Nyheder

Læger lokkes til ligegyldige forsøg

7. maj 2007

Læger foretager hvert år forsøg med patienters medicin, men mange forsøg er alene skjult markedsføring fra medicinalindustrien.

Hvert år foretages godt 500 forsøg af læger og langt størstedelen af dem har ikke nogen videnskabelig relevans.De fleste foretages for at lægerne skal blive vænnet til at bruge en bestemt medicin og lægerne modtager 5000 kroner per forsøgsperson.

Ren markedsføring– Nogle af forsøgene er ren markedsføring, som læger skal holde sig fra. Jeg har selv sagt nej til flere af disse forsøg, fordi de var for grove og ikke gav ny viden og i stedet anmeldt dem til branchens kontrolorgan, siger formanden for de praktiserende læger Michael Dupont til Ekstra Bladet.

De dyre og ligegyldige forsøg har væsentlige konsekvenser for samfundsøkonomien. – Lægerne er mere tilbøjelige til at udskrive de præparater, de har lavet forsøg med, og det er ofte de meget dyre præparater, der bliver markedsført på den måde, siger Mats Lindberg, medicinsk sekretær i Institut for Rationel Farmakoterapi og talsmand for Læger Uden Sponsor.

Farlig for objektiviteten

For patienterne har de dyre forsøg også konsekvenser. De skader lægernes objektivitet.- For patienterne er konsekvensen, at de ikke kan være sikre på, at lægerne ser objektivt på, om der er alternativ medicin, der er mere hensigtsmæssig, siger Mats Lindberg. Der er ikke nogen regulær statistik som viser hvor mange af forsøgene der har videnskabelig relevans. Mats Lindberg skyder på at godt halvdelen af alle forsøg ikke har noget videnskabeligt sigte.

Kilde: DR

Forrige artikelPatienter får ikke behandlet højt blodtryk

Næste artikelNitrit i pølser kan give rygerlunger