Nyheder

Læg dine grøntsager på grillen

30. maj 2017

Griller du dine grøntsager i sommervarmen? Det er måske ikke nogen dårlig idé, for ifølge et nyt studie er grill en god måde at indkapsle sundheden i grønt ved tilberedning.

Grøntsager er vigtige for sundheden, men hvordan skal du tilberede dem, så flest af de sundhedsfremmende egenskaber bevares? Skal de koges, dampes, steges, grilles eller en tur i mikroovnen?

Et studie af tilberedningen af de mest almindelige spisesvampe viser, at i hvert fald svampe er gode at smide på grillen. Studiet er lavet af “Mushroom Technological Research Center” under PennState, College of Agricultural Sciences I Pennsylvania og publiceret i International Journal of Food Sciences.

Resultatet er, at hvis du skal have mest muligt gavn af antioxidanter og næringsstoffer i svampene, skal de enten tilberedes i mikroovn eller på grill.

Lynstegning og grill er gode valg

Ifølge Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi på Københavns Universitet giver resultatet god mening. Grøntsager har nemlig bedst af hurtig og kortvarig opvarmning, hvis næringsstofferne skal bevares.

– I det asiatiske køkken bruger man lynstegning, eksempelvis i wok, og det er en god metode. Der får man også et godt bid. Den traditionelle danske metode, hvor man koger ærter og gulerødder helt møre, det giver et meget stort tab af næringsstoffer. Grøntsager indeholder mange vigtige vitaminer, blandt andet C-vitamin og folat, som er et af B-vitaminerne. Men de har det med at blive vasket ud ved kogning. Det er en af de metoder, som man taber meget på, siger Leif Skibsted til jp.dk.

Han anbefaler, at kartoffelvandet bruges i sovsen, da mange af kartoflens C-vitaminer er vasket ud i kogevandet.

Spis dine grøntsager rå

Det bedste er dog at spise grøntsagerne rå, hvis det er muligt. Husk dog også, at findeling af grønt også koster lidt på sundhedskontoen. En gulerod, der er revet i småstumper, har ikke den samme mængde vitaminer som en hel gulerod, der kan bides af.

Bønner og champignon bør dog ikke spises rå, og her kan grill eller lynstegning altså være sunde valg.

Kilde: JP.dk

Forrige artikelNy havbrugslov med store miljørisici

Næste artikelNaturlig bekæmpelse af myrer og ukrudt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.