Nyheder

Nu skal markerne være grønnere

Foto: Adobe Stock
7. august 2018

Ny forskning peger på, at klimaindsatserne skal være mere ambitiøse, hvis de skal nytte. Og hvis kampen for klimaet skal lykkedes, er især landbruget og fødevareindustrien nødt til at blive grønnere. Det skal både ske i produktionen og i supermarkedet, når du vælger, hvad der skal med hjem.

Ser man bort fra afbrænding af fossile brændstoffer, er landbruget den største udleder af drivhusgasser i Danmark. Derfor er der brug for at tænke klima ind i landbruget og vores forbrug af fødevarer. Politisk direktør i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck støtter en mere ambitiøs klimapolitik i landbruget, og foreningen kommer snart med en ny klimastrategi, hvor de har fokus på klimavenlige løsninger for både det konventionelle og økologiske landbrug.

– Med en ny klimagaranti i økologien garanterer vi endnu mere kulstofbinding og mindre udledning af klimagasser, og med ni indsatser styrker vi økologisk landbrugs klimabidrag, siger Paul Holmbeck.

De ni indsatser handler blandt andet om at øge biogasproduktionen, få flere græsmærker og efterafgrøder, blive selvforsynende med foder for at mindske transporten og at få mere natur på bedrifterne.

Der sker allerede meget i det økologiske landbrug for at mindske CO2-aftrykket, og tidligere i år fik økologisk landsforening opbakning fra regeringen til nye klimakrav for økologisk landbrug. Det betyder, at der kommer krav til, at landmændenes produktion skal være grønnere, hvis de vil have det røde Ø-mærke.

Hvad skal man putte i kurven?

Ud over en grønnere produktion er det også nødvendigt at kigge på, hvilke produkter vi som forbrugere køber, hvis de overordnede klimamål skal nås.

– Vi synes, det er vigtigt med information til forbrugerne om, hvad man skal købe for at passe bedst muligt på klimaet, derfor har vi et princip om at promovere et mindre kødforbrug, at man skal spise flere grøntsager, mere lokalt og handle det, der er i sæson, siger Paul Holmbeck.

Men det kan være svært at vide, hvilken pakke kød eller pose pasta, der er mest grøn, når kurven skal fyldes i det lokale supermarked. Derfor vil Alternativet have en CO2-deklaration på varerne, så det er nemt at gennemskue, hvad det klimavenlige valg er. Både SF og Enhedslisten taler også for en større gennemskuelighed af madens klimaaftryk og mener, at en mærkning på varen kan være en måde at skabe overblik for forbrugeren. Fødevareordfører Søren Egge (Ø) siger:

– Jeg kender det selv, når jeg står nede i brugsen og skal vælge mellem vinen fra Spanien og Chile, så ved jeg ikke hvilken, der er mest klimavenlig. For er den spanske blevet kørt eller sejlet? Har den chilenske haft lang transport på land? Det valg kunne være nemmere, hvis der var en CO2-deklaration.

Klimakampen kæmpes nu

Mere skeptisk for en sådan deklaration stiller Carsten Bach, fødevareordfører fra Liberal Alliance, sig. Han mener i stedet, at der skal være fokus på konkrete klimavenlige tiltag indenfor landbruget.

– Man kan eksempelvis skele til Økologisk Landsforening, og deres forslag til klimavenlige løsninger. Det er et område, der nok også kommer mere fokus på til efteråret med regeringens klimaplan, siger han.

Om vi på et tidspunkt kan se et tal for, hvor mange klimagasser, der er blevet ledt ud i atmosfæren, før en given vare kan ende hjemme i køleskabet, er ikke til at sige endnu. Det er dog sikkert, at landbruget skal blive grønnere, hvis vi skal vinde kampen for klimaet, og den omstilling er i fuld gang.

Politiske regler eller ej. Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, siger:

– Vi venter ikke på reglerne. Vi har mange landmænd, der arbejder aktivt med at mindske udslippet, og vi hjælper det enkelte landbrug med at lave handlingsplaner for at finde løsninger på, hvordan landmanden kan mindske sin klimapåvirkning mest.

Forrige artikelVi er nødt til at forbruge smartere, hvis Jorden skal følge med

Næste artikelMelatonin eller ej: Drag sundt til drømmeland