Krop

Ledsmerter? Få naturens svar!

5. januar 2016

Stive ben og ømme led – du kender helt sikkert til masser af gode gamle råd, for gigt er ikke nogen ny sygdom. Men er der nogen af de naturlige midler, der virker?

Ondt i ryggen, ondt i leddene, stive led – når vi har passeret de 40 år, kan de færreste sige sig fri for at mærke det. Desværre får mange endnu tidligere den moderne livsstil at føle på kroppen. Enten, fordi de er ramt af en arveligt betinget leddegigt, fordi de har slidt kroppen forkert, haft gentagne sportskader eller siddet stille alt for længe ad gangen.

Motion er sundt for leddene, fordi de derved bliver smurt. Men hvis vi først har fået ondt, kan det være umådelig svært at komme op af sofaen og få rørt de stive lemmer.

Naturlige midler kan faktisk være en hjælp – både som reparation og byggesten til leddene, og som smertedæmpende midler, der kan mindske inflammationen.

Brusk til brusken

Hyaluronsyre et naturligt stof, der findes i brusk, bindevæv og slimhinder i hele kroppen. Det udgør en væsentlig del af ledvæsken, der holder leddene smidige. Der er lavet en række undersøgelser med hyaluronsyre, som viser smertelindrende effekt på leddene og øger livskvaliteten hos personer med ledproblemer efter et par måneders brug. Hyaluronsyre og brusk finder man f.eks. i et tilskud som NutriLenk Active.

Samtidig mindskes de hævelser, der ofte ledsager ledproblemer – og giver bedre mobilitet – ligesom muskelstyrken forbedres, sikkert fordi man bedre kan bevæge musklerne, når det ikke gør ondt.

En ny og spændende opdagelse er, at hyaluronsyre påvirker den måde vores genetiske potentiale kommer til udtryk. Når bestemte gener aktiveres, producerer de enzymer, der nedbryder de store molekyler i bruskvævet, noget der er særlig udpræget ved slidgigt.

Nedbrydning af væv er en naturlig del af fornyelsesprocessen, men det ser ud til at balancen mellem nedbrydning og genopbygning er forskubbet i en uheldig retning hos personer med slidgigt.

Tilførsel af små mængder hyaluronsyre kan nedsætte aktiveringen af de gener, der nedbryder og dermed rette op på balancen, så bruskvævet i større omfang bevares intakt.

Nye byggesten til brusken

En ting er nedbrydningen af bruskvæv, en anden ting er opbygningen, hvilket vi under alle omstændigheder skal have byggestenene til.

Bruskvævet fornys ligesom andet væv og har derfor brug for de rigtige råmaterialer, som gør det nemmere at vedligeholde leddene.

Et af de bedst dokumenterede stoffer er chondroitinsulfat. som er en naturlig bestanddel af bruskvævet. I et kosttilskud som NutriLenk Gold er brusken behandlet, så kollagen og chondroitin bliver frigjort, hvorved de kan optages i kroppen og indbygges i vores bruskvæv.

Ledsmerter og inflammation

Mange af de forhold, der ledsager ledproblemer, kommer som følge af, at immunforsvaret bliver aktiveret, så patienterne oplever de typiske inflammatoriske symptomer: Rødme, hævelse, varmefølelse, ømhed og nedsat funktionsdygtighed.

Heldigvis kan vi i naturen finde stoffer, der på forskellig måde dæmper et immunforsvar, der har lidt for travlt. Bl.a. omega-3-fedtsyrer, der har vist effekt på leddegigt i flere undersøgelser.

Ingefær og andre planter i familien Zingiberaceae – f.eks. gurkemeje – har en udtalt evne til at dæmpe de processer i kroppen, der ledsager inflammation.

I tilfældet med både leddegigt og slidgigt er immunforsvaret på afveje, da der ingen mikroorganismer er, som skal bekæmpes. Ved leddegigt er der tale om en såkaldt autoimmun reaktion, hvor kroppen angriber eget væv og ikke fremmede, udefrakommende stoffer. Selv om slidgigt ikke fra starten involverer immunforsvaret, vil der ofte optræde irritation, når de ru, slidte ledoverflader generer andet væv i leddet, og inflammationen vil indtræffe.

Ingefær er en meget alsidig plante: Den er fordøjelsesfremmende, kvalmestillende – og den kan forbedre kredsløbet. Brugen ved forskellige problemer i led og muskler bakkes op i fagbøger og af kliniske studier.

Ingefær fås i flere kosttilskud, der indeholder koncentrerede mængder – f.eks. Urizal, der findes i to versioner. Urizal Flex hvis du vil skifte mellem høje og lave doseringer og Urizal One, hvis du vil have en høj dosering og dermed nøjes med færre tabletter.

Ingefær skal ofte tages over en periode for at opnå tilfredsstillende resultater, så der er behov for en vis tålmodighed, før effekten kan vurderes.

Årsags- eller symptombehandling?

I det hele taget kan du ikke forvente, at naturlige midler kan fjerne smerter eller gener fra den ene dag til den anden, og den umiddelbare virkning er langt fra de kraftige smertedæmpende medicinske midler.

Men du har til gengæld brugt måske 40 år af dit liv på at slide din krop forkert, pustet til inflammationen eller undladt motionen. Så din brusk og dine smerter er ikke kommet fra den ene dag til den anden. Det gør virkningen heller ikke med naturmidler – du skal forvente at bruge tre til seks måneder før en effekt kan mærkes.

Hvis du til gengæld oplever, at brugen af naturlige midler virker, så kan du samtidigt glæde dig over, at du gør noget ved årsagen – nedbrydningen og inflammationen – hvilket din krop på længere sigt har langt bedre af. Og så er naturmidler forbundet med langt færre bivirkninger end de kraftigt smertedæmpende gigtmidler, der kun virker her og nu.

Kilder:

Genes Nutr. 2014 Sep; 9(5): 417

Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 1. Art. No.: CD005614

WHO monographs on selected medicinal plants, Geneva 1999

 

Chondroitin udefra

Som noget nyt kan man nu også få et plejeprodukt med indhold af chondroitinsulfat. I kombination med ingefær og MSM er Nutrilenk Gel et unikt produkt, der supplerer de stoffer, man indtager gennem kosttilskud.

Gelen har en dejlig kølende effekt og virker behageligt på ømme led og muskler.

 

Stort omfang af ledproblemer

En helt ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen giver et billede af, hvor stor en byrde ledproblemer udgør, og hvor almindelige de er.

Lændesmerter, nakkesmerter og slidgigt tegner sig for 7,5 millioner lægebesøg om året og 12 millioner sygedage. Det er anslået, at omkostningerne beløber sig til over 5 milliarder kroner hvert år – ikke inkluderet omkostningerne for hjemmehjælp og anden praktisk hjælp til de ramte.

 

Forrige artikelGigt kommer indefra

Næste artikelHonning mod MRSA