Skøn

Lav din helt egen parfume

Det er ikke svært at blive sin egen duftsnedker, og det er sjovt, når du prøver dig frem.

Foto: Shutterstock
8. august 2023

Er du kørt træt i tunge parfumer, der hænger i tøjet i flere dage?

Eller bliver du lidt ærgerlig, når en anden i lokalet bærer den selvsamme duft, som du har på? Eller vil du bare gerne have lidt mere kontrol med, hvad der er i din parfume?

For et års tid siden fik jeg derfor en ny hobby: At lave mine egne parfumer. Og siden har jeg leget med dufte, fået et pænt og alsidigt udvalg på hylden, og ikke mindst glædet flere omgangs-kredsen. Hvem bliver ikke glad for en lille personlig gave sammensat af duftnoter, som er afstemt efter modtageren? Det gælder også mændene.

Dette skal du bruge

6 æteriske olier (skal være rene, ublandede og meget gerne økologiske). Såkaldte ”duftolier” kan evt. bruges, men sørg for, at de er rene og ublandede. Vælg dufte fra hele spektret (se under ”Lidt om duftnoter”)

Tinktur uden duft  (f.eks. Urtegården) – eller det billigere alternativ: ren håndsprit (eller hospitalssprit) med en koncentration på 70% v/v, uden tilsat duft og gel. De fleste håndsprittyper indeholder lidt glycerin (for fugt), men sørg for at det maks. er 1%.

Små glasflasker (f.eks. Urtegårdens små brune glasflasker, 10 og/eller 30 ml med dråbeindsats)

Spraydoseringspumper (der passer til flaskerne – hvis du vil kunne spraye duften på i stedet for bare at duppe den på vha. dråbeindsatsen)

Små lynlåsposer

Tykt, hvidt papir (god tegneblok/tyndt akvarelpapir) til duftprøver. Klip strimler på ca. 10 x 3 cm eller en størrelse der kan være i lynlåsposen.

Sådan gør du

Tag et stykke papir til din “opskrift”. Giv evt. duften et navn eller et nummer, så du kan huske dine kommende opskrifter fra hinanden.

Vælg 3-5 æteriske olier, mindst en af hver duftnotetype (top, mellem, bund). Se “At vælge æstetiske olier”.

Skriv olierne ned på opskriften

Tag en papirstrimmel for at lave dufteprøve

Dryp æteriske olier på papirstrimlen i det forhold, du har valgt i første omgang til parfumen. Husk at skrive antallet af dråber af hver olie ned på opskriften

Læg dufteprøven i lynlåsposen, og lad den hvile lidt. Brug f.eks. tiden til at lufte lidt ud.

Åben nu posen, og lad duften sive op. Vift evt. lidt med den. Stik IKKE næsen helt ned i posen, det bliver for meget af det gode

Hvis du vil tilpasse duften, tager du papirstrimlen og tilføjer de dråber, du vil. Se “Find det rette blandingsforhold”.

Ret forholdet/antallet af dråber på opskriften, når du er tilfreds og dermed klar til at fremstille din parfume.

Tag din opskrift, og gang dråbeantallet op, alt imens forholdet bevares. Det samlede antal dråber/mængden af æteriske olier afhænger af, hvilken styrke du synes den skal have. Jeg anbefaler altid at starte med en let parfumestyrke, da du altid kan tilføje flere dråber af de enkelte æteriske olier for at opnå mere styrke.

Tag dråbeindsatsen ud af glasflasken, dryp den enkelte dråber i, og fyld op med tinktur eller ren håndsprit.

Sæt låg eller spraypumpe på. Ryst i et minuts tid. Din parfume er nu klar til brug.

Hvad kan du lide?

Parfumer er – eller bør være – lige så forskellige som de personer, der bruger dem. Så det gælder om at finde ud af, hvad du kan lide: Er du vild med de friske dufte, de krydrede, de kølige, de bitre og skarpe, de blomstrede eller de benzinagtige…? Derudover skal du finde ud af, hvor kraftig du vil have duften.

Jeg selv er glad for dem, der ligger et sted mellem det friske og blomstrede. Måske er du mere til det krydrede – eller lidt af hvert? Mht. styrken foretrækker jeg at friske duften op – eller skifte til en anden – i løbet af dagen, så mine blandinger er ikke så koncentrerede, dvs. mere ”eau de cologne”-styrke (2-4 %) eller eau de toilette (5-15 %) end ”eau de parfum” (15-20 %).

