LCHF-kost og højt kolesterol?

Vi er et ægtepar midt i halvtredserne. Det er mig (kvinden), som har ansvaret for indkøb/madlavning. Vi går begge meget op i sund kost og levevis. Lige nu laver jeg mad efter LCHF-princippet (Low Carb High Fat – færre kulhydrater, mere fedt, red.), og jeg kan mærke, at det er godt for min krop. Jeg har tabt mig nogle kilo, føler aldrig sult og har – som ekstra bonus – fået en flad mave!

Min mand spiser også LCHF-kost, da det jo er det, som sættes på middagsbordet. Men kun delvist, for han vil/kan ikke slippe franskbrødsmadderne (som godt nok er hjemmebagte), sukker på havregrynene, honning m.m.

Da han er i behandling for forhøjet kolesterol (får Crestor), er jeg bekymret for, om det er godt med LCHF-kost? Var det bedre for ham, at vi ikke stegte i smør, kom piskefløden i den stuvede spinat osv.

 

EM


 


 

Tak for dit spørgsmål!

De senere år har der været en del diskussion om, hvorvidt vi skal være så bange for det mættede fedt, og den foreløbige konklusion er, at vi ikke skal være så fedtforskrækkede – det gælder også mættet fedt fra kød og mælkeprodukter. Æg har også været udskældt for at kunne hæve kolesterolniveauet, men det er ligeledes taget op til revision. Kroppen justerer selv kolesterolniveauet, og det er ikke som sådan afhængig af, hvor meget fedt og æg, vi spiser. Det er mere kvaliteten af maden samt vores livsstil, der er kommet i fokus.

Det er altid relevant at tænke kost og kvalitet sammen – men det er særdeles vigtigt mht. fedtstoffer og kød. Kødet skal være økologisk for bl.a. at have bedst mulig fedtsyresammensætning. Fedtstofferne skal ligeledes være økologiske, og vi skal være opmærksomme på tilberedning af maden, så hverken kød eller fedtstoffer brankes, for det er meget usundt.

Jeg må indrømme, at jeg ikke er ekspert ud i LCHF-kost, men jeg bider mærke i, at det, der skal indtages i størst mængde, er grøntsager. Dertil kommer bl.a., at man spiser rigtig mad og holder blodsukkeret stabilt, hvilket er vigtigt for et sundt kolesterolniveau. Alt sammen er rigtig godt.

Om større mængder kød og fedt er sundt for din mand, er meget svært for mig at sige. Kød, mejeriprodukter, dårlige fedtstoffer fra f.eks. fastfood, for meget omega 6 i forhold til omega 3, men også stivelse kan give større forekomst af arachidonsyre, som i for stor mængde giver inflammation i kroppen (og karvæggene). På den måde kan kolesterolet oxideres, hvilket er dårligt. Indtaget af stivelse er selvfølgelig minimalt på LCHF.

Ud over fedt- og kødindtag er det særdeles vigtigt at kigge på stress, rygning og indtag af kulhydrater – særligt de hurtigt optagelige. Du skriver, I begge går op i sundhed og kost, så jeg regner ikke med, at din mand ryger? Ellers er det vigtigt at tage fat her, da et højt kolesteroltal ikke nødvendigvis er farligt, men hvis kolesterolet oxideres f.eks. ved rygning, er det som sagt en anden sag. Stress får kroppen til at danne mere kolesterol, da den skal bruge kolesterol til at danne stresshormonerne ud fra.

Det lyder til, din mand er glad for de hurtige kulhydrater, og det vil være godt for kolesterolniveauet at komme væk fra dem. At få fiber i kosten og at fordøjelsen fungerer er ligeledes vigtigt for kolesterolniveauet. Fibre holder maven i gang og binder overskydende kolesterol, så det kommer med afføringen ud og ikke bliver i kroppen.

Og så er motion selvfølgelig vigtig.

Jeg kan derfor ikke give dig et enkelt og ligetil svar, for det er mere komplekst end som så. Men jeg synes, I skal holde øje med, hvad der sker med din mands kolesterolniveau. Ikke kun totalkolesterol, men fordelingen af HDL, LDL, VLDL samt triglycerider. Det samlede billede er vigtigt for at vurdere, om kolesterolniveauet er farligt. På den måde kan I holde øje med, hvad kostændringen betyder.

Læs evt. Uffe Ravnskovs bøger om kolesterol.

 

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*