Tema

Lav en hovedrengøring af din mundpå indisk

Der findes to ayurvediske metoder, der kan hjælpe med at fjerne skadelige bakterier, bekæmpe dårlig ånde og forbedre din mundsundhed. Tungeskrab og oil pulling kan befri din mund for bakterier og hjælpe dig, hvis du har dårlig ånde. Men hvordan gør man?

Foto: Shutterstock
11. juli 2023

Der findes to ayurvediske metoder, der kan hjælpe med at fjerne skadelige bakterier, bekæmpe dårlig ånde og forbedre din mundsundhed. Tungeskrab og oil pulling kan befri din mund for bakterier og hjælpe dig, hvis du har dårlig ånde. Men hvordan gør man?

De fleste af os børster vores tænder med samme rutine – hver dag. Bruger samme slags tandbørste og samme slags tandpasta gennem hele livet uden at sætte spørgsmålstegn ved, om det nu også er den mest effektive og skånsomme eller kemi-frie og sundeste måde.

Er du åben for en ny skinnende-smil-strategi, er tungeskrab og oil pulling gode trin at tilføje til din mundplejerutine både morgen og aften.

Hvorfor…?

Når det kommer til sundhed og god hygiejne, er ansigtet og kroppen kun en lille del af strabadserne. Ifølge den indiske praksis ayurveda betyder mundhygiejnen lige så meget for vores immunforsvar. Så lad os tage hånd om vores mund og tunge og give dem lidt ekstra kærlighed. I tusinder af år har skrabning af tungen og olie-rensning af munden været anbefalet inden for indisk folkemedicin som en effektiv måde at opretholde god mundhygiejne – og dermed fremme sundheden i krop, sind og sjæl.

Tungeskrab – slip af med bakterierne

Brug et øjeblik af din daglige morgenrutine på en simpel, men effektiv ny rutine. En tungeskraber kan give dig adskillige fordele, såsom at fjerne bakterier og affaldsstoffer fra tungen,forbedre din ånde og endda forebygge tandproblemer.

Når vi sover om natten, udskiller vi affaldsstoffer gennem vores åndedræt. Om morgenen, når vi kigger os i spejlet, kan vi som regel se en hvid belægning på tungen, som er et tegn på disse affaldsstoffer og kan give dårlig ånde. Ved at skrabe tungen som en del af din morgenrutine, kan du opnå en sundere og pænere tunge, samtidig med at du forbedrer din smagssans.

Så hvad er effekten?

 • Færre bakterier og affaldsstoffer med negativ effekt på vores mund og krop.
 • Bedre ånde, fordi bakterier og affaldsstoffer er en af de største årsager til dårlig ånde.
 • Forebyggelse af inflammation i mund og tandkød, så du kan væbne dig bedre mod tandproblemer som huller og tandkødsbetændelse.
 • Forbedret smagsoplevelse, fordi en ren tunge bedre kan skelne mellem søde, salte, bitre og sure smage.

Vidste du…

At en tungeskraber også kan have positive effekter på andre dele af din krop, såsom din hud, immunsystem og fordøjelse?

Ligesom dine hænder og fødder har forbindelse til dine organer, har din tunge det også. Ifølge ayurvedisk medicin kan brugen af en tungeskraber stimulere dine organer og forbedre din overordnede sundhed. Det er næsten svært at tro, men jo ret fantastisk, at en simpel ting som en tungeskraber kan være så effektiv.

Hvordan…?

Anvend tungeskraberen som det første om morgenen, før du spiser eller drikker, ved at skrabe tungen blidt bagfra og fremefter.

 • Stå foran et spejl.
 • Åbn munden og stik tungen ud. Undgå at pege med tungen, da det mindsker fladen og reducerer effektiviteten af skrabningen.
 • Skrab forsigtigt fra bagerst på tungen og udad til spidsen, så du fjerner den belægning, der har sat sig i løbet af natten. Pas på ikke at trykke for hårdt – du vil ikke skære din hud.
 • Skyl tungeskraberen efter hvert skrab og gentag 5-10 gange, men kun så længe, det er behageligt. Det er en god vane at skrabe tungen før hver tandbørstning.

Oil pulling – skyl og rens din mund i olie

Oil pulling er en teknik, hvor du ”skyller” munden i olie for at bekæmpe bakterier og fremme sund mundhygiejne. Oprindeligt er det ayurvedisk praksis fra Indien, men denne tradition har langsomt vundet indpas i forskellige dele af verden. Traditionelt bruger man sesamolie, men mange vælger at bruge kokosolie, som er antibakterielt og indeholder det antioxidante E-vitamin.

Selvom det måske ikke lyder som den mest glamourøse måde at pleje din mund på, kan du mærke de gavnlige fordele ved at sætte din lid til det indiske renseritual.

Hvilken gavn har det?

 • Bedre mundhygiejne, når olien fjerner bakterier og plak fra tænder og tandkød.
 • Lysere tænder, fordi det siges at kunne hjælpe med at fjerne misfarvninger.
 • Bedre ånde som følge af, at du renser munden for bakterier.
 • Generel detox-effekt. Vores mund er forbundet med resten af kroppen, og derfor har metoden også en antibakteriel virkning på resten af din krop.

Så hvorfor ikke prøve oil pulling som en del af din daglige mundhygiejne for at se, om det batter noget for dig?

Hvordan…?

 • Tag 1-2 spsk. kokosolie i munden og skyl det rundt i 10-15 min. Er du hardcore, kan du gøre det i 20-30 min., men det er typisk ikke nødvendigt.
 • Spyt olien ud, når tiden er gået, og skyl din mund med lunkent vand. Spyt gerne ud i skraldespanden, da kokosolien kan stivne og stoppe afløbet.
 • Det er vigtigt ikke at synke eller gurgle olien, da den kan indeholde bakterier.
 • Børst dine tænder som normalt.

Tip

 • Varm kokosolien en smule op før brug i mikroovnen eller i et varmt rum, da kokosolie har sit smeltepunkt ved 25 grader. Det er ikke så behageligt at have en ordentligt klat kokosolie i fast form i munden.
 • Hvis ikke du har en tungeskraber, kan du bruge en stor spiseske.

FAKTA

Hvad er Ayurveda?

Ayurveda er en af verdens ældste sundhedspraksisser. Den er opstået i Indien og kan spores tilbage til over 5000 år før vores tidsregning. Oversat fra sanskrift betyder Ayurveda “viden om livet”. Ayurveda hviler på ideen om en holistisk sundhed – og dermed på at behandle krop, sind og sjæl som én helhed.

Men ingen stress! Metoden er uden strikse regler og med stort fokus på at finde de metoder og teknikker, som føles gode og nærende for dig.

Forrige artikelMadspildsdronning der ville ændre verden

Næste artikelPlanternes planet– hvordan ser den ud?

Cathrine Eriksen Fris

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.