Fødevarestyrelsen anbefaler, at halvdelen af det brød vi spiser består af brød eller boller, der indeholder minimum 6 gram kostfibre per 100 gram.
Lange hævetider giver bedre fuldkornsbrødNår du bager dit eget brød med fuldkornsmel sker det sikkert tit, at det bliver lidt tørt og kedeligt. Det kan du gøre noget ved!. Hvis du lader dit brød hæve i lang tid, og giver så meget af melet som muligt lejlighed til at suge væske til sig fra den våde dej, så får du brød og boller, der har bløde og saftige kerner, men også brød eller boller der er bid i. Samtidig får du den gevinst, at fuldkornet frigiver mere af det B-vitamin og de mineraler, som det er så rigt på, når det får lov til at hæve i lang tid. Kan du planlægge dit bageri således, at det skal spises, mens det stadig er friskbagt, ja, så er det kun et ekstra plus. Hvad er fuldkornsmel?Fuldkornsmel er mel fremstillet af hele korn, dvs. at udmalingsgraden er 100. Udmalingsgraden er den procentdel af kornarternes kerner, der anvendes ved formaling til mel. Er de yderste fx 15 % af kernerne fjernet inden formaling, opnås et mel med en udmalingsgrad på 85. Melets næringsværdi falder med faldende udmalingsgrad. Her kan du se eksempler på mel, hvor du får fuldkorn for pengene:– Rugmel: Udmalingsgraden er 100. – Hvedemel: Udmalingsgraden kan variere fra 65-100. Almindeligt husholdningshvedemel har i reglen udmalingsgrader mellem 70 og 80, og indeholder ingen skaldele. Se på ingredienslisten på pakken for at finde ud af om hvedemelet er fremstillet af fuldkorn. – Grahamsmel: Er fint formalet fuldkornshvedemel dvs. udmalingsgraden er 100. – Fuldkornshvedemel: Er groft formalet fuldkornshvedemel. Udmalingsgraden er 100. – Hvidhvedemel: Er fint formalet fuldkornshvede, men en udmalingsgrad på 100. Udmalingsgrad og formalingsgradUdmalingsgraden skal ikke forveksles med formalingsgraden, som angiver, hvor meget melet er findelt. Formalingsgraden har ikke indflydelse på indholdet af kostfibre, men det antages, at formalingsgraden har indflydelse på fordøjelseshastigheden, og på hvor hurtigt eller langsomt optagelsen sker i tarmen. Spis mere fuldkornFuldkornprodukterne har været fremhævet for deres sundhedsfremmende evne i forbindelse med hjertekar-sygdomme, type 2 diabetes og nogle former for kræft.
Fuldkornsprodukterne er som nævnt ud over naturlige kostfibre også en kilde til en række andre gavnlige bestanddele, herunder vitaminer og mineraler. Ikke desto mindre er danskernes forbrug af rugbrød næsten halveret i de sidste 20 år. Kilde: www.altomkost.dk