Krop

Ledsmerter: Er du begyndt at mærke alderen?

Foto: Shutterstock
2. januar 2020

Giver du dig, når du rejser dig på grund af ledsmerter? Er det ligesom om, at ankler, knæ eller hofter ikke helt vil danse rundt, som tidligere? Eller er du blot forundret over, at bentøjet skal varmes op, før du når op i vanligt tempo? Så er du nok ramt af den inflammation i leddene, som kommer snigende med årene.

Nogle af os er mere følsomme end andre, men ledsmerter rammer på et tidspunkt de fleste. Alt efter, hvor gamle vi er, hvordan vi lever, hvad vi spiser (eller undlader), om vi er kommet til skade eller slidt ned – eller om vi er genetisk disponeret. Rent faktisk har over halvdelen af os danskere mærket smerter eller ubehag i vores led inden for de sidste 14 dage.

Det starter måske i det små: Vi mærker en kort smerte eller stivhed, når vi rejser os. For nogle forbliver det en mere eller mindre harmløs stivhed, der blot er generende i øjeblikket. For andre udvikler det sig til gigtsygdomme, der i værste fald forhindrer os i at dyrke vores hobbyer eller leve, som vi allerhelst vil.

[relateredehistorier]

Derfor er det værd at vide, at hvis vi først har fået sat gang i bålet i vores led, så kan det for alvor betale sig at leve antiinflammatorisk. Samt selvfølgelig at få rørt og smurt leddene med motion. Men det kan også betale sig at kende nogle af de midler, der kan sætte gang i modvægten til inflammationen:

Bekæmp syre med syrlige midler

Valleforce består af den syrlige valle fra osteproduktion. På trods af sin knapt så eftertragtede smag har vallen et væld af gode egenskaber. Så det kan betale sig at nappe en lille syrlig snaps før måltiderne. Udover at hjælpe vores fordøjelse, indeholder vallen en højredrejet mælkesyre, der hjælper med at trække syren ud af muskler og led.

Når vi oplever ledsmerter eller ømme muskler, er syrerne i musklerne en stor medspiller. Et forhold som du derfor med fordel kan bekæmpe.

Valleforce kan også indgå som en del af måltidet ved f.eks. at tilsætte dressingen i stedet for eddike. Du kan også få den med smag af bær – Valleforce Berry.

De antiinflammatoriske rødder

Ingefær og gurkemeje. Deres egenskaber bliver ofte nævnt i forbindelse med inflammation, men netop når det kommer til ledsmerter og inflammation i denne forbindelse, så er de to rødder uovertrufne. I et tilskud som Total Gurkedol får du det aktive stof fra gurkemeje – curcumin – i højeste mulige dosis samt et godt tilskud af ingefær oveni. De toppes af med ellaginsyre fra granatæblekerne. Det er en anden kendt antioxidant, der bl.a. hjælper med optagelsen af næringsstofferne.

På grund af det høje indhold af aktive stoffer i Total Gurkedol er en daglig kapsel nok.

Den blidt udrensende djævel

Harpago eller djævleklo er en rod med antiinflammatorisk effekt fra Kalahari-ørkenen. Dens effekt mod ledsmerter handler om, at den udrenser syre og affaldsstoffer fra vævet, hvilket giver færre gener fra inflammation.

Harpago er hovedingrediensen i produktet Mobiled, og plantens effekt mod ledsmerter er målt i flere mindre undersøgelser. I et studie med 259 patienter, der havde milde til moderate gigtsmerter i mindst ét led, aftog smerten med gennemsnitligt 42 pct. efter otte uger med en tablet to gange dagligt.

I dette og andre studier viste Mobiled at kunne nedsætte behovet for de stærke NSAID-midler, der blokerer de inflammatoriske processer totalt, men som også indeholder en del bivirkninger for mange. Mobiled nedregulerer i stedet blidt den inflammatoriske proces i takt med kroppens helingsproces. Det betød i studiet, at 45 pct. af deltagerne kunne nedsætte deres forbrug af smertestillende medicin, mens 25 pct. helt kunne stoppe brugen.

Effekten udefra

Mange af os er vant til, at vi skal sluge piller og påvirke ledsmerter indefra, hvis vi vil have en effekt. Men i dag vinder lotions, gels og smørelse mere og mere frem, da vi ved, at huden sagtens kan optage og få omsat aktive stoffer til at have virkning i kroppen.

Et godt eksempel er Atrogel, der indeholder Arnica Montana. Den gule blomst er kendt for at kunne hele og dæmpe smerter udefra. Blandt andet ved vi, at den forhindrer dannelsen af arakidonsyre (en af de betændelsesfremmende fedtsyrer). Så selv om gelen blot smøres i et tyndt lag uden på huden – på det smertende led – har ingredienserne en antiinflammatorisk virkning i kroppen.

Forrige artikelGlucosa(v)min(e) led!

Næste artikelRugbrød med nødder og chokolade

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.