekt i flere af studierne.

Selvom den nøjagtige, fysiologiske sammenhæng endnu ikke er kortlagt, kan ovenstående måske motivere mange mennesker – uanset om de er raske eller ramt af kronisk eller anden sygdom – til at være på den sikre side, når det gælder D-vitamin.

Der er ikke konstateret bivirkninger ved D-vitamin, før indtagelsen er oppe i urealistiske mængder. Så meget tyder på, at du kan forebygge disse autoimmune sygdomme ved at tage et tilskud af D-vitamin med god optagelse i kroppen. Og samtidig ved vi med sikkerhed, at du også forebygger osteoporose og styrker immunsystemet.

d-vitamin

Forrige artikelFortvivlet over udslæt i ansigtet

Næste artikelHvad får vi, når vi vælger økologisk eller biodynamisk?

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.