Lanolin eller ej ved eksem?

Af: Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

Jeg har lige læst artiklen Eksem fra 17. august 2010, hvori der står af f.eks. Dalens olie er rigtig godt mod alle former for eksem (den indeholder jordnøddeolie, olivenolie, rosenvand og lanolin).

Men længere nede kommer der en liste over ting, man skal undgå, hvis man har eksem, hvor lanolin-holdige produkter står listet.

Det er lidt misvisende, så er lanolin godt til eksem eller ej? Eller er det kun godt i rette mændger? Og i så fald, hvad er disse mængder?

De allerbedste hilsner herfra! 

 


 

Det var et godt spørgsmål også. Jeg benyttede mig lige af lejligheden til at researche lidt rundt om emnet. Jeg er ikke skribent på den artikel, du nævner, men kunne godt selv komme med den form for selvmodsigelse, og det, forstår jeg godt, er forvirrende – det mærkelige er, at begge dele angående lanolin er beskrevet rundt omkring.

De, der er meget glade for Dalens Olie, som er rigtig mange, bruger den til almindelig hudpleje, og den bruges til både ansigt og krop. Den er som sagt utrolig populær, og den er ikke til/mod eksem, men flere beretter, at en “bivirkning” har været en hensigtsmæssig bedring af eksem.

Lanolin er blevet brugt i flere generationer og et af de steder, man observerede, hvad man mener, er lanolins healende effekt på eksem, var ved australske fåreklippere, hvor man så, at de, der havde håndeksem, oplevede en heling ved at klippe fårene og dermed være i kontakt med fåreulden, der indeholder lanolin.

Samtidig oplever man en del mennesker, der ikke tåler lanolin og får en allergisk reaktion. Men som med andre allergier er det svært at kende årsager, krydsallergier, om det er stoffet i høje koncentrater eller hvad der udløser allergien. Uanset hvad, er lanolin ligesom andre ingredienser skrevet på ingredienslisten på produkter, så man kan undgå det, hvis man ikke tåler det.

Det var jo nok ikke et 100 pct.-opklarende svar, men håber, det har belyst det lidt fra forskellige vinkler.

Bedste hilsner

Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

2 kommentarer

 • Leif S. Jakobsen siger:

  Fra en ven Malaysia har jeg fået følgende trick – brug lige dele gurkemeje og kokosolie – bland og påfør – lad sidde så længe som muligt og vask af med en god sæbe – Tør med papirservietter. Påfør derefter fugtighedscreme. Måske syner huden lidt af gurkemejen, men ingen har bemærket det hos mig endnu års tid på nuværende tidspunkt. Jeg har kronisk eksem – 3 år h0s Hudspecialist + Bispebjerg Hospital hjalp intet. jeg har behov for ovennævnte behandling hver anden uge.

  Bid mærke i – GURKEMEJE er meget farvende – så pas virkelig på mht. tøj

 • Leif S. Jakobsen siger:

  Glemte, det er GURKEMEJE pulver!!

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *