Nyheder

Latter virker som meditation

29. april 2014

Der har været skrevet meget om meditationens gavnlige virkninger på helbredet, men måske har du svært ved at finde fornøden tid og ro? Et godt grin kan muligvis gøre det samme for dig.

Der skrives meget om meditation som et redskab til at mindske stress og som en holistisk metode til et sundere helbred. Hvis du er rutineret, kan meditationen foregå i bussen på vej hjem, men for de uøvede er der brug for både tid og ro. Det kan være svært at finde i en travl hverdag, men et lille studie fra Loma Linda University i Los Angeles antyder, at et godt grin muligvis kan gøre det samme for dig. For aktiviteten i hjernen, når du griner, er meget lig den, der kan måles ved meditation.

Meditation giver fysiske ændringer i hjernen

En række studier har tidligere vist, at meditation medfører fysiske ændringer i hjernen, ligesom hjernens bølgefrekvenser ændrer sig under meditationen. Flere forskere peger dog på, at andre former for mental tilfredsstillelse kan have samme effekter. Men da det er noget sværere at overvåge hjerneaktiviteten hos en lystfisker ude ved søen eller hos motionscyklisten, der lige er trillet ud på landevejen på årets første forårsdag, er det hidtil kun meditationens effekt, der er forsket i.

Mindre studie undersøgte latters virkning

Men nu har forskere fra Californien lavet et mindre studie, der ikke er stort nok til at blive opfattet som evident, men som alligevel kan inspirere til yderligere forskning.

31 testpersoner fik scannet hjernen, mens de så små videoklip af ti minutters varighed. Klippene var enten humoristiske, ubehagelige eller meditative.

Bølgefrekvenserne i hjernen ændrede sig

Når testpersonerne så de humoristiske klip, begyndte de meget naturligt at grine, og bølgefrekvenserne i hjernen lignede de frekvenser, der forekommer ved meditation. Mens de så de meditative klip, blev deres hjerneaktivitet sammenlignelig med den, man ser hos mennesker, der hviler. Men når de så de følelsesladede og ubehagelige klip, blev hjernebølgernes frekvenser derimod meget flade og lig dem, man ser hos mennesker under stor stresspåvirkning.

Forskerne turde på den baggrund anbefale humor og grin som metode til øget velvære på grund af de helbredsmæssige fordele.

Det er også småt med bivirkninger, da det kræver en særlig indsats at grine kæben af led.

Kilde: Huffingtonpost.com

Forrige artikelDrop undskyldningerne!

Næste artikelFire gode grunde til at spise banan

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.