Nyheder

Ledsmerter og gigt: 9 velkendte myter

Gigt er omgivet af myter. Det er f.eks. en udbredt myte, at slidgigt kun rammer ældre. Vi kigger på ni af de mest almindelige myter.

Foto: Shutterstock
29. november 2022

Gigt er omgivet af myter. Det er f.eks. en udbredt myte, at slidgigt kun rammer ældre. Vi kigger på ni af de mest almindelige myter. 

1: Slidgigt rammer kun ældre 

Nej, slidgigt er ikke kun noget for ældre mennesker. Risikoen for at udvikle slidgigt stiger ganske vist med stigende alder, men faktum er, at mere end halvdelen af alle slidgigtsdiagnoser gives til borgere under 65 år. Slidgigt kan allerede udvikle sig i barndommen og kan også opstå efter skader og betændelser. 

2: Slidgigt rammer mest kvinder 

Samlet set er risikoen for at få slidgigt nogenlunde lige for mænd og kvinder, mens der er en klar overvægt af kvinder over 55 år i slidgigtstatistikken. En forklaring er, at lavere østrogenniveauer øger risikoen for slidgigt og osteoporose hos kvinder efter overgangsalderen. I alt anslås det, at hver fjerde person over 45 år har en eller anden form for slidgigt. 

3: Slidgigt er en normal del af aldring og rammer alle før eller siden 

Risikoen for at udvikle slidgigt er større, når vi bliver ældre, men godt halvdelen af alle over 65 år lider ikke af slidgigt. Mange af de ramte har lettere problemer – så chancen for at du undgår mere generende former for slidgigt er god. Det er ikke nogen naturlov, at du skal have dårlige led, når du når pensionsalderen.  

4: Hvile er vigtigt for slidgigt 

Forkert! For meget hvile kan derimod øge problemerne, fordi de muskler, der understøtter leddene, svækkes. Samtidig bliver leddene endnu stivere, når de ikke må være aktive. Træning er med andre ord vigtigt, men det er vigtigt at undgå for ensidig og hård belastning af det skadede led. 

Fokus bør være på at træne muskulaturen omkring det gigtlidende led, så musklerne kan aflaste leddet. I princippet er al bevægelse god, for eksempel cykling, gang og styrketræning. 

5: Har du ledsmerter, er det altid slidgigt 

Ikke sandt. Selvom slidgigt er den mest almindelige ledsygdom, kan ledproblemer også skyldes skader, overanstrengelse og betændelse. Langvarig forkert belastning, overanstrengelse og lange dage på hårde gulve kan bidrage til smerter i led og muskler, uden at det behøver at være slidgigt.  

6: Slidgigt kan ikke behandles – du må leve med det

Det er rigtigt, at der ikke findes nogen kur mod slidgigt. Der er dog meget, du kan gøre for at mindske smerter og øge mobiliteten i led, der er ramt af slidgigt.  

Fysisk aktivitet og træning, der styrker musklerne omkring det smertende led, kan hjælpe. Det kan fysioterapi og massage, smertestillende og antiinflammatoriske naturlægemidler også. Du kan tillige få behandling med forskellige typer urtepræparater, der mindsker ledsmerter og øger bevægeligheden. Det er blot nogle af mulighederne. 

7: Varme er bedre end kulde til dårlige led 

Forkert. Både kulde og varme kan bruges til at lindre symptomerne på slidgigt. Kolde pakker eller køleposer fungerer godt ved hævelser og betændelse, mens varmebehandling kan blødgøre stive og ømme muskler og led.  

8: Det eneste, der hjælper mod slidgigt, er medicin 

Ikke sandt. Antiinflammatoriske og smertestillende lægemidler kan være nødvendige i perioder med svære slidgigtsmerter. Men længere tids brug øger risikoen for bivirkninger, især fra mave og tarm. Hvis du har langvarige problemer, kan det være værd at prøve en af de godkendte naturlægemidler og kosttilskud, der findes mod slidgigt og muskelsmerter. Det omfatter præparater med lægeurter som djævleklo, gurkemeje og boswellia, grønlæbet musling, hyben og midler med ingefær, glucosamin og kollagen type II. 

Fødevarer, der indeholder omega 3-fedtsyrer, farverige frugter og grøntsager samt frø, nødder og bønner betragtes som gode anti-inflammatoriske diæter og kan også hjælpe med at lindre symptomerne på slidgigt og andre ledsmerter.  

9: Vejrændringer kan påvirke slidgigtsymptomer 

Meget tyder på, at vejret kan påvirke, hvordan leddene har det. Forskning har dog hidtil ikke kunnet vise præcis, hvordan denne effekt opstår. En teori er, at personer med hævede led kan være ekstra følsomme over for ændringer i lufttrykket, f.eks. i forbindelse med regn og høj luftfugtighed. Kulde kan også påvirke vores ledsundhed. Kolde led bliver nemmere stive og ømme, og mange har det derfor bedre ved at holde leddene varme også om vinteren. 

Kilder: Radiodoktoren, alt.dk m.fl.

Forrige artikelSukkerfrie sodavand kan være et dårligt valg 

Næste artikelArmbånd mod graviditetskvalme

Thomas la Cour

Journalist