Nyheder

Lær den rette håndhygiejne

25. november 2009

Håndsprit og antibakteriel sæbe bliver flået ned af hylderne og pynter rundt omkring på arbejdspladser og i husstande. Men hvis målet er at holde influenzaen nede, skal vi lære at vaske hænder.

H1N1 har om noget fået os til at tænke over håndhygiejne. Og det er også et vigtigt skridt på vejen mod at forhindre smitte. Ifølge Public Health Agency of Canada spredes hele 80 pct. af almindelige infektioner på grund af beskidte hænder. Men vi kan ikke bare nøjes med at spritte hænderne af. Det vigtigste er fortsat at vaske hænderne ofte – og grundigt.

Hvis du ikke er i nærheden af en vask, kan du til nød bruge hånddesinfektion, men det er ikke en erstatning.

Spritten virker

Hånddesinfektionsmidler med alkohol slår rigtig mange mikroorganismer ihjel og så holder hænderne sig rene længere. Men afspritningen kan ikke løse alle hygiejneproblemer. Hvis de hurtige og moderne midler skal virke, skal hånden nemlig være fri for synligt skidt og organisk materiale som jord og kropsvæsker. Ellers kan desinfektionsmidlerne ikke trænge igennem. Bakterier og virus vil fortsat sidde fast og kunne overføre smitte.

Sådan vasker du hænder:

Skyld hænderne under rindende vand
Tilføj sæbe og få det til at skumme godt

Gnub hænderne mod hinanden i mindst 20 sekunder, mellem fingre, rundt om, fra håndryg og om på håndflader, husk rundt om tommelfingre og helt op til håndled.

Skyl hænderne grundigt – i mindst ti sekunder

Tør hænderne med rent håndklæde, engangsservietter eller lufttørrer

Hvis muligt så sluk vandhane med serviet eller håndklæde.

Antibakteriel sæbe er ikke mere effektivt end almindelig sæbe. Tværtimod kan det bidrage til at gøre bakterier resistente mod bakteriedræbende stoffer.

Sådan spritter du hænder:

Brug så meget hånddesinfektionsmiddel så du væder hænderne fuldstændigt. Gnid dem mod hinanden, så du dækker alle overflader. Gnid til i 25 sekunder eller til hænderne er tørre. Vær sikker på at hænderne er helt tørre, før du rører ved noget som helst.

Dinside.no
(oprettet den 27. november 2009)

Forrige artikelVi kan få abstinenser af søde sager

Næste artikelFibre forebygger tarmkræft

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.