Krop

Lav selv dit fitnesscenter

4. februar 2013

Hvis du nu skal være helt ærlig, hvor fristet bliver du så af at se en TV-shop reklame, som fortæller dig, at du kan træne dig til en flottere krop med et fitnessredskab, du kan købe selv samme sted? Og hvor tit har du rent faktisk gjort det? Punget ud og købt sådan en – og blevet skuffet?

Sandheden er for mange af os, at vi hopper på de reklamer. Fordi de er spækket med slanke modeller, der får det hele til at se legende let ud. Eller de endnu mere grumme af dem, som starter med at vise en småfed og ulykkelig kvinde, der fortæller alle de undskyldninger, hun har for ikke at træne. Hun har ikke tid, ikke råd, ikke mulighed osv. For straks efter at “spole tiden frem” og vise os kvinden – nu slank og lækker. Med boblende overskud fortæller hun, hvordan hun da lige får høvlet mavemusklerne hver aften, mens hun ser tv. Og vi ser, hvor glad og flot hun er nu.

Disse reklamer lever i bedste velgående, simpelthen fordi de virker. De får os rent faktisk til at købe. Vi laver vores egne historier om, at det da ville være smart at komme i form helt vederlagsfrit, mens vi ser vores yndlingsserie på tv. Vi glemmer for en stund, at vi netop ikke orker motion kl. 21.30, fordi vi er trætte. Reklamerne får os til at tro, at det er let at komme i form, hvis bare lige vi har den der maverullemaskine.

Men i langt de flest tilfælde vil maskinen leve et ensomt liv i kælderen.

Hvad skal jeg så investere i?

Der er dog motionsredskaber, det kan betale sig at investere i. De er ofte ikke helt så opfindsomme som dem i tv-shoppen, men til gengæld er de effektive og kan leve et langt, økonomisk liv.

Til dit eget fitnesscenter vil jeg pege på: Stor træningsbold, hulahopring, sjippetov.

Disse træningsredskaber har jeg valgt, fordi de er billige, nemme og enkle. De slår flere fluer med samme smæk og kan bruges af alle i familien.

Og så kan du ellers bruge kroppen i hverdagen ved at tage cyklen, trappen eller gå. Mere behøver de fleste af os faktisk slet ikke. Beslut dig for at træne f.eks. mandag og torsdag, og lad så være med at have dårlig samvittighed de andre dage.

Sådan kan du bruge træningsbolden

Mange af os gymnastikmennesker er glade for den store træningsbold. Jeg er ingen undtagelse. Du kan ofte finde dem i supermarkedet her i januar til under 100 kr.

Bolden er god, fordi du kan træne praktisk talt hele kroppen med dette ene redskab. Den vil samtidig udfordre din balance, hvilket gør, at kroppen bruger muskelkraft på at stabilisere, så du undgår at falde af. På den måde får du ekstra træning.

Den kan bruges til at træne ryggen:

Læg dig på maven hen over bolden og lad overkroppen bøje ned mod gulvet. Løft så overkroppen op til vandret, slip igen.

Dette er en god øvelse, fordi man ikke, som hvis man ligger på maven på en måtte, løfter bagover.

Den kan bruges til at træne maven:

Læg dig på ryggen på bolden, lad hænderne støtte hovedet. Lad nu modsatte knæ og albue gå mod hinanden over maven.

Den kan bruges til at træne ydersiden af hele kroppen:

Læg dig på siden på bolden med øverste arm i lige forlængelse af kroppen. Løft nu øverste, strakte arm og øverste strakte ben op – træk hele siden af kroppen sammen.

Den kan også bruges til at du kan øve dig i at sidde med rank ryg.

Sådan kan du bruge din hulahopring

Der er kommet flere hulahopringe på markedet. Dem, der er beregnet til voksne, koster i omegnen af 2-400 kroner. Men i en legetøjsbutik kan du købe en med vand i, til 70 kroner, som fint kan bruges. En helt let hulahopring kan være meget svær at bruge, dem med vand er lettere at få gang i.

