Nyheder

Lavt stofskifte og demenssymptomer

13. august 2013
Demens er en alvorlig sygdom, som er genstand for stor opmærksomhed. Men faktisk kan for lavt stofskifte give de samme symptomer som demens.

Omkring 87.000 danskere lider af en diagnosticeret demens. Tallet menes i følge Nationalt Videnscenter for Demens at stige med 50 pct. indefor de næste 15 år som konsekvens af en højere gennemsnitslevealder.

Syv pct over 65 lider af demens

Det er en alvorlig og dødelig sygdom, der rammer seks til syv pct af alle danskere over 65. Risikoen øges med alderen. Men visse demenssygdomme kan sagtens diagnosticeres tidligere i livet, og glemsomheden og humørsvingningerne kan som følge heraf optræde allerede i 40-årsalderen. Omkring 3000 “yngre” under 65 har en diagnosticeret demens.

De fleste frygter, at de en dag ikke kan kende deres nærmeste familie og skal have hjælp til alting. Så måske er du meget opmærksom på din egen hukommelses tilstand – eller hukommelsen hos din mor eller far.

For lavt stofskifte kan minde om demens

Omkring 400.000 danskere lider af for lavt stofskifte, og sygdommen kan – i lighed med demens – komme snigende over en årrække med humørsvingninger og hukommelsestab som konsekvens.

For lavt stofskifte er dog noget nemmere at håndtere end demens, da sygdommen kan kureres. Dermed vil en del af demens-symptomerne forsvinde langsomt igen. Dog kan for lavt stofskifte i for lang tid også skabe uoprettelige skader på hjernen.

For lavt stofskifte forårsages af skjoldbruskkirtlen, der ikke producerer tilstrækkeligt med stofskiftehormon.

55.000 danskere har en usikker demensdiagnose

Det kræver en blodprøve at afsløre for lavt stofskifte, men mange læger vælger at henvise en ældre patient med hukommelsesbesvær til en hukommelsesklinik, fordi lægen skønner, at der med stor sandsynlighed er tale om demens. Problemet opstår, hvis patienten efterfølgende ikke bruger henvisningen og derfor ikke får en egentlig udredning.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det kun omkring en tredjedel af de 87.000 demens-diagnosticerede, der har en specialiseret diagnose. Dermed går omkring 55.000 rundt med en demensdiagnose, der eventuelt kan være forårsaget af for lavt stofskifte.

Kilde: BT.dk

Forrige artikelTid til svampejagt

Næste artikelRødkløver mod hedeture og knogleskørhed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.