Vores skribenter

Ledsmerter efter Covid-19

En læser ønsker svar på, hvad man kan gøre ved led- og muskelsmerter som en senfølge efter smitte med Covid-19.

Foto: Shutterstock
27. december 2022

Spørgsmål:

Jeg blev smittet med Covid-19 i forbindelse med ferie på Mallorca i maj. Jeg var ret syg et par uger med efterfølgende træthed/mathed i yderligere ca. 2 uger frem til begyndelsen af juli, hvorefter jeg stort set følte mig rask (bortset fra lidt sporadisk hoste). Sidst i juli fik jeg pludseligt meget ondt i venstre hofte – dette varede ca. 8 dage, hvorefter det ligesom gled over i smerter i alle led og muskler – og meget stivhed morgen og efter “stillesidden”.

Jeg er nødt til at tage smertestillende (håndkøbs) flere gange dagligt for at kunne være i almindelig aktivitet. Jeg har læst, at senfølger efter Covid-19 faktisk kan være led- og muskelsmerter. Jeg har fået taget diverse blodprøver, som alle er normale. Mine spørgsmål er, om I er stødt på noget lignende, og om der er naturlig hjælp at hente?

Venligste hilsner Skytten

Svar: 

Det er meget almindeligt med træthed efter en Covid-19 omgang. Også med smerter og ømhed i muskler og led, da Covid-19 og andre virussygdomme er ledsaget af inflammation, betændelsesagtige forandringer i kroppen. Du kan gøre meget selv ved at spise anti-inflammatorisk og ved at forsyne din krop med alle de nødvendige vitaminer og mineraler, gerne i dobbelt dosis i de første måneder.

Grundlæggende skal du tage et samlet vitamin-mineral produkt, og jeg vil anbefale, at du supplerer med mindst 90 mikrogram D3-vitamin og et gram C-vitamin 2-3 gange dagligt. Forskning har også vist, at cellernes ”kraftværker” – mitokondrierne – svækkes og har brug for tilskud af Q10, gerne mindst 100 mg 2 gange dagligt. Det vil også være godt med mindst et kvarters gang ude i lyset hver dag.

Mange gode hilsener
Carsten Vagn-Hansen

Forrige artikelEr der risiko ved koloskopi-undersøgelse?

Næste artikelMiddelhavskost mod svangerskabsforgiftning

Carsten Vagn-Hansen

Skribent på Naturli fra 2002 til 2022.