Lidt om duftnoter

For at sammensætte en velafbalanceret duft skal du generelt vælge lidt fra hele spektret. Muligvis har du en præference for bestemte dufttyper, men for at din parfume ikke skal blive for ensidig, skal den bestå af både topnoter, mellemnoter og bundnoter. Generelt kan man sige, at topnoter er friske og lette dufte, mens mellemnoter er lettere blomster- og naturdufte. Bundnoterne er tungere og består ofte af mere krydrede dufte eller de helt kraftige blomsterdufte. Nogle æteriske olier/dufte kan dog ligge i overgangen mellem den ene eller den anden kategori. Det er ikke afgørende, bare du finder en balance mellem top, mellem og bund. I tabellen herunder kan du se nogle af dem, jeg godt kan lide at bruge.

TOPNOTERMELLEMNOTERBUNDNOTER
Appelsin, BergamotLavendelNeroli (orangeblomst)
Citron, Citronelle, CitrongræsFennikelPatchouli
BirkRavensara, Fyrrenåle, GranCedertræ
Pebermynte, CitronmynteGeranium, RoseRosentræ
Mandarin, PomeransPomeransKryddernellike
Tea Tree, EucalyptusEnebær, IngefærIngefær
GrapeVaniljeJasmin
Basilikum og RosmarinBasilikum, MerianSandeltræ
SalvieYlang ylangYlang Ylang, Moskus

At vælge æteriske olier

Når du skal købe og dernæst sammensætte æteriske olier, skal du være forsigtig med ikke kun at vælge dem, du synes dufter ”helt vildt godt” for sig selv. To eller tre lækre olier (ifølge din næse), som sættes sammen, kan nemlig ”ophæve” eller ”bekæmpe” hinanden. I valget skal du have mere fokus på, hvilke dufte der kan understøtte hinanden. Vælg f. eks. den æteriske olie, der skal være centrum for din duft, og så tilføj henholdsvis top-, mellem- og bundnoter (se ”Lidt om duftnoter”). Tilstræb at finde en god balance, så vil du sandsynligvis blive glad for din parfume i lang tid.

Rent praktisk kan du ved den første udvælgelse af æteriske olier tage to olier ad gangen, holde deres flasker (uden låg) i én hånd og

føre dem forbi næsen. Kan de sammen, eller ikke? Hvis ja, så tilføj endnu en flaske. Når du nærmer dig noget, der dufter ok sammen, kan du begynde at lave din egentlige duftprøve. Med duftprøven kan du finde ud af, om de valgte æteriske olier faktisk klæder hinanden og hvor meget, der skal med af hver olie. På den måde ender du med en opskrift på din helt egen parfume (se Sådan gør du).

Find de rette blandingsforhold

Før du laver din parfume, skal du altid lave en duftprøve som grundlag for din opskrift. Ved den nærmere sammensætning af olier af de tre duftnotetyper benytter jeg gerne dette vejledende basisforhold (dråbeantal gælder duftprøven):

• 30 % topnoter (3 dråber)

• 50 % mellemnoter (5 dråber)

• 20 % bundnoter (2 dråber)

Er du i tvivl, kan du altid starte med basisforholdet og tilpasse det senere. Men det er også sjovt at lege lidt med det…

Hvis du f.eks. af erfaring ved, at du ikke bryder dig om for meget ”bund” eller er vild med topnoterne, kan du allerede fra start flytte lidt på blandingsforholdet. Det kan være, at du har en ”fornemmelse” for en god blanding – prøv at stole på den og justere mængden af de enkelte olier ud fra dette. Det er jo kun en prøve. Bare husk, at du kun kan tilføje, ikke fjerne.

En anden vigtig ting at huske er, at duftene af natur har forskellige varigheder. Generelt gælder det, at topnoterne fordamper hurtigst, derefter mellemnoterne, mens bundnoterne holder længst. Nogle æteriske olier vil også være mere fede/tykke i konsistensen – de er oftest mere koncentrerede og holder duften længere, så her kan du generelt reducere standardmængden.

Der gælder følgende tommerfingerregler:

Du skal være rigtig glad for den eller de bundnoter, du vælger, fordi de bliver hængende længst.

Mellemnoterne er ”langsomme” til at folde sig ud, så når du laver prøven, så skal du lige give den tid til at slå igennem, og at næsen opfanger dem.

Topnoterne registrerer du med det samme, men de fordamper til gengæld forholdsvist hurtigt, så du behøver f.eks. ikke være bange for de friske citrusdufte.

Først når du har lavet din parfume og gået med den, ved du, om du har ramt helt. Så kan du jo se, om du kan tilføje noget. Er der noget, der skal fjernes, så har du en god anledning til at hygge dig med at lave en ny. Og det er jo heldigvis ikke en parfume til mange hundrede kroner. God fornøjelse.

SHAKE IT – SHAKE IT

Husk at ryste flasken, hver gang du vil bruge parfumen fremover. Der er jo ingen emulgerende eller modificerende midler i denne hjemmelavede parfume

Forrige artikelHar du skjult cøliaki?

Næste artikel5 gode råd mod sommerdepression

Birgitte Aagaard

Coach
Skribent på Naturli siden 2010.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.