Nyheder

Læger vil anbefale fiskeolie til gravide, trods Sundhedsstyrelsens tøven

4. april 2017

Sundhedsstyrelsen afstår fra at anbefale fiskeolie til gravide, trods evidens for, at det kan forebygge astma hos barnet. Praktiserende læger vil derimod gerne aktivt tilråde fiskeolie

150.000 danske børn lider af astma, der er den største kroniske børnesygdom herhjemme. Omkring 235 millioner mennesker på verdensplan er ramt af astma. 

Dansk forskning viser, at hvert tredje astmatilfælde hos børn under fem år kan undgås, hvis mødrene har et højt niveau af omega 3-fedtsyrer i blodet under graviditetens tredje trimester. Det skriver Videnskab.dk. Studiet peger også i retning af, at langkædede, flerumættede fedtsyrer fra fiskeolie i meget høje doser – op til 10 gange det anbefalede daglige indtag – kan bremse andre sygdomme som type 1-diabetes, måske autisme og i øvrigt påvirke hjernens udvikling positivt.  

Trods de imponerede resultater, tøver Sundhedsstyrelsen med at anbefale gravide at indtage så høje doser fiskeolie. Der skal mere forskning og flere beviser til, lyder det.

De praktiserende læger vil dog gerne anbefale fiskeolie til gravide. 

– Læger arbejder på et evidensbaseret grundlag, men nogle gange skal der ikke så meget evidens til, før vi tør anbefale noget, siger læge Anders Beich, formand for de praktiserende lægers fagvidenskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin

– Som læger vil vi altid være optaget af mulige skadelige bivirkninger, specielt når vi taler om gravide. Vi er meget restriktive, når det kommer til medikamenter som eksempelvis bare hovedpinepiller. Men her er det snarere et kosttilskud, som mig bekendt ikke har vist sig at skade noget som helst i graviditeten.

– Mængderne af fiskeolie her er nok ikke mere, end man ville få, hvis man levede i egne, hvor man spiste meget fisk, og vi kender ikke til store bivirkninger af fiskeolie. Så hvis en gravid kvinde kom og spurgte os til råds om det, de har læst, ville vi konfirmere, at evidensen kører i den retning, og at intet antyder, at man tager skade af det. Man kan sige, at tvivlen ville komme den gravide til gode, lyder det fra Anders Beich. 

Christine Brot fra Sundhedsstyrelsen forklarer, at man ønsker yderligere forskning for at afdække mulige risici, før en officiel anbefaling kan komme på tale.

Forrige artikelMobil-app godkendt som prævention

Næste artikelB-vitaminer kan beskytte mod luftforurening

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.