Nyheder

Lækker teenager-hud (også for andre!)

13. november 2017

Man kan være utrolig selvbevidst i alle aldre og i forskellige situationer. Selvom et skønhedsråd er, at selvforglemmelse er smukt, er det nogle gange nemmere sagt end gjort. Især hvis man er teenager og måske døjer med uren hud. Og hvis mors råd ikke dur, kan man finde hjælp på nettet.

Når ens teenagere begynder at bruge hudplejeprodukter og makeup, ønsker mange forældre, at de får nogle gode vaner fra starten, så hormonforstyrrende eller allergifremkaldende ingredienser undgås.

Selve teknikkerne skal også på plads, så første indskydelse med at skrubbe og rense løs ved synet af en bums bliver bremset, inden hudproblemerne bliver værre. Men uanset, hvor ked af en problemhud din teenager kan være, kan de være lige så stædige med hensyn til at tage imod gode råd fra mor eller far. Her kan venner og veninder, youtubers, bloggere og idoler faktisk være mere indflydelsesrige.

 

Styr på kemien?

Der er mange fristelser på hudpleje- og kosmetikmarkedet – især for teenagere. Og mange faldgruber.

Skulle du selv lave din egen creme, ville du ikke vælge at komme mistænkelige ingredienser i og smøre dig med det hver dag. Du ville nok heller ikke forvente, at produktet kunne holde i fem-syv år.

Det er heller ikke nok, at der står “naturligt” på dine produkter. EU har nogle regler, der gør, at vi er lidt mere beskyttet mod skrammel end resten af verden, men der er stadig rigeligt at holde øje med. Rigtig mange skønhedsprodukter er fyldt med skjulte kemikalier – og makeup-produkter er tilsyneladende de værste.

 

Mikroplast i din hudpleje?

Eksempelvis blev mange for nyligt overraskede over, hvor meget mikroplast, der gemmer sig i hudpleje og makeup. Men på trods af de overvældende beviser, kan det stadigt være svært at nå igennem til en teenager:

– Teenageres hjerne er optaget af hele det indre hormonelle univers, der er under udvikling. Det betyder ikke, at de ikke VIL høre på én som forælder eller er fraværende med vilje. Der sker simpelthen så meget inde i dem, der “larmer” og betyder mere i de år. Derfor er det også helt andre steder, de har antennerne ude og får inspiration fra.

– Som forælder skal du ikke give op eller blive træt af at skulle gentage ting mange gange. Det skal man bare i den alder. Og det har intet at gøre med, om børnene er mere eller mindre intelligente, siger Ann Elisabeth Knudsen, cand. mag i psykologi og dansk med speciale i neuropsykologi og hjerneforskning.

 

Teenagere er på nettet

Så hvor er det teenagerne henter deres inspiration og viden fra – og kan vi bruge denne kanal til at påvirke dem til større sundhed og ren skønhedspleje?

Har du teenagere i huset, så ved du nok allerede, at YouTube er populær. Her deler man alt fra skønhedstips til trænings- og livsstilsråd. På alt fra glad amatørniveau til ren kunst. Der bliver lagt 400 videoer op i minuttet, fordi mange vil dele deres viden og passion.

Derudover findes der et utal af blogs og vlogs (video-blog), der handler om skønhed og produkter. Nogle gange er der organisatoner eller virksomheder tilknyttet bloggen, så det er godt at være kritisk. Men der er virkelig også megen viden og inspiration at hente.

 

De største stjerner og de sundeste

Top tre over populære bloggere verden over blev for nyligt nævnt i Alt for Damerne: britiske modeblogger Zoe Sugg er nr. 1 med 11,7 millioner YouTube-følgere! Nr. 2 Michelle Phan med 8,8 mio følgere, og nr. 3. er Huda Kattan med 1,7 mio følgere.

Herhjemme har jeg bemærket youtuberen Marie Mollerup. Hendes evner for at gøre en makeup supersmuk og på samme tid naturlig og sofistikeret er meget inspirerende. Det interessante er, at Maries egne favoritter indenfor skønhed også har sundheds-vinklen inde over.

Som Marie fremhæver, er det interessant, som australierne er langt fremme i sammenhængen mellem sundhed og skønhed og ofte har emner som sund mad og træning med i deres videoer og på deres blogs.

 

Åbenhed og fejl

Marie Mollerups egne forslag til inspirerende og motiverende youtubere er: “Keep It Cleaner Girls”, “Sarahs Day”, “Sarah Lemkus” og “Annie Jaffrey” (se links i box).

– Jeg kan specielt godt lide “Sarahs day”. Hun er så åben, ærlig og realistisk omkring sit liv – både med op og nedture. Hun har sådan en positiv energi, og det smitter virkelig af. Hun har virkelig fået mig til at overveje mange ting om mit eget liv og livsstil.

