Nyheder

Lav en miljøvenlig madpakke

12. september 2012

Mange vælger økologi til madpakken af hensyn til miljøet. Derfor er det lidt selvmodsigende, når leverpostejmaden efterfølgende pakkes ind i alufolie.

Der smøres hver dag omkring 2,2 millioner madpakker i Danmark og i følge en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for dagbladet BT, er ca. halvdelen af disse madpakker lavet med enten alufolie, husholdningsfilm, plastposer eller mellemlægspapir. Fire ud af ti madpakker er pakket i en frysepose, og i hver femte madpakke er madderne adskilt af husholdningsfilm.

Aluminiumsfolie er skadeligt for miljøet

Sølvpapir – eller aluminiumsfolie – er uden tvivl den mest miljøskadelige indpakning, du kan vælge til frokostklemmerne. Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø og Sundhed har tidligere lavet en beregning på alufolies CO2-bealstning for avisen.dk. Hans udgangspunkt var, at en god madpakke krævede 60 cm alufolie. Denne mængde alufolie koster 72 gram CO2, mens en tilsvarende mængde madpapir kun har kostet 2 gram CO2 at producere.

– Det betyder, at du kan reducere din CO2-udledning med 14 kg CO2 per år ved at skifte til madpapir, hvis du hidtil har pakket din madpakke ind i alufolie 200 gange om året, lyder rådet fra Jacob Sørensen.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er man – lidet overraskende – ganske enig.

– Det er den emballage, der bruger mest energi, fordi den er af metal. Aluminiumsfolien er rigtig dårlig at bruge, og det er meget bekymrende, at næsten 50 procent af danskerne anvender den, siger Christian Poll til dagbladet BT. Christian Poll er miljøpolitisk medarbejder ved Danmarks Naturfredningsforening.

Husholdningsfilm er også dyrt i CO2-regnskabet

Det næstværste er husholdningsfilm, der også koster en del i CO2-regnskabet. Fryseposer er også belastende for miljøet.

– Tag nu og drop plasticemballagen. Det er en rigtig dårlig idé, siger Christian Poll.

Det kan virke selvmodsigende, når den økologiske agurk pakkes ind i alufolie. For nok kan vi vælge økologi ud fra et ønske om grønt uden pesticider eller kødpålæg uden nitrit, men de fleste vælger også økologi af hensyn til miljøet.

Køb i stedet en madkasse, der kan genbruges igen og igen, og adskil madderne med mellemlægspapir, der er et miljøvenligt alternativ.

Kilder: BT.dk, Avisen.dk

Forrige artikelSøde sager gemmes på Bornholm

Næste artikelKom i balance med ayurveda