En hulahopring træner din generelle bevægelse i bækkenet, og det trænger mange af os gevaldigt til. Mange med stillesiddende job har låst bækken det meste af dagen, og de fleste lændesmerter kommer fra stagnation og stivhed. Dette område er centrum af kroppen, så er der stivhed her, vil det påvirke resten af kroppen, groft sagt.

Hofteområdet er også vores sexuelle “kraftcenter”, og det har kun godt af at være “i live”.

Når vi svinger hulahopringen omkring livet, vil mavemusklerne reagerer med at spænde op for at modstå de små slag ringen giver. Dvs. at du samtidigt får alle mavemusklerne aktiveret.

Sådan kan du bruge dit sjippetov

Et sjippetov er noget, der kan give din kondition et godt spark. For det er hårdt!

Måske kan du snuppe et på børneværelset? Ellers kan du købe et i en legetøjsbutik til under 50 kroner.

Hvis din bækkenbund ikke er stærk nok til, at du hopper, så lav i stedet “løbehop” eller skrift mellem de to sjippe-discipliner. Få hop kan din bækkenbund måske godt holde til.

Lyst til mere træning og udstyr?

Jeg har mødt utallige motionscykler på diverse loppemarkeder. En motionscykel er virkelig et godt redskab til en person, der har brug for at træne ben, men som ikke har balance/styrke til at cykle på en almindelig cykel.

Alle os andre kan lige så godt bruge vores ben på at gå, gå på trapper og cykle en tur. Det er såmænd kun en ekstra oplevelse at få lidt regn i hovedet, høre en fugl og vinke til naboen.

En motionscykel træner heller ikke overkroppen nær så meget, som en almindelig cykel gør, når vi træder til og knokler op ad bakken.

Og har du brug for mere bentræning, kan du:

– Benytte alle trapper, du kan komme til.

– Fylde en lille indkøbspose/net med varer, der tilsammen vejer 1-2 kg. Sæt dig på kanten af en høj stol og hæng nu posen omkring din ene ankel. Stræk/bøj knæet med posens vægt som ekstra tyngde.

– Du kender måske øvelsen squat. Du står med fødderne parallelt, bøjer knæene og lader enden stritte bagud. Som om du er ved at løfte en kuffert op. For at få ekstra vægt på kan du fylde en ½ liters plasticflaske med sand/vand og have en i hver hånd.

Har du haft ankelskader, er et balancebræt en rigtig god opfindelse.

Vil du lave vægttræning for armene, kan du anvende et par sten, ½ liters flasker med sand i, eller du kan jo lave armstrækninger på gulvet. Mere behøver du overhovedet ikke.

Spar alle de penge på dyrt udstyr, som alligevel ender i kælderen – og som er penge ud af vinduet.

 

God øvelse for hele kroppen

Faktisk er den øvelse, der kaldes “planken”, den bedste øvelse af alle. Den kræver ingen redskaber, og du har fat i næsten alle muskler på en gang.

Lig på maven, rejs dig op på albuerne, så det kun er underarme og tåspidser, der rører underlaget. Du kan også gå op på hænder som på billedet, men her kommer du lettere til at hænge i skuldrene, hvis du ikke er så stærk endnu.

Din krop skal være lige og stiv som en planke – det ser let ud, men der er visse “betingelser”:

Spænd bækkenbunden

Lad skuldrene være sænkede og ikke oppe om ørerne

Nakken lang og i lige forlængelse af ryggen

Navlen knappet ind mod rygsøjlen

Det er forbudt at hænge i et lændesvaj

Træk vejret eller tæl højt imens

Spænd ikke kæberne

Forrige artikelAdvarsel! Rismælk i sigte

Næste artikelFedmeopererede lever fortsat usundt