– Man kan følge hende med alle de fejl og erfaringer, hun har lært fra og med hendes passion for fitness. Det er ligesom en rejsebeskrivelse om vejen til hendes enkle og sunde livsstil. Hendes gode råd til en sundere og pænere krop, vil de fleste være fascinerede af. Jeg har i hvert fald brugt maaange timer med hendes videoer, Siger Maria Mollerup.

– Og så er der Sarah Lemkus. Det er så spændende at følge deres lille familie med børn leve vegansk og kæmpe mod folks fordomme!

 

Blogs og vlogs på dansk

Vi kan dog også finde inspiration til alle aldre i vores egen andedam – f.eks. har BeautySpace ved Anette Kristine Poulsen og Ilovebeauty.dk ved Charlotte Torpegaard stor viden og erfaring.

På YouTube finder du Astrid Olsen, som har været i gang siden 2011, Sissel AB, Laura Leth m.fl.

Hvis du søger grønne bloggere skal Calina fra Neohippie.dk fremhæves med inspiration til lige at tænke en gang dybere og kigge på vores mere eller mindre hensigtsmæssige vaner – og hvad vi kan gøre i stedet. Her er lækre billeder, idéer og opskrifter.

På greengoddess.dk finder man både artikler og videoer om sundhed, skønhed, yoga og opskrifter på sunde lækkerier.

 

Surf og du skal finde!

På nettet kan man finde alle afarter af grønne livsstile og finde lige det, der appellerer til ens egne prioriteter. Der er især mange engelske og tyske vloggers, der har fokus på det grønne og ikke mindst ‘cruelty free’ makeup og hudpleje (ikke testet på dyr).

Her er LaMadelynn værd at fremhæve, det samme er amerikanske SunKissAlba, der på let og legende facon forklarer, hvorfor det er vigtigt at bruge rene hudplejeprodukter. Amber Reid har på samme vis fokus på parabenfri, non toxic, cruelty-free og naturlige ingredienser. Vi kan kun nævne få her, men surf rundt og se om du selv eller din teenager kan finde spændende grøn, sjov og lækker inspiration.

Og så lige et råd fra Marie Mollerup, som tåler at blive mindet om:

– Mit bedste råd til skønhed er søvn. Det er virkelig gået op for mig, hvor dårligt jeg har behandlet min krop førhen mht. søvn. Jeg er blevet meget gladere. Har VIRKELIG kunnet se en stor forskel på min hud og min energi. Det er også meget nemmere at spise sundt og have overskud til at pleje sig selv, når man har fået mere søvn og dermed har mere overskud og energi.

Der er masser af sunde råd fra andre unge at hente på nettet, så herfra ingen bekymring for de unge! Den bevidsthed, der er til stede allerede – så tidligt og som tager til i disse år, tegner til at skubbe i retning af energi, vitalitet og overskud. Og med en naturlighed i at give og modtage – hvor vidensdeling er en selvfølge. Det kan få betydning i kæmpe kvantespring indenfor alle felter. Spændende!

 


Problematiske ingredienser i din hudpleje

Her nævnes nogle overordnede – mere udførlige lister kan findes på hjemmesider for Miljøstyrelsen, Pureshop.dk og Tænk.dk.

Hvad er det især vi skal undgå:

Syntetiske parfumestoffer – forbundet med astma og vejrtrækningsproblemer, negativ påvirkning af centralnervesystemet, hovedpine mm.

Phthalater – kan forstyrre hormonsystemet, da de kan kopiere menneskelige hormoner. Bl.a. brugt i neglelakker og hårspray.

Bly – bliver ikke tilsat, men dukker op i foundations, tandpasta mm, da det er et biprodukt ved syntetiske farvestoffer.

Formaldehyd-spaltende ingredienser – kemikalier, der i cocktail eller under nedbrydning frigiver formaldehydgas, der er giftigt. Især at finde i makeup.

Visse PEG’er – Polyethylene glycoler – bliver brugt til at tykne og blødgøre kosmetik og ses ofte i cremebaserede produkter. De er ofte kontamineret med ethylenoxid, et kræftfremkaldende stof, som belaster nervesystemet. PEG’er øger andre ingrediensers evne til at trænge ind, hvilket er godt, hvis de andre ingredienser er gode og sunde.

Parabener – så vores makeup og cremer ikke rådner. Rådden creme med svampesporer er utrolig usund for vores hud. Parabener øger holdbarheden, men de behøver jo ikke kunne holde sig fem-syv år. Parabener kan trænge ind i huden og efterligne østrogen og er blevet fundet i brystcancervæv. Mere stabile olier, E-vitamin, de rette æteriske olier og et mindre krav til holdbarhed kan gøre parabener mere overflødige.

Syntestiske farvestoffer, parfumer og aluminium – bør fravælges pga. cocktaileffekten. Der er så mange hormonforstyrrende stoffer fra flere kilder i hverdagen. Så det er en god ide at begrænse uønsket kemi så meget som muligt.

SLS – Sodium Laureth Sulfate – som bruges i bl.a. shampoo og tandpasta for at det kan skumme. I en syntetisk udgave kan være det være allergifremkaldende. Nogle mener, den skal undgås i alle former, men lavet af kokos er den i mange økologisk certificerede produkter.

Vær opmærksom på:

Der er uenighed om de æteriske olier skal undgås. Set herfra kan de have store aromaterapeutiske egenskaber, være antibakterielle og have beroligende egenskaber. Som med alt andet afhænger det af kilde, koncentration og om man bruger det samme altid.

Vælg derudover økologisk eller mineraler, så man også undgår pesticider.

Dette kan du gå efter:

Du kan med fordel gå efter økologiske certificeringer til hudpleje fra: Natrue, Soil Association, Ecocert, BDIH, Cosmos, Svanemærket mm. – alt efter, hvilke krav du har til produktet.

Husk, at der også findes økologiske mærker, der ikke har certificeringer, da disse koster og kan betyde en højere pris på produktet. Det stiller lidt større krav til at kigge ingredienslister, men kan blive lidt billigere nogle gange.

 


 

Hudplejetips til kombineret hud

Kombineret hud har du, når visse dele af ansigtet har tendens til at fedte, oftest i T-zonen (pande, næse, hage), mens andre dele af ansigtet har mere tør hud.

Her er den største fejl at give den hele armen med skrappe renseprodukter ved synes af en enkel bums. Derved tørrer man bare huden endnu mere ud. Og hvad sker der på en meget tør hud? Den begynder at producere mere sebum og olie for at forsøge at redde den tørre overflade, og så har man gjort problemet værre. En helt normal hud kan sagtens være en hud, der har lidt mere olie i T-zonen, fordi den zone er skabt til at beskytte de områder af ansigtet. Så hold igen med grovrensen.

Derfor: Mild rens morgen og aften, efterfulgt af toner eller mist, der tilfører fugt og så dag- og natcremer, der tilfører mere fugt end fedt. Mineralmakeup er godt til denne hudtype og det samme er lette foundations. Der findes olieabsorberende rispudder og mineraler, der gør huden mat, hvis f.eks. næsen glinser.

 

Hudplejetips til uren hud

Uren hud er der, hvor man oplever flere udbrud i form af bumser og betændelser. Der følger ofte sorte eller hvide hudorme med – forskellen er, om de er lukkede eller åbne. Årsagerne kan være mange – fra hormonerne i kroppen til stress og kost.

Derfor: Pleje af uren hud foregår som ved kombineret hud, men med plejeprodukter og især masker, der er mere “proptrækkende”.

Indefra kan det betale sig at have fokus på, om fødeemner (for mange er det mælkeprodukter) forværrer hudens tilstand og fokus på at balancere hormonsystemet. Her kan især urter være til stor gavn. Besøg gerne en kosmetolog med speciale i både det indvendige og udvendige.

 

Hudplejetips til aknehud

Det er vigtigt ved akne, at du ikke skrubber huden, da du kan køre bakterierne rundt og smitte dig selv. Det er langt bedre med masker, gerne med naturlig salicylsyre, der kan rense cellerne og dulme en betændt hud og bevare fugten. Ved særligt svære tilfælde kan medicin have sin berettigelse. Andre muligheder er at gå til en kosmetolog fra Den alternative Kosmetologskole og få urtepeelinger fra Dr. Schrammek, der renser overfladen af, så man derefter kan komme ned og rense både udefra og indefra.

Her er det særdeles effektivt at tage kosttilskud samtidigt, der er med til at bygge huden op indefra og balancere hormonerne.

Er der ar efter tidligere, men helbredt akne, kan samme metode være effektiv. Andre har glæde af dermarollers eller laserbehandling.

Derfor: Til den daglige pleje er det fugtbevarende, men desinficerende rens morgen og aften, der gælder. Toner, der holder på fugt, men ikke fedt, og cremer, der har fokus på at genskabe fugt/fedt- og pH-balancen i huden.

 


 

Links til Maria Mollerups favoritter:

Keep It Cleaner Girls

Sarahs Day

Sarah Lemkus

Annie Jaffrey

 


 

Klogere på ingredienser

På greenskin.dk, der også har fysiske butikker, har de en genial og omfangsrig ingrediensliste. Den beskriver også de ingredienser, der er i de økologiske produkter. For listerne kan være svære at forstå og kan få helt naturlige ingredienser til at fremstå skumle. Acer Saccharinum er eksempelvis bare ahornsirup – og kan være en del af et produkt, fordi det naturlige indhold af sukker og mineraler virker fugtgivende.

Forrige artikelKan du se vitalitet i dine madvarer?

Næste artikelBørns hjerner tager skade af ikke-økologisk mad