Nyheder

Lægemidler forhindrer hjernen i at hele sig selv

25. januar 2016

Hjernen er forberedt på at beskytte sig selv. Immuncellerne i hjernen beskytter imod infektion og inflammation, og nu viser studier også, at de hjælper hjernen med at reparere sig selv. Det vil sige, at lægemidlerne, som bliver brugt i dag til forebyggelse af slagtilfælde, kan betyde, at hjernen ikke kan hele af sig selv.

Som forebyggelse til slagtilfælde bliver der i dag brugt blodfortyndende medicin. Medicin som kan være kan have stor betydning for liv eller død. Nu viser studier dog, at det har en skadende bivirkning, hvis der opstår blodprop.

Forbygger blodpropper – modvirker heling

Den medicin som i første omgang skulle være forebyggende, kan nemlig gå hen og blive hæmmende for en heling ved slagtilfælde.

– Vores nye forskning viser, at immunceller i det centrale nervesystem spiller en vigtig og hidtil overset rolle i at opretholde hjernebarrieren. Når denne barriere brydes, skal det hurtigt repareres, for at undgå at stoffer i blodet kan komme ind i hjerne og skade nervecellerne. Vi kan imidlertid se, at processen kan blive svækket af lægemidler, som i første omgang skulle forhindre, at skaderne overhovedet opstår, siger Maiken Nedergaard fra Center of Basic and Translation Neuroscience på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Blodplader er farlige men vigtige

Blodfortyndende medicin virker på den måde, at det forhindrer blodplader i af binde sammen og skabe blodpropper. Men det betyder samtidig at medicinen undertrykker det, som skal reparere et brud i hjernen, hvis der opstår slagtilfælde.

– Vores bekymring er, at mens visse typer blodfortyndende lægemidler gør et stort stykke arbejde med at forhindre slagtilfælde, kan de have den utilsigtede bivirkning at gøre dem værre eller forhindre hjernens helingsproces, når de opstår, siger Maiken Nedergaard.

Maiken Nedergaard og hendes forskningsteam undersøger i øjeblikket nærmere på konsekvenserne.

 

 

Forrige artikelFørstehjælp under dynen

Næste artikelAktiviteter i kulden

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.