Tema

Langtidsholdbar lindring af gigtsmerter

Det mest effektive middel mod gigtsmerter i det lange løb er glucosamin. Så slipper du også for bivirkninger af smertestillende piller.

Foto: Shutterstock
20. december 2022

Gigtsmerter – f.eks. i knæ og hofter – er en livsledsager, du ikke så let bliver af med. Det mest effektive middel i det lange løb er glucosamin. Så slipper du også for bivirkninger af smertestillende piller.

Der er mange gode ting ved at blive ældre. Det kan være, der kommer børnebørn. Og på et tidspunkt slipper du fri for arbejdsmarkedet, så du kan give vækkeuret en permanent orlov.

Ulemper er der også, og en af de mest udbredte er slidgigt (artrose). Over 300.000 danskere har diagnosen slidgigt, og et stort antal – måske dobbelt så mange – har daglige ledsmerter, selvom de endnu ikke har diagnosen.

Smerter svækker din livskvalitet, og derfor vælger mange at tage smertestillende midler.

Men uanset om du tager paracetamol (f.eks. Panodil), ibuprofen eller andre ”painkillers”, er konsekvensen den samme: Vedvarende brug slider på kroppen, og desuden bliver virkningen ringere med tiden.

Hvis dine smerter stammer fra slidgigt, er der en bedre løsning.

glucosamin mod gigtsmerter

Bedre end smertestillende midler

Glucosamin er et stof, som findes naturligt i kroppen. Det indgår i vedligeholdelsen af ledbrusken, og det er netop skader og slid på denne brusk, som fører til slidgigt. En lang række videnskabelige artikler har dokumenteret, at tilskud af glucosamin støtter kroppens vedligeholdelse og til en vis grad også gendannelse af brusken.

I en pilotundersøgelse fik en gruppe slidgigtpatienter enten ibuprofen eller glucosamin.

Forsøget løb over 8 uger, og i den første fase var det gruppen på ibuprofen, som rapporterede om den største smertelindring. Men ved studiets afslutning var billedet skiftet, så der fandtes klart færre smerter hos den gruppe, der havde fået glucosamin.

Ovennævnte studie omfattede 40 deltagere. Men billedet stemmer overens med andre studier; selvom det er nærmeste umuligt helt at fjerne smerter fra slidgigt, giver indtag af glucosamin over en lang periode patienterne en større lindring end noget andet middel, der er undersøgt.

Vælg glucosamin i den mest effektive form

Hvis du har slidgigt og gerne vil afprøve glucosamin, skal du være opmærksom på, at det naturlige stof markedsføres i to former, og den dokumenterede virkning er kun forbundet til glucosaminsulfat. I hydrokloridformen er ikke fundet nær samme virkning.

Årsagen er formentlig, at sulfatformen er parret med mineralet svovl. Svovlforbindelsen fungerer som en katalysator for, at glucosamintilskud kan trænge ind i cellerne og virke, som det skal.

Hvis du har svært ved at læse de små bogstaver på bøtten, når du skal finde det rette glucosaminprodukt, kan du gå efter danske midler med lægemiddelgodkendelse. Denne godkendelse gives kun til sulfatformen.

Det kunne være Glucosamin Pharma Nord, som var det første danske middel på markedet, og som stadig produceres i lægemiddelkvalitet.

Bemærk, at de bedst dokumenterede resultater af glucosamin kommer ved langtidsbrug. Det kan anbefales at tage midlet i mindst 3 måneder, før du vurderer, om det også har haft en god virkning for dig.

Forrige artikelAlternativ hjælp ved kræftsygdom

Næste artikelDen mest delikate havregrød er også sundere